Gyurkity Péter

A Toshiba növeli a HD DVD kapacitását

Amíg a konkurens tábor a lézerdiódák hiánya miatt késlekedik, a Toshiba máris igyekszik újabb előnyre szert tenni, mégpedig egy új DVD-HD DVD hibriddel, amelynél választhatunk a rétegek felosztása között.

A vállalat közleménye szerint a Memory-Tech szakembereivel közösen az úgynevezett TWIN-formátumot bővítik ki, mégpedig olyan háromrétegű lemezekkel, amelyeknél választhatunk a különböző kapacitású változatok között. A hagyományos HD DVD és DVD réteg mellett ugyanis a harmadik adathordozó felület bármelyik lehet a kettő között, így alkalmazhatunk 30 GB-os HD DVD, vagy 9 GB-os DVD lemezeket, kiegészítve természetesen a középső réteggel.

Az érdekes hibrid megoldásról már 2004 decemberében megjelentek az első hírek, a jelek szerint a két vállalat nagyjából mostanra jutott el oda, hogy a nagyközönséggel is megosszák a részleteket. Igaz, a szabványt még be kell terjeszteni a DVD Forum elé, amely kifogásokat támaszthat vele szemben, ám amennyiben a testület jóváhagyja azt, megindulhat az értékesítés. A tervek is némi változáson mentek keresztül azóta: a Toshiba eredetileg kettős dupla rétegű példányt szeretett volna előállítani, ám ennek vastagsága meghaladta volna az 1,3 mm-t, ami már túl sok volt.


Tetszés szerint variálható a HD DVD és a DVD réteg

A cég ezért úgy döntött, hogy megszabadul az egyik rétegtől, és a vásárlókra bízza, hogy mely összeállítást részesítik előnyben. A "hibrid-hibrid" megoldás 1,2 mm alatt marad, kapacitása pedig 24, illetve 34,5 GB, attól függően, hogy a hagyományos DVD-, vagy az új HD DVD rétegből van kettő. Mindenképpen érdekes kísérlet - a cél nem is annyira a Blu-ray által kínált nagyobb kapacitás ellensúlyozása, mint a kompatibilitás és a jobb átmenet biztosítása. Ennek is megvan azonban a maga ára: a vállalat HD-A1 jelzésű lejátszóinál feltüntették, hogy némely TWIN-formátumokat nem mindegyik meghajtó ismeri fel.

A HD-A1 és a HD-XA1 jelenleg nem támogatja a DVD-9 szabványt, kezelik viszont a dupla rétegű DVD-RAM korongokat. Ezt minden bizonnyal a firmware frissítésével oldják majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neurotoxin #7
    Döntsék már el, hogy mit akarnak gyártani....ez ugyis csak szar kavarás...még legalább 5évig a DVD lesz a piacvezető....
  • dez #6
    Igen, valószínű ez csak ROM formában lesz, mint mindkét lejátszón lejátszható műsoros lemez.
  • dez #5
    "Amíg a konkurens tábor a lézerdiódák hiánya miatt késlekedik, a Toshiba máris igyekszik újabb előnyre szert tenni"

    Hibás információ, ugyanemiatt HD_DVD lejátszóból is kevés kapható. Ugyanis az is kék lézerdiódát igényel.

  • Hegyikecske #4
    Szerintem a hd-dvdnél már rég nem a kapacitással van gond, hanem h nem találnak partnert, és a meglevők is elhatárolódnak tőle, ezzel támogatván a drágább formátumot...
  • BiroAndras #3
    Adat tárolásra pont hogy nem ez jó, hanem a sima lemezek.
    Ennek csak annyi értelme van, hogy a film DVD