Gyurkity Péter

HD DVD, Blu-ray: új speciális funkciók a filmeknél

Egy újabb területen ígérnek változást a következő generációs optikai szabványok: a szakemberek szerint új lehetőségek nyílnak a DVD-lemezeknél megszokott speciális opciók, kiegészítők terén.

Hétfőn a Microsoft szolgált némi meglepetéssel az Entertainment Media Expo rendezvényen, ma pedig a konkurens optikai szabványok fejlesztői álltak elő ígéreteikkel. Kiderült, hogy az új formátumok elterjedése nemcsak a minőség és a kapacitás terén jelent előrelépést, hanem a kiegészítők, a filmekhez mellékelt egyéb tartalmak terén is, ahol többek között a világháló is a segítségünkre lehet. Ehhez a fejlesztői gárda felfrissítésére van szükség, hogy maguk mögött hagyják a hagyományos módszereket.

Mind a HD DVD, mind a Blu-ray mögött álló tábor új funkciókat és kibővülő tartalmakat ígér, amivel alaposan felkavarnák az elmúlt 10 év állóvizét. Egyetértenek ugyanis abban, hogy a DVD esetében sokáig elmaradtak a fejlesztések, most azonban megnyílt a lehetőség, hogy kicsit felturbózzák a kiadványokat. Példaként említik a párhuzamos lejátszást: a HD DVD meghajtóknál például alapkövetelmény a második dekóder integrálása, ami a film megtekintése közben - egy kisebb ablakban - lehetővé teszi egy második felvétel lejátszását, legyen az egy eltérő kameraállás, az elkészítést bemutató klip, vagy akár a filmhez kapcsolódó interaktív játék.


Itt jön be az internet, amely elsősorban a választék révén lehet segítségünkre. Az előre rögzített - és gyorsan megunt - reklámok helyett egyenesen a világhálóról tölthetjük le a legújabb filmek előzetesét, és a kínálat a folyamatos kapcsolat révén állandóan módosulhat. Ötletekben nincs hiány, az egyetlen problémát az jelenti, hogy még a szakemberei gárda is túlontúl kötődik a hagyományos iskolához. Az ugyanis maguk is elismerik, hogy itt is megújulásra van szükség, és elsősorban a számítógépes területről érdemes behozni az új tervezőket, akik természetesen az elterjedtebb programozási nyelveket és fogásokat is ismerik.

