Berta Sándor

A DivX a YouTube babérjaira tör

Még csak tesztelési szakaszban van a DivX Inc. videoportálja, azonban az ambíciózus tervek szerint hamarosan már a YouTube-bal és más népszerű oldalakkal fog versengeni.

A YouTube sikere sok céget megihletett, akik mindenképpen szeretnének legalább hasonló sikereket elérni. A vállalatok egyike a DivX. A kifejezés leginkább a videokodek révén került be a köztudatba. A DivX számára továbbra is Európa az egyik legfontosabb piac, amennyiben asztali DivX-lejátszókról van szó. Érthető tehát, hogy az új videoportál is elsősorban itt számíthat majd érdeklődésre.

A legtöbb asztali DivX-lejátszó Franciaországban kel el. A második helyen Lengyelország, a harmadikon Oroszország, a negyediken Spanyolország, az ötödiken Olaszország, míg a hatodikon Magyarország található. Ebben az összesítésben Németország csak a nyolcadik helyezést éri el. Érdekesség, hogy a legkevesebb DivX-lejátszót Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban adják el.

"Terveink szerint a Stage 6 segítségével a közeljövőben tartalmakkal láthatjuk majd el a DivX-kompatibilis asztali vagy számítógépes készülékek tulajdonosait. A fő különbség a YouTube és más oldalak, illetve a mi portálunk között elsősorban az elérhető videók lényegesen jobb képminősége lesz, ráadásul nem lesz meghatározva a felvétel maximális időtartama, illetve mérete" - nyilatkozta Jérome Gej Rota, a DivX alapítója és Thomas Huntington, a vállalat kommunikációs vezetője.


A Stage 6 lehetővé teszi a videók feltöltését, megtekintését, de akár letöltését is. Ugyanakkor a szerzői jogsértéseket a DivX-nél sem tudják kizárni, azonban igéretük szerint azonnal reagálni fognak minden ilyen esetre és ha kell, eltávolítják az adott vitatott tartalmat. Az egyik védelmet egyébként az jelenti majd, hogy mindenkinek regisztrálni kell magát, így lehet tudni, hogy ki milyen anyagokat töltött fel.

"Kodekünk már évek óta támogatja a nagyfelbontású videók elkészítését. Mivel teljesen más módon közelítjük meg ezt a területet, így ugyanakkora jogosultságunk van szereplőként részt venni, mint másoknak. Nem hiszem, hogy alapjaiban változni fog a piac" - reagált Thomas Hungtington arra a felvetésre, miszerint mi változhat a HD DVD és a Blu-ray formátumok megjelenésével.

"A célunk az, hogy a jövőben olcsón és könnyen előállíthatók legyenek a nagyfelbontású tartalmak és ezeket egyszerűen és könnyen lehessen a világháló segítségével terjeszteni. Éppen ezért az online terjesztés a legfontosabb, azon van a fő hangsúly. Ráadásul egy DivX-kodekű film miatt nem kell egy új drága lejátszót vásárolni, ellentétben a HD DVD vagy a Blu-ray tartalmakkal" - tette hozzá Jérome Gej Rota.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blackgamer #5
    Ha belépsz egy Channel-be, ott hol tudsz általad feltöltött videót hozzáadni?
  • blackgamer #4
    nekem nem megy a feltöltés (hibaüzenet a videófeltöltés topicban)
    nálatok működik? mi lehet a gond?
  • Inquisitor #3
    Remélem minőségi ugrás lesz és verseny, mert Youtube tele van igénytelen tömörítésű, de legalább így is nagy anyagokkal és még lassú is, mióta népszerű lett. A Google-nél pöttyet jobb a helyzet, de ott meg a keresés nem olyan jó ...
  • bertino #2
    hát igen

    rémijesztő milyen minőségbe töltenek fel/konvertálnak át videokat google-re, youtube-ra és egyebekre
  • agyhalál #1
    Kiváncsi vagyok erre a letöltés dologra, hogy működik a gyakorlatban.