Berta Sándor

Archív hírek a Google hírkeresőjében

A világ legnépszerűbb online keresőjének Google News Archive Search nevű szolgáltatása segítségével ezentúl lehetőségünk van akár újsághírekben is kutatni, egészen a 18. századig visszamenően.

A cég az adatbázis összeállításakor többek között a The New York Times és a The Washington Post újságok kiadóival működött együtt, de ezenkívül hozzáférhetett a Reed Elsevier, a Dow Jones és a Reuters archívumaihoz is. A keresési oldalon csak elegendő beírni a kívánt fogalmat vagy szót és máris megkapjuk a találatokat - időrendi sorrendben feltüntetve. A találatok azonban csak az eredeti hír kivonatai, az eredeti hírekhez úgy juthatunk el, ha rákattintunk a mellékelt linkekre.

Maga a Google News Archive Search ingyenes, azonban az egyes hírek esetében ez változó. Van olyan hír, amihez ingyen hozzáférhetünk és van olyan, amelynek az elolvasásáért fizetnünk kell. Az új szolgáltatásban egyelőre nincsenek reklámok, ám ez a jövőben még változhat.


Évtizedes cikkek Maradonáról, egy kattintásra

A The New York Times esetében összesen kétmillió hír és cikk szerepel az adatbázisban, a legkorábbi 1981-ből származik. A tervek szerint azonban jövőre már a lap alapításának korában, vagyis az 1850-es években megjelent hírek is elérhetők lesznek. Az anyagok egyharmada ingyen hozzáférhető, míg a kétharmadának elolvasásáért egységesen 4,95 dollárt kell fizetniük a felhasználóknak. A Time magazin az 1923-as alapítása óta megjelent összes hírét és cikkét az adatbázis rendelkezésére bocsátotta és ezek mindegyike ingyen elérhető. Ez összesen 300 000 dokumentumot jelent.

Danny Sullivan, a Searchenginewatch.com oldal szakértője szerint ennek az új megoldásnak köszönhetően az újság- és lapkiadók új bevételekhez juthatnak az archív hírek és cikkek értékesítésével és szintén nőhetnek reklámbevételeik is. Végül érdemes megjegyezni, hogy mivel a Google minden kiadóval szorosan együttműködik, így a vállalatnak várhatóan ezúttal nem kell majd a könyvdigitalizálási projektjében felmerültekhez hasonló szerzői jogi vitáktól tartania.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • malman #9
    Tényleg MadMind-re hajaz az a gondolat hogy majdnem 5 ződet kérnek EGY DB cikk netes megmutatásáért. Persze nem így van, ez havidíj: http://www.nytimes.com/products/timesselect/whatis.html Ajánlom mindenkinek a New York Times ingyenes napi hírlevelét, (szinte az egész lap + filmek a sztorikről) http://www.nytimes.com/gst/regi.html. Minden jelentős amcsi lap szinte teljes egésze ingyen olvasható a neten - van az oldalon 1 max 2 reklám, ennyi az egész, de a papírváltozatban is van. Egyébként naponta sajnálom magunkat, mennyire működnek még bennünk (a legfiatalabb korosztálynak is akaratlanul átadva) a kelet-közép-eurázsiai reflexek, hozzáállások és félelmek. Nem minden nációt vesznek le a vezetői naponta mint minket. Ez csak afrikában, ázsiában, délamerikában, meg még egy ideig itt jellemző. Node abbahagyom mielőtt offpolit lesz. Mégegyszer: olvassatok US lapokat, kinyílik a világ, csökken a szorongás. Szép napot mindenkinek. -És hallgassatok Gesztire: akkor szúrsz ki legjobban magaddal, ha közönyös (vagy elvakult) vagy saját országod dolgaival kapcsolatban. Rúgjon már ki valaki...:-)
  • ZsoltiMC #8
    Eleg jo, peldaul 2480 cikk van 1919-bol, amiben szerepel Budapest
    Nagy resze sajnos nem ingyenes :(
  • akyyy #7
    18. század vége az 1790-es évek tudtommal. méégis az évszám 1850 :S:S:S
  • Cat #6
    Nem, a Time az hetilap, de a New York Times kicsit vaskosabb, mint a hazai napilapok, több mint száz oldalas. Ráadásul előbbi elemző, vaskos cikkek vannak (sok oldalasak), addig utóbbi hírlap, tehát egy 15 soros szösszenet is külön cikknek számít.
  • mad mind #5
    Én azt nem értem, hogy cikkenként mért kell 5 dollárt fizetni, pláne, hogy az 1900 előtti cikkek, már nem jogdíjkötelesek.
  • silentb #4
    Lehet hogy a 300.000 dokumentum ennyi oldalt jelent és akkor oldalanként lehet akár mennyi cikk is
  • Killgore #3
    Nem értem, a New York Times 1981 óta 2 millió hír, a Time 1923 óta csak 300 ezer? a Time csak havilap, vagy mi?
  • schakaal #2
    Hű, és a Mai Nap című újság fent lesz valamikor? anno 1996-ban szerepeltem a címlapján a Szigettel kapcsoltaban:) De rég vadászom azt a lapszámot....
  • artschiatwork #1
    zsír