Specker Balázs

Mark Cuban: "Csak egy idióta venné meg a YouTube-ot!"

A HDNet társalapítója és a Dallas Mavericks NBA-kosárcsapat tulajdonosa szerint a YouTube a szerzői jogok megsértése miatt előbb vagy utóbb perhadjáratok martalékává válik.

A milliárdos üzletember és internetes veterán kemény szavakkal illette a YouTube vezető online videomegosztó oldalt. "Egész egyszerűen törvénysértők. Az egyetlen ok, amiért még nem perelték be őket az az, hogy nincs olyan nagytőkés, aki rájuk szállna" - vélekedett Cuban a ZDNet oldalán, majd hozzátette, hogy "csak egy idióta venné meg őket".

A YouTube képviselői még nem reagáltak az elismert webes üzletember bíráló szavaira. A Google-nél háromszor, a MySpace-nél kétszer több felhasználóval bíró, és ezzel amerikai web-videosok mintegy egyharmadát magáénak tudó oldal azon munkálkodik, hogy licencszerződéseket kössön a zenei kiadókkal és tévéhálózatokkal, így legalizálva a felhasználók által szabadon megtekinthető jogvédett felvételeket. Szeptemberben a YouTube nyélbe ütötte első, jogszerű videoklip-terjesztési megállapodását. A Warner Music Grouppal kötött egyezség révén olyan előadók kerültek - immár legálisan is - a YouTube kínálatába, mint Madonna vagy James Blunt.

A gyakran ellentmondásos Cuban ugyanakkor azt is elmondta a New York-i, Advertising Week elnevezésű hirdetői konferencián, hogy a YouTube keze igencsak meg van kötve, különösen ami a felhasználói videokat illeti. "A felhasználók által készített felvételek a helyükön maradnak. Valóban Jenny néni szteppelő unokahúgának videójára akarják költeni hirdetésre szánt dollármillióikat?" - kérdezte cinikusan az üzletember. A YouTube jelenleg bannereken, promóciókon, szponzorálási lehetőségeken keresztül kínál hirdetéseket. A hírek szerint az oldal jövőre több különböző reklámlehetőség bevezetését is tervezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • JB arts #16
  Nem tudja valaki hova menti a videókat?
 • Kagemusha #15
  nem kell ahhoz extension, megkeresed a Firefox cache-mappajaban es VLC-vel lejatszhatod
 • HJPOWER #14
  Az összes szarházi jogvédő szerv bekaphatja kinával egyetemben!
 • kanyecs #13
  a letölthető alatt azt értettem, hogy nincs a videók mellett download gomb, tehát egy egyszerű mezei felhasználó nem tudja letölteni.
  amúgy meg nekem is itt figyel a firefoxomban a videodownloader extension
 • Cat #12
  p2p hálózatokon is van rengeteg legális anyag, mégis simán bezáratták őket.
 • blackgamer #11
  azért mondod mert csak az orrodig látsz,
  én vagy egy tucat hasonló site-on vagyok regisztrálva, és ha youtube bedöglene, azért az élet nem állna meg
 • AranyKéz #10
  "Egész egyszerűen törvénysértők." - Baromság. Ráadásul akkor ne is legyen semmi helyette? Én igenis hasznosnak találom a Youtube-ot, van rajta egy csomó, készítők által feltöltött SAJÁT anyag és baromira nem szeretném ha pár hülye videoklip (és pár barom kiadó) miatt bezárnák. (Mellesleg lófasz se nézni a videoklipeket, legalábbis én biztos nem)
 • gere1 #9
  azért ez:

  "szerintem is hamar bezár a youtube, bár én sokat látogatom szóval sajnálnám, viszont tucatszám vannak klón site-ok, sőt a komplett engine is beszerezhető, szóval bárki kedvére indíthat hasonló szolgáltatást"

  bődületes baromság :-)))
 • blackgamer #8
  megvásárolhatók, legalábbis a külföldi klippek legnagyobb része, régebbiek is, legtöbb talán válogatás dvd-ken

  szerintem is hamar bezár a youtube, bár én sokat látogatom szóval sajnálnám, viszont tucatszám vannak klón site-ok, sőt a komplett engine is beszerezhető, szóval bárki kedvére indíthat hasonló szolgáltatást

  mellesleg.hu klipes részét nagyon hiányolom, sajnálom hogy megszűnt, bár hallottam olyat hogy ftp szinten még elérhető, erről tud valaki valamit?
  főleg azért kár mert a magyar klipek feketebárányok, nincs egy oldal ami összegyűjtené őket, a viván megy 2-3 hétig, utána irány a süllyesztőbe
  szóval csak töltse mindenki fel a magyar tartalmat!
  igaz egy magyar oldalt nem helyettesít
 • Dambrush #7
  Bárki könnyedén tölthet le videót a youtube-ról. Csak egy Internet Explorer és egy Flash converterer kell hozzá.