Gyurkity Péter

Online táblázatkezelőt ad ki a Google

A korábban elhangzott cáfolatok ellenére mégis megszületni látszik az Office csomag internetes riválisa: a keresőcég a napokban indítja útnak saját táblázatkezelőjét, amelyben a dokumentumok megosztására helyezik a hangsúlyt.

A vállalat hétfőn jelezte, hogy még a hét első felében elérhetővé teszi vadonatúj online táblázatkezelőjét, igaz, egyelőre csak korlátozott számú internetezőnek. A nyilatkozatok szerint a Google Labs részeként napvilágot látó megoldás nem lesz olyan szerteágazó és kifinomult, mint a Microsoft Excel szoftvere, de ingyenes alternatívaként jelenik meg, amely fejlesztői szerint nagy segítséget jelent majd a közös munkában.

"Teljes mértékben a megosztásra helyezzük a hangsúlyt" - jelentette ki Jonathan Rochelle, az alkalmazásért felelős termékmenedzser, aki egyelőre nem árult el bővebb információt arról, hogy pontosan hány felhasználó meghívását tervezik. A jelentkezés elméletileg ma indul a Google Labs oldalán, de könnyen előfordulhat, hogy csúszni fog az indulás. Az indoklás szerint a korlátozott számmal elsősorban a vállalat szervereinek túlzott leterhelését szeretnék elkerülni, de ugyanilyen fontos a korai hibák és kényelmetlenségek kiszűrése, mielőtt mindenki számára elérhetővé tennék a fejlesztést.

Azt a Google részéről is igyekeztek leszögezni, hogy az Excel .xls és a nyílt Comma Separated Value (.csv) formátumot ismerő internetes megoldás nem lesz annyira kényelmes, mint a hagyományos szoftverek. Példaként említették a grafikonok készítésének, illetve a jobb egérgombbal előhozható gyorsmenü hiányát, de véleményük szerint ezért kárpótol bennünket a dokumentumok gyors és egyszerű tárolásának, illetve megosztásának lehetősége. Ez utóbbi természetesen a Google rendszerén keresztül történik, vagyis az erre jogosultak mind hozzáférnek az adott állományhoz, nem kell külön továbbítanunk az adatokat. Igaz, ezt a megoldást sokan némi fenntartással kezelik, elsősorban a bizalmatlanság miatt, így a cégnek ezúttal is bizonyítania kell a nagyfokú biztonságot.

Nem ez az első próbálkozás részükről a területen, hiszen március elején felvásárolták a Writely.com szoftverét, aminek kapcsán rögtön megindultak a találgatások. Könnyen lehet, hogy a mostani bejelentés, a Google Spreadsheets is egy átfogó program része, amely az irodai területre történő belépést célozza meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #12
    Hmm, én azóta kipróbáltam, nekem tökre tetszik... Egy kis fejlesztés még ráfér, mert sajnos nincs az excel sztintjén, de hisz csakbéta, én ennek egy word változatában is örülnék, már csak a beépített helyesírás ellenörzője révén is... mekkora flash lenne már h amint írták előttem is ha elfelejtettem mondjuk puskát írni akko csak legépelem kinyomtatom és kész, de ami annál is jobb: eccerűen meg lehet osztani!
  • papabear #11
    Meg a Google-s srácok nem a hülye ötleteikről híresek...
  • papabear #10
    Látom itt legtöbben nem tekintenek ki még az iskolapadból.
    Éppen a munkacsoportok fogják ezt jól használni. Közös munka során, nem kell az xls-t mélezgetni, figyelni kinél, melyik doksi volt a legfrissebb verzió. Cégek távol lévő telephelyeiről lehet közösen dolgozni ugyanazon az anyagon.
    Nem kell hozzá drága Exchange server, stb...
    Szal van jövője.
  • mousee #9
    Hát, azért szerintem komolyabb cégek nem mennek ebbe bele... Szerintem ezzel inkább a mezei home userek vannak megcélozva... én pl tökjól fogom tudni használni... :))
  • St #8
    gúglit már nem csak az érdekli, hogy mit keresünk, mit levelezünk, de már a céges adatokra is kíváncsi
  • mousee #7
    Ez akkor jó, ha egyszerre 30an csináltok egy táblázatot...mindenki a maga részét... Én pl már látom hogy mikor fogom használni...amikor haverokkal online szerepjátékozok, és írogatom az adatokat :)) Arra szerintem speckó pont megfelel :)
  • Garfield #6
    Hááát, nem tudom, te mit olvastál, de amit én, aszerint csak azok férnek hozzá a táblázathoz, akikkel megosztom.

    Te hol olvastad azt, hogy bárki hozzáfér a másik táblázatához?
  • craesh #5
    az más tészta, mert a te leveledet nem olvashatja el xy user, hanem max a google kezelöi, meg az amcsik... itt viszont akárki még pista pácsi is megnézheti a táblázataidat.

    ez olyasmi lesz mint a www.kepfeltoltes.hu . feltöltesz (szerkesztesz táblát), brose images (browse tables and diagrams)
  • Caro #4
    Az ods-t is támogathatná.
  • Garfield #3
    Érdekes, az emailek ugyanilyen "kezelésben" részesülnek, és mégsem beszél senki sem biztonsági problémákról...