"A legtöbben a DVD-iparban nőttek fel és erre alapozták képzésüket. Most azonban a Java-t és egyéb nyelveket ismerő szakemberekre van szükség, itt nyílik lehetőség a bővítésre" - értékelte a helyzetet a Cnetnek David Anthony, a Giant Interactive társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #14
    Uj ficsorok? Nekem mar az sem tetszik hogy a regi ficsorok kozul a tobb nyelvu hang/felirat valasztasanak lehetosege is csak lehetoseg maradt. Vegre egy ficsor aminek ertelme lenne, erre mi tortenik? Kiadnak nemhogy regionkent kulon DVD-t, hanem orszagonkent. Van holland, magyar, brit stb. verzio, es csak nagy ritkan jelenik meg olyan kidas amin tenyleg 10 fele felirat kozul lehet valasztani, az esetleg nehany fele hang mellett.
    Persze ertem en hogy miert (nem lehet (idokoralatok miatt) es nem is eri meg a kiadas pillanataban 10 fele forditassal megjelentetni a DVD-t, vagy pl. ha kiadnak egy DVD-t Nemetorszagban torok felirattal, hat tutira felvasaroljak az utolso darabig a torok ugyeskedok, az meg nem jo a kiadonak mert a reklamra koltott jokora penztomeg aztan nem jon vissza mert a boltok polcairol elkapkodtak a DVD-ket..., stb. stb.).
    A kiadok meg viszont azt ertsek meg hogy nekem mi a jo. A verseny. Ha az alapjan valasztok filmet pl. egy brit netes DVD boltban hogy melyik film van meg magyarul, es nem az alapjan hogy melyik film a jo, akkor az mar reg rossz.
    Meg aztan: jo lenne ha Magyarorszagon ulve is ugy lehetne valasztani DVD-t hogy honnan olcsobb megvenni: Olaszorszagbol, vagy esetleg Ausztriabol, netan Szekesfehervarrol? Merthogy van ilyen... en Hollandiaban elek, es neha egyszerubb, olcsobb (!) egy brit oldalrol megrendelni egy DVD-t, mint egy hollandrol. De hat ez van, piaci verseny errol kellene szoljon, gyozzon a jobbik. De a nagyszeru egysegesitett Europaban ez meg nem valosag.
    Es ha mar vegkepp nem talalom semerre sem a kedvenc DVD-met magyar nyelven (esetleg csak Magyarorszagon, igy viszont a postakoltseg (Mo.-> Hollandia) vetekszik a DVD araval), akkor mi marad? DivX, aztan teszek melle olyan feliratot amilyen tetszik. Olyan lejatszoval nezem meg amelyik tetszik. Ja, hogy ez illegalis? Eh, menjenek a fenebe.
    Mondjuk az is idegesito neha hogy asztali lejatszon vagy nehany PC-s DVD lejatszo szoftveren nem lehet a felirat betumeretet allitani. Nem tudom miert kisebb egyik film felirata mint a masik, de kezd az agyamra menni, no meg a szemem se epp javul az apro betuktol. DivX? Ja, ott ez sem problema.
    Tovabbi problema ha a nagy nehezen meglelt, es draga penzert megvett DVD-n a magyar felirat olyan siralmas szinvonalu hogy szivem szerint visszakernem a penzt. Visszakerhetem? Nem nagyon. Kicserelhetem a feliratot? Kijavithatom? Nem nagyon. Akkor meg mit csinalhatok? Errr... Semmit? Esetleg ujra csak DivX? Van olyan film, amit DivX-rol nezek meg ujra es ujra, es nem DVD-rol mert a DVD-n levo felirat egyszeruen elvezhetetlen ahhoz kepest amit a DivX-hez szereztem...
    Meg egy dolog idegesito (igerem ez az utolso mara :-) ), az az eredeti DVD-k elejen folyton megjelenkik a "tudjuk hogy ezt a DVD-t loptad, vagy ha nem akkor majd fogod, es jobb ha tudod hogy nem bujhatsz el es felkutatunk es felakasztunk" szoveg. Es mindig felkapom a vizet, hogy a jo fenenek kell engem, DVD-t nagy nehezen megtalalo, azt kifizeto, de aztan apro baromsagok miatt folyton szi'vo' vasarlot ilyennel piszkalni meg mielott vegre elkezdodne a film... Es ezt persze tobb esetben meg atugrani se lehet.

