Gyurkity Péter

Mégis készül a Google Office?

A keresőcég legújabb felvásárlása kapcsán újból terjednek azon spekulációk, miszerint saját megoldással készülnek felvenni a versenyt az irodai szoftvercsomagok piacán.

A webes szövegszerkesztő szolgáltatást nyújtó Writely.com a héten került a Google tulajdonába, miután az egyre magasabbra törő keresőcég felvásárolta annak anyacégét, az Upstartle-t. A tranzakciót a cég egyik munkatársa erősítette meg a Google oldalán, meglehetősen kevés információt árulva el annak részleteiről. A mindössze öt hónapos múltra visszatekintő oldal felvásárlása kapcsán azonban máris megindultak a találgatások a kereső céljait illetően.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A napokban olyan vélemények láttak napvilágot, miszerint a lépés közvetlenül a Microsoft és annak irodai csomagja ellen irányul. Ez nem új elgondolás – az első találgatások már tavaly ősszel megindultak, amikor a Google azzal a Sunnal kötött szövetséget, amely a StarOffice – és közvetetten az OpenOffice – révén maga is igencsak érdekelt a területen. Az időzítés megfelelőnek tűnik, hiszen Redmond éppen ezekben a hetekben mozdul el az online szolgáltatások irányába, amelynek szerves részét képezi az immár béta stádiumba lépő Office Live. Ennek célja hasonló a Writely.com oldalhoz: az internet segítségével elérhetővé tenni dokumentumainkat, megkönnyítve tárolásukat és módosításukat.

A Writely egy hagyományos szövegszerkesztőhöz hasonlít, amelyen minden megszokott feladatot elvégezhetünk. A szerkesztés során HTML-formátumot használunk, de az oldal ismeri az elterjedt csomagok szabványait, úgy mint PDF, ODT, vagy DOC. Munkánkat 10 másodpercenként elmenti, a változtatásokat mindvégig elnaplózzák. A szolgáltatás továbbra is béta változatban van, és fejlesztői is igyekeztek leszögezni, hogy messze van a tökéletes állapottól. Új regisztrációt egyelőre nem fogadnak el, aki a Google-integrációt követően szeretné kipróbálni az oldalt, az kénytelen feliratkozni a várólistára.

A Google eközben egyéb területeken is igyekszik előrelépni. A hamarosan újra beinduló szolgáltatás kiegészítéseként is felfogható a GDrive névre keresztel óriási tárterület, amelynek tervezésére véletlenül derült fény. Ez nem más lenne, mint egy biztonságos online tárhely, ahol a felhasználók összes fontos adatukat, anyagukat eltárolhatnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #20
    "ms-nél nem is olyan távoli cél egy teljesen egyedi schema-n (ie only) alapuló böngészés..."
    Az IE már régóta támogatja az XML+XSLT alapú weboldalakat. A Firefox normállisan az 1.5 verziótól kezdődően teszi mindezt. Az Opera 8-as verziója még nem.
  • tomsolo #19
    fú, de nem értem mit akartál mondani ...:)
    [HOGY JÖN EZ AHHOZ, AMIT MONDTAM? :d]
  • Dj Faustus #18
    Most már a Firefoxnál se... Opera esetén még várni kell egy kicsit (9-es széria már talán rendesen támogatni fogja ezt is).
  • tomsolo #17
    ms-nél nem is olyan távoli cél egy teljesen egyedi schema-n (ie only) alapuló böngészés...
  • Dj Faustus #16
    1. Az XSD, XML, XSLT (és hasonló) technológiák is W3C szabványok.
    2. Ezekben is vannak szabályok - tehát szükség lesz validátorokra.
    3. Mire az XML+társai elterjednek a webes felületen addig sok víznek le kéne folyínia a Dunán (mire az összes böngésző támogatja, a webfejlesztők alkalmazni tudják).
  • craesh #15
    GOOFICE
  • tomsolo #14
    majd a vistával jönnek a schema-k és akkor lehet majd sírni a wc3 validator után...
  • artschi #13
    az sg oldala viszont nem, sok hibát talált.
  • Dj Faustus #12
    "Épp egy másik topic-ban említett www.novell.com"
    A Novell oldala HTML szempontból valid.

    De egyébként felesleges flamkeltés.

    "Nevetségesek azok a "hibák". Viszont ennek ellenére nagyon jól működik. Ha valódi hiba lenne, akkor nem működne."
    Persze hogy azok. És alapvetően működőképes (a hibák nagy része az alt attribútumok lehagyása, meg az attribútumok értékeinek helytelen írásából fakad). Csak azért hoztam fel, mert jelenleg egyik oldal sem tartja be a szabványokat - akkor minek felhozni a live.com hibáit?
  • saitek #11
    Más lapokat is néztél vagy csak kizárólag Microsoft lapokat:

    Épp egy másik topic-ban említett www.novell.com

    CSS Test:Még jó, hogy csak a Microsoft oldalán van megszámlálhatatlan hiba...

    Ui:A www.microsoft.com html-tesztjét miért nem írtad le, talán mert hibátlan?

    Ja és a kedvenc oldalad:

    "CSS Test: Ennek mar neki sem tudott latni a validator"

    Hungarian Unix Portal.