Gyurkity Péter

Felhagy a DVD-lejátszók fejlesztésével a Pioneer

Japán értesülés szerint az asztali DVD-írókat annak idején elsőként piacra dobó gyártó elhagyja a területet, és minden fejlesztési forrását az új Blu-ray szegmensre összpontosítja, mégpedig a Matsushitával közösen.

A Forbes magazin által közzétett hír szerint a Pioneer ezúttal is elsőként cselekszik a nagyobb gyártók között, ám kivételesen nem új termék bevezetéséről, hanem a meglévők elhagyásáról van szó. Az asztali DVD-lejátszók sorozatgyártását ugyan még nem állítják le, ám a fejlesztés lezárása után pontosan ilyen lépésre számíthatunk a cég részéről. A döntést az eddigi veszteségekkel indokolják a szakértők.

A jelentés szerint ugyanis a Pioneer otthoni felhasználásra szánt asztali DVD-felvevői az utóbbi időben veszteséget termeltek a cégnek. Ez látványosan jelzi az idők változását: a vállalat 1999-ben elsőként dobott piacra ilyen készülékeket, és jelenleg a negyedik legnagyobb gyártó, ám a jelek szerint a terület már korántsem annyira kifizetődő, legalábbis számukra nem az. A gyártó cégek között folytatódó árverseny túlzottan nagy terheket ró a riválisokra, akik egyre inkább úgy érzik, hogy több értelme van átmozgatni az erőforrásokat az új szabványok, a HD DVD és Blu-ray szegmensébe.


A fejlesztés leállításával egy időben kapott szárnyra a hír, miszerint a Pioneer a Matshushita partnerségére számít, mégpedig az alkatrészellátás területén. Ezzel nagy valószínűséggel a fejlesztési költségeket igyekeznek minimalizálni, hogy kedvezőbb árakkal jelenjenek meg egy olyan piacon, amely jelenleg nem éppen erről híres. A Pioneer emellett felülvizsgálja részlegeinek eredményeit, és a nagy hasznot hajtó, autókba szánt navigáció rendszerekre és a szintén itt megjelenő egyéb elektronikai termékekre koncentrál majd. A cég nem erősítette meg a hírt.

A gyártó a PC-s Blu-ray íróknál is magának tartotta fenn az első helyet: május közepén mutatták be a BRD-101A jelzésű írót, amelyet elsősorban fanatikusoknak és profiknak ajánlanak. A készülék a CD, a DVD-RAM és a konkurens HD DVD szabványok kivételével minden formátummal megbirkózik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Mappákról nem hallottál? Vagy jobb minőségről mint mp3??
    LOL
  • vttomi #9
    ha egy HD DVDre írod ki az mp3akat ömlesztve "válogatás" cím alatt, az életben nem fogod átlátni, szerintem jó dolog a CD (igaz, más már nem fér rá)
  • ttt ttt #8
    Én nem csodáloznék rajta, a mostani készülékeik még mindig elég drágák és egyre több mindent lespórolnak róluk. Nekik se kellene meglepődniük, hogy csökken utánuk a kereslet, nem mindenki sík hüje...
  • Hegyikecske #7
    ez jó :D "nem kíván megszabadulni a veszteséget termelő üzletágtól. " inkább még 3 ilyen veszteséget termelő üzletágat akar szerezni :D
  • viizo #6
    Termelhet veszteséget, ha a gyártó költségei meghaladják az eladási árat.
  • kisgabo #5
    40-50-100k-s készülékek veszteséget termelnek...
  • nbarnabas #4
    PH cikk
    Azt nem mondom hogy ott van leírva az igazság, de akkor most mi a valoság?
    Vagy még nem lehet tudni mi hír és mi a pletyka...

    Frissítés: A forrás értesüléseit határozottan visszautasító nyilatkozatra hivatkozik a CDRinfo weboldal; a Pioneer állítólag már tegnap (06,05,) cáfolta az DVD-írókat fejlesztő üzletág leépítésének hírét. A nyilatkozat szerint (melynek forrását egyelőre nem tudtuk ellenőrizni) a gyártó semmiféle kapcsolatot nem keres a Matsushitával, és nem kíván megszabadulni a veszteséget termelő üzletágtól.
  • bugger #3
    "A készülék a CD, a DVD-RAM és a konkurens HD DVD szabványok kivételével" Szép. Remélem azért olvasni tud CD-t... Vagy aki PC-n akar csinálni vele valamit, az gebedjen bele és tartson külön CD-hez meghajtót a gépben?