Specker Balázs

Az Universal a jövőben sem támogatja a Blu-rayt

Craig Kornblaunak, az Universal Studios elnökének írásos nyilatkozata - az első vásárlói észrevételeket idézve - arról számolt be, hogy a HD DVD máris legyőzte a Blu-rayt a következő generációs DVD-formátumért folytatott harcban.

"Elég megnézni az első vásárlók blogjait, véleményeit és elég egy pillantást vetni a napi médiára. A HD DVD megőrizte azt a piaci előnyét melyet a korai rajttal szerzett, és teljesítette azon ígéretét, hogy a nagyfelbontású képet és hangot a legjobb áron kínálja a piacon" - idézi a BetaNews Kornblau szavait a denveri CEDIA-kiállításon ismertetett közleményéből.


A körkép azonban közel sem ilyen egyöntetű. Európában a Samsung októberben, míg az élharcos Toshiba csak novemberben dobja piacra az újgenerációs technikát. Elemzők szerint a magasabb árak, a limitált mennyiség azt mutatja, hogy mire a HD DVD kontinensünkre ér, már semmi sem marad az Universal-vezér által említet előnyökből. Ráadásul mindkét tábort hátráltatja a lézerdiódák hiánya miatt várható késlekedés. Nemrég mi is hírül adtuk, hogy a gyártók adatai szerint a vásárlók egyelőre nem rohannak a boltokba az új formátumokat támogató lejátszókért. Többen úgy vélik, hogy a tartózkodás hátterében az esetleges kezdeti gyermekbetegségek állnak, amelyek kiküszöbölése után megnőhet majd a vásárlókedv.

A Toshiba azonban úgy tűnik, igyekszik jól kihasználni az időt. A japán cég a múlt héten egy új, DVD-HD DVD hibrid technológiáról számolt be, amelynél a felhasználó választhat a rétegek felosztása között. Az Universal Studios már a kezdetektől fogva támogatja a Toshiba formátumát, és úgy tűnik - törzsgyökeres HD DVD-szimpatizánsként - nem követi a mindkét lemez mellett lándzsát törő Warnert vagy Paramount példáját. A filmstúdiók támogatás elsődleges jelentősséggel bír a videolemez kereskedők és a kölcsönző üzletág számára, akiktől még mindig az egész videoipar jóléte függ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #12
    tök mind1, 2 év mulva lesz universal film BR-en :)

    ők sem teljesen hülyék, h a piac felének ne áruljanak lemezt ...
  • Sanyix #11
    Ebből, nemhiszem.
  • dez #10
    Nem hiszem, hogy a MS-nak sok köze van ehhez, csak mert inkább a HD_DVD-t helyezi előtérbe. Mindkét formátum támogatja a következőket: Mpeg2, h.264, VC-1. Nos a harmadik a MS codecje.

    Inkább arról van szó, hogy a HD_DVD mögött kevesebb cég áll, és kisebb a kapacitása/layer.
  • Indigo #9
    Akkor már érthető a folyamatos Bluray fikázásod...
  • Sanyix #8
    Na ez kicsit összecsúszott :\
  • Sanyix #7
    Meg mert a ps3 ban bluray meghajtó lesz, a hddvd a konkurencia, és egyesek emberek szeretik ilyen leszólni, a konkurenciát.
  • cateran #6
    Nem:) Csak sokan utaljak a Microsoftot.....(en se szeretem,de nekem is jobban bejon....)
  • UNREG #5
    Röhejes ez a Bluray utálatod, mintha valami ellenség lenne...
  • Norbi7 #4
    Lehet hogy túl egyértelműt kérdezek, de miért mondják a legtöbben hogy a HD DVD be fog bukni? a Blue-ray lemezek olcsóbbak vagy jobbak?
  • Sanyix #3
    Jól csinálják bárcsak a többi stúdió is így gondolkozna.