    Szoval az egesz uj ficsor temarol nekem az ugrik be, hogy piszoksok penzert kifejlesztenek olyan ficsoroket amik nekik jo, mert konnyebb lesz a sajat hulyeseguket (pl. reklamfilmeket) az arcomba nyomni, es biztos kitalaljak majd hogyan lehet a DVD nezesi szokasaimat a neten elkuldeni, es hogyan lehet a nem megfelelo modon regisztralt DVD kopiak lejatszasat megakadalyozni. (Lenyegtelen hogy persze ezt is majd feltorik, de mar nem igaz hogy nem lehet leszallni a temarol, es azt a rengeteg penzt amit hulyesegekre (mint masolasvedelem) koltenek inkabb ertelmes dolgokba fektetni. Es miert kell mindent mar ugy megvennem, hogy elotte hetekig bongeszem a netet hogy milyen lejatszo milyen formatumot, vedelmet, akarmit eszik meg, mit lehet masolni, mit lehet _HASZNALNI_ es mivel van csak szivas... Eleg volt, idom, penzem ba'nja ezt a sok vackot, es bosszus vagyok. :-) )
    E helyett, mi lenne ha vegre meg tudnam venni a DVD-t, olyan nyelven ahol akarom, abbol az orszagbol rendelve ahonnan nekem tetszik, akkor mikor nekem tetszik (sokszor van hogy jon a reklam hogy vegyem meg X filmet, mondom de jo, vegre megjelent, erre kiderul hogy azt ok ugy ertettek hogy X orszagban megjelent, en meg varjak es csorogjon a nyalam majd 2 honapig mire vegre kaphato lesz magyarul is - bar vannak arra utalo jelek hogy ezzel fel fognak hagyni, lasd uj filmeknel premier egesz vilagon egyszerre).
    Mukodjon vegre az ami mar letezik, legyen a film elerheto (orszag/regio kerdes), megfizetheto (megkerdojelezheto, a vasarlokkal kifizettetett plusz koltsegek), ertheto (nyelv kerdes), es mindennel lejatszhato, es persze nem kell az 1 szem DVD-re ugy vigyazni mint a szemem fenyere, mert termeszetesen a legalisan keszult masolatot hasznalom, az eredeti meg a szekrenyben pihen. Majd ha mindez mar mukodik es valosag, akkor egye fene, el fogom nezni nekik hogy penzt oljnek olyan ficsorbe (filmelozetes), aminek egy ertelme van, hogy meg tobb ocska, rossz ficsorokkel megspe'kelt filmet nyomjanak le a torkomon. (Na jo, biztos nekem, vevonek is jo, hogy egy filmet megnezve, a kiado ajanl meg 10 masik hasonlo temaju filmet... Na de most komolyan, nezzem ki egy kiadobol, hogy egy ficsort arra hasznal fel amire az nekem jo? Hat nem. Azt a filmet fogja eroltetni ami rosszul fogy, vagy akarmi mas okbol neki erdeke hogy en tudjak rola.)

    Elnezest a hosszu hozzaszolasert.
    De en ugy latom, hogy meg ha a manapsag divatos temat, a kalozmasolatokat ki is hagyjuk a temabol, meg akkor is to:merdek problema van amit a kiadoknak nyitott fullel kellene meghallgatniuk, es nem azt mondani, hogy szorri, disz iz a'ur biznisz, not jorsz... Vagyis hogy en ne szoljak bele abba hogy ok mit hogy csinalnak. Rendben, nem szolok bele, de akkor fenntartom a jogot magamnak ahhoz hogy a sajat modszereimmel orvosoljam a velt vagy valos serelmeimet.
  • Berber #13
    Régen is csináltak sok szemetet, amin ma már csak röhögünk rajtuk. Nekem első dolgom a filmekről lehámozni a reklámokat meg a kis fekete-fehér felhívásokat magáncélra, nemhogy még frissítsem azokat a s*arokat. Naaaagy az isten állatkertje!
  • Sliders #12
    Java-nál szarabb és lassabb nyelvel nemigen találkozni. Kész vicc hogy megél az a vacak. C forever
  • NFP #11
    Csak mellük 0. :(

    Én nem látom.
    Hol?
  • nedudu #10
    Én hamarabb lefoglaltam, de ha ennyire tetszik akkor parancsolj nézz szét itt és itt, de előre közlöm stipi-stopi!!!
  • Tetsuo #9
    Előbb a két ribi, sztán a technika! ..
  • Axon #8
    Enyém a baloldali!
    Stipi-stopi!!!
  • nedudu #7
    A baloldali lány telszámát kérném. Köszönöm
  • Sanyix #6
    Hát igen... ez náluk sajnos elég gyakori :(
  • Myron #5
    nemtom ennek mi értelme. mindent túlbonyolítanak. valahol meg kéne húzni a határt. minek megy ki a netre?
    frissít reklámokat? ki a f*sznak kell? Ha meg netezni akarok ott a szgép. Lassan már a mikrohullámún is lesz net. Nem van ez így jól.