Berta Sándor

E-mail adatok kiadása miatt perlik a Yahoo!-t

Shi Tao helyi újságíró élesen bírálta a kínai kormányt, a "jutalma" tíz év börtönbüntetés lett. A riporter most Hongkongban és az Egyesült Államokban is beperelte a Yahoo!-t, mivel úgy véli: a cég adta ki a kínai hatóságoknak a személyes adatait.

A 37 éves Shi Tao még 2004 áprilisában küldött egy e-mailt a Yahoo! levelezőrendszerén keresztül egy New York-i weboldal üzemeltetőjének. A portál a demokratikus Kína létrehozásáért küzd. A levélben a kínai újságírók propagandarészlegének figyelmeztetéséről szóló információk voltak, amelyek az 1989. június 4-i véres események 15 éves évfordulójára hívták fel a figyelmet. Ezeket az információkat valaki név nélkül nyilvánosságra hozta az oldalon.

A kínai nyomozók visszakövették az e-mail útját a Yahoo! segítségével és így jutottak el a hunani újsághoz, ahol akkor Shi Tao vezető szerkesztőként dolgozott. 2005. áprilisában a rendőrség letartóztatta az újságírót, mondván államtitkokat továbbított a kínai állam ellenségeinek. A nemrég megszületett ítélet szerint a riporter tíz év börtönbüntetést kapott és legalább 2014. november 23-ig kellene börtönben maradnia. Bizonyított tény, hogy a Yahoo! hongkongi irodája tevékenyen részt vett az újságíró elfogásában.

Shi Tao most bejelentette, hogy a személyes adatai kiadása miatt Hongkongban beperelte a céget és ugyanerre készül egy hónapon belül az Egyesült Államokban is. Albert Ho, a felperest képviselő ügyvéd közölte, hogy más áldozatokat is keresnek azért, hogy közösen készíthessenek el egy beadványt. Az amerikai perre várhatóan Kaliforniában vagy New Yorkban kerül majd sor.

Mint ismeretes, korábban a vállalatot már számos kritika érte az együttműködés miatt. Az is sokatmondó, hogy legutóbb az Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet a Yahoo!-nak ítélte oda a legszigorúbb cenzornak járó citromdíjat. A szervezet a keresőóriás kínai oldalát, a Yahoo.cn-t a helyi érdekeltségű Baidu.cn-nél is hatalompártibbnak találta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • silanor #1
    Remélem megnyeri a pert. A Yahoo monnyon' le!