Berta Sándor

Lejárt az Orkutnak adott ultimátum

A mai napon lejár az az ultimátum, amit egy brazil bíróság adott az Orkut helyi közösségi portáljának. A kérdés most az, hogy a Google hajlandó lesz-e kiadni a kért felhasználói adatokat.

Jose Marcos Lunardelli szövetségi bíró augusztus 22-én hozott ítéletében arra kötelezte az amerikai céget, hogy adja ki a brazil hatóságok által kért felhasználói adatokat. Erre azonban a Google nem hajlandó. A brazil ügyészség az érintett Orkut-tagokat különböző bűncselekmények elkövetésével, többek között gyermekpornográfiával, színesbőrű, zsidó vallású és homoszexuális emberek elleni gyűlöletkeltéssel vádolja. Az Orkutnak egyébként csak Brazíliában nyolcmillió regisztrált tagja van és a térség egyik, ha nem a legnagyobb közösségi oldalaként tartják nyilván.

Lunardelli augusztusi ítéletében kitért arra is, hogy amennyiben a Google továbbra sem hajlandó együttműködni a helyi hatóságokkal, akkor naponta akár 23 000 dolláros pénzbírság megfizetésére is kötelezhetik. "Át fogjuk adni mindazoknak a regisztrált tagoknak a személyes adatait, akiket a brazil ügyészség bűncselekmények elkövetésével gyanúsít. Feltéve, hogy a gyanúsítások törvényes keretek között meg fognak történni" - közölte Debbie Frost, az amerikai konszern szóvivője, aki szerint ugyanakkor a cég nem lenne kötelezhető ezeknek az információknak a kiadására. "Csak akkor vagyunk hajlandóak a külföldi hatóságok kéréseit elbírálni, ha azok megegyeznek az amerikai joggal" - utalt a szóvivő arra, hogy ugyan a személyek Brazíliában vannak, ám az adataikat az Egyesült Államokban lévő cégközpontban tárolják.

A Google egyébként eddig negyven esetben adott ki személyes adatokat és nyolc kisebb Orkut-közösséget is felszámolt. Mint ismeretes, tavaly a drogkereskedők, idén pedig a pedofilok kerültek középpontba, miután helyi ügyészek rámutattak, az Orkut valóságos menedékhely ezen személyek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sonicXX #1
    "Csak akkor vagyunk hajlandóak a külföldi hatóságok kéréseit elbírálni, ha azok megegyeznek az amerikai joggal"

    Érdekes, kínánál valahogy nem ragaszkodtak ennyire ehhez az állásponthoz - mondhatni nagy ívben szartak rá.

    Nem mint ha ez a mostani kijelentés baj lenne, csak tőlük kicsit furcsa.