Gyurkity Péter

Programozók­nak készít keresőt a Google

Újabb eszközzel egészült ki a Google tárháza: ezúttal a programozók igényeit elégítenék ki, mégpedig az interneten fellelhető programkódok között végrehajtott keresések megkönnyítésével.

A Code Search névre keresztelt kereső a világhálón egyre népszerűbbé váló kódgyűjtő oldalak kínálatából merít. Lehetőségünk van a már lefordított állományokban keresgélni, felkutathatunk nyilvános kódrészleteket, egyszerű példákkal gyorsíthatjuk fel saját munkánkat, találhatunk megoldást azokra a problémákra, amelyek a legtöbb esetben némi utánajárást igényelnek.

"Ez már jó ideje problémát jelentett. A weboldalakon lebonyolított hagyományos keresések helyett a programozók ezentúl magában a kódban kutathatnak, több millió soron keresztül" - magyarázta Tom Stocky, a cég egyik termékmenedzsere. Elmondása szerint korábban saját fejlesztőik munkájának megkönnyítésére alkalmazták a megoldást, ebből született az ötlet, hogy a nagyközönség, a külső programozók számára is elérhetővé tegyék az újabb keresőt. Működése teljesen azonos az eddig megszokottakkal, a jól ismert szövegdobozba bepötyögött részletre kereshetünk rá, a válaszokat pedig egy terjedelmes listában kapjuk meg.

A programrészletek keresése jelenleg is elvégezhető az interneten és a legtöbb helyen eddig is díjmentesen elérhetők voltak a példatárak. Az egyetlen apró kényelmetlenséget az általánosan megkövetelt regisztráció jelentette, illetve az, hogy az egyes portálok általában egy-egy programnyelvre szakosodnak, így több címet kell fejben tartanunk. A Google keresője ezt igyekszik összefogni, és új funkciókkal kiegészíteni, így például kritériumként jelölhetjük meg az egyes licencek követelményeit is, elkerülve az esetleges jogi problémákat.

Természetesen csak a nyílt, szabadon hozzáférhető kódrészletek közül válogathatunk, hasonlóan az eddig is használt tárházakhoz. A Google jelenleg a többi keresőnél már bevált reklámok bevezetésén gondolkodik, egyelőre azt igyekeznek felmérni, hogy milyen érdeklődés mutatkozik a szolgáltatás iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MelkoN #21
    Egy érdekes dolog, hogy a részletes keresőben nincs benne se a Delphi, se a Pascal nyelv :). Bizti a google nagyon utálja ezt a két nyelvet :), pedig én Delphiben tolom (még egyenlőre).
  • JZO #20
    írjál már meg egy Internet bankot határidőre légyszíves Assembly-ben
  • ivjoe #19
    Igen az igazi férfiaknak az assembly való. Tehogyénazt hogy rühellem. :C
  • roliika #18
    Nem is volt kérdés tök 1-et értek veled. :) Báár...vannak olyan pénzes raktárkezelő progik és egyéb csekmetek, hogy én mint kezdő programozó 1-2 hónap alatt jobbat összedobok...de nem is az a lényeg, hogy jobbat, hanem, hogy van pofájuk érte pénzt kérni, és sokszor nem is keveset...
  • Shadow_THH #17
    ez kurva jó!

    végre találhatok googleval is c kódokat :D
  • Sadist #16
    Végülis mondhatjuk, hogy a mai kőműves is Java programozó módjára dolgozik, hisz nem ő maga csinálja a téglákat...
  • Alec #15
    szerintem ezt kevered azzal, hogy a Javaban és hasonló objektum orientált nyelvekben remekül lehet kódot (a megírt osztályokat) újrafelhasználni.. ha jól megírták azokat persze.. de ez nem a forrsákód másolgatását jelenti
    copypastezni elvben bármelyik nyelvben lehet
  • rjudit #14
    Én ennek örülök. Eddig is a google-t használtam, mert pl az msdn keresője, finoman szólva sem az igazi.
    A másik talán nagy előnye,hogy sok olyan nyelv van amihez semmilyen normális helpet nem találsz a netes forrás formályában. pl: lingo

    A ctrl-c+v miatt meg szerintem nem kell aggódni, mert amint komoly problémába ütköznek, akkor kibujik a szög a zsákból.
  • Sadist #13
    Azért a programozás nem úgy megy, hogy összeollózod a dolgokat, az ilyenből max. gány munka lesz. Egy programozó érti is, amit csinál, nem csak összedobálja a kódot. CopyPaste-el az életbe nem fogsz összerakni egy raktárkezelő progit.
    Meg mint már lentebb is írták, programozóból (szerintem inkább csak számítástechnikus/informatikus) lehet, hogy sok van, de jó programozóból már annál kevesebb.
  • roliika #12
    Na ja...CMS-t is ide vehette volna már akkor... :DDDD