Gyurkity Péter

Kínai vásárlók perlik be a Dellt

A legnagyobb PC-gyártó bírósági per elé néz Kínában, mert a reklámok ellenére gyengébb processzorral szállította laptopjai egy részét és erről elfelejtették tájékoztatni az érdeklődőket.

A vállalat a Direct2Dell weboldalon ismerte el, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben gyengébb chippel szállították le néhány laptopjukat Xiamen városában, és ezzel félreértésekre adtak okot a vásárlók körében. Összesen tizenkilencen indítanak pert a gyártó ellen, mivel többen arra számítottak, hogy a reklámokban szereplő összeállítással kihasználhatják a virtualizációs technológia nyújtotta előnyöket.



Az ügyben érintett Inspiron 640M laptopok ugyanis a marketing anyagok szerint az Intel Core Duo T2300 jelzésű processzorával érkeznek, míg a kínai vásárlók ehelyett a valamivel gyengébb T2300E chipes verzióból kaptak. Ez a példány abban különbözik az eredetitől, hogy nem támogatja a virtualizációt, vagyis több operációs rendszer egyidejű futtatását. A vásárlók becsapva érzik magukat, míg a Dell igyekszik azzal lenyugtatni a kedélyeket, hogy emberi mulasztás miatt nem tájékoztatták időben az érdeklődőket.

A vállalat azt állítja, hogy egy korábbi döntés alapján néhány országban a butított chipekkel szállítják a laptopokat, mivel ez - szerintük - jobban megfelel a helyi lakosság igényeinek és pénztárcájának. A reklámanyagokat azonban elmulasztottak módosítani, így a vásárlók joggal vélhették, hogy az eredeti változatokhoz jutnak hozzá. A bejegyzésből kiderül, hogy ez az ügy kipattanása óta megtörtént, és beveszik azon gépeket, amelyekre új tulajdonosuk nem tart igényt.

A Dellt meglehetősen kényelmetlenül érintheti az ügy, hiszen júliusban Sanghajban hasonló kifogások alapján indult per a cég ellen. Ráadásul éppen most zajlik a vizsgálat az öngyulladó laptopok kapcsán, és ezek az esetek nem vetnek túl jó fényt a vállalatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #10
    "A vállalat azt állítja, hogy egy korábbi döntés alapján néhány országban a butított chipekkel szállítják a laptopokat, mivel ez - szerintük - jobban megfelel a helyi lakosság igényeinek és pénztárcájának"
    Ez a durva,jobban tudjak, hogy mit akarok,mint en magam!(vagy legalabbis azt hiszik:D)
    Akkora buntetest akasztanek a nyakukba,hogy belegebednenek......(csak hat nem rajtam mulik, sajna)
  • Komolytalan #9
    Árat nem felejtették el átírni a reklámanyagon, csak a proci típusát, persze. Pár mila dollár bírságot a genyóknak, majd megtanulják a kutyafittyet.
  • Adenoma #8
    ekkora láma céget.
  • Macc #7
    Ne csodalkozz, ezek a cegek nem azert lettek ekkorak, mert olyan aranyosak:) Ez barmelyikre vonatkozik. A cegek gyakorlatilag olyanok, mint az arc nelkuli emberek!
  • Warpcore #6
    Kikéne adni egy olyan benchmark programot ami ha Dell laptopon fut vissza is számlál
  • mikloss #5
    Sztem a terroristák a közeljövőben Dell laptopokkal fognak robbantgatni
  • benczurzs #4
    Hogy ilyet megtesz egy ekkora cég ?
    Ezen mindíg elcsodálkozok.
  • BlueGold #3
    Az "okosok" azt hitték, hogy a kinaiaknak eltudják adni a gagyi gépeket is úgyan abba az árban, de tévedtek :-)
  • nedudu #2
    meg mindenki... :)
  • Tetsuo #1
    Még a Dell is.. :)