Berta Sándor

Több ezer videót törölt a YouTube

Japán szakemberek hívták fel a YouTube üzemeltetőinek figyelmét vitatható eredetű és éppen ezért támadható videókra. A vállalat erre válaszul több ezer videót törölt a rendszeréből.

A népszerű videoportál vezetőit a gyanús eredetű fájlokról a JASRAC nevű japán szerzői jogvédő társaság munkatársai értesítették. Az anyagok többsége videókról, illetve televízióadásokból illegálisan lemásolt videoklip volt, amelyeket engedély nélkül nem lehetett volna nyilvánosságra hozni.

A JASRAC összesen 23 japán televízióadót, valamint zenei és filmprodukciós irodát képvisel és most is az ő érdekeiket képviselve járt el. A szakemberek szerint a videók többségét minden bizonnyal japán felhasználók másolták le és töltötték fel az oldalra. Ez nem meglepő, ugyanis a YouTube a szigetországban rendkívül népszerű, több mint kétmillió regisztrált tagja van. A YouTube vezetői tanulmányozták a JASRAC kérelmét, megvizsgálták a kérdést, majd rendkívüli gyorsasággal döntöttek és a portál rendszeréből rövid időn belül töröltek 29 549 darab, különböző időtartamú videót.

Az eset azért érdekes, mert korábban az Universal Music vezérigazgatója is felemelte a szavát a YouTube és MySpace oldalak ellen, mondván, megsértik a szerzői jogi törvényt azzal, hogy közzéteszik a kiadó művészeinek videoklipjeit. "Úgy véljük, hogy ezek az új vállalkozások megsértik a szerzői jogokat és dollárok tízmilliótól fosztanak meg minket" - fejtette ki álláspontját Doug Morris, a konszern vezérigazgatója, aki hozzátette: "Az, hogy miként járunk el e vállalatokkal kapcsolatban, nemsokára kiderül."

Szintén érdekes Mark Cuban, a HDNet társalapítója és a Dallas Mavericks NBA-kosárcsapat tulajdonosának október elejei jóslata, miszerint a YouTube a szerzői jogok megsértése miatt előbb vagy utóbb perhadjáratok martalékává válik. "Egész egyszerűen törvénysértők. Az egyetlen ok, amiért még nem perelték be őket az az, hogy nincs olyan nagytőkés, aki rájuk szállna" - fogalmazott Cuban a ZDNet oldalán, majd hozzátette, hogy "csak egy idióta venné meg őket".

Mint ismeretes, a Google október 10-én közleményben jelentette be, hogy 1,65 milliárd dollárt fizet ki részvények formájában a népszerű oldalért. Az összesen 100 millió videót megtekintésre kínáló YouTube a felvásárlás ellenére továbbra is függetlenül tevékenykedik, hogy megőrizze hírnevét és népes közösségét. Úgy tűnik azonban, hogy gyülekeznek a viharfelhők a vállalat feje fölött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #17
    "dollárok tízmilliótól fosztanak meg minket" >> lool, ilyen jól menne nekik?
  • egyember1 #16
    szerintem a google azt látja, hogy sokmillió látogató = sokmillió reklámbevétel. a jogvédőkkel pedig mindig meg lehet állapodni, hiszen nekik "csak" pénz kell.
    ill. azt sem szabad elfelejteni, hogy google már üzemeltet hasonló portált, s a felvásárlással most megszabadult egy konkurenciától.
    :) én nem féltem a google-t, van már elég pénzük megvédeni magukat...
  • bundee #15
    azt tudjak, hogy majd jol megallapodnak a kiadokkal... es akkor kaszalni fognak - ennyi :) majd jo kis fizetos letolto oldal lesz belole, nagyfelbontasu videok, mp3-ak, stb
  • Flashy #14
    van akinek az a dolga hogy keresgéljen a youtube-on, aztán ha olyan videót talál ami gyanús, akkor nézzen utána, írja fel a címét-azonosítószámát, aztán ha összejött 29ezer akkor jelentse...
  • Devvo #13
    inq en kiprobaltam nehanyat mer az one piecet narutot mos ott szoktam nezni
  • Inquisitor #12
    "Nincs az az istem, hogy bezárassák a youtube-ot, pláne a google-lel a háta mögött."
    Én azon filozom, mi lehet az amit a Google "tud" és a jogvédők meg (még) nem, ami miatt ki mert adni 1.5 milliárdot a YouTube-ra? :D
  • Feriboy #11
    "Az összesen 100 millió videót megtekintésre kínáló YouTube" és ebből töröltek 29549-et, nevetséges :D. Nincs az az istem, hogy bezárassák a youtube-ot, pláne a google-lel a háta mögött. Szerintem egyébként is jogszerűen működik, mint ahogy most is láthattuk, hogy ha szól vki, hogy ez meg ez a videó jogsértő akkor egyből törlik is. Azt meg nem lehet elvárni, hogy a minden videót végignézzen a youtube, hogy jogsértő-e, szóval sztem maradni fog.
  • Inquisitor #10
    Az 51.000+ találatból a sorozat maga "csak" olyan 15-17.000 file, ami tekintve, hogy összesen 24 részes ... :)
    Nem probáltam még ki, de szerintem szinte minden sorozat fent lehet, és talán nem csaka sorozatok. Ki kell próbálni a keresőben.
  • Devvo #9
    ez az jelenti hogy kinyomtak egy csomo anime sorozatot?
    Inq gondolj arra hogy az 51 ezer nagy resze ocska amv
  • Inquisitor #8
    Csak Chobits animre van 51.000+ találat a Youtube-n, gondolom összes létező sorozat és film is ilyen szinten "elérhető" 1000 féle verzióban. Szóval 29.000 file az semmi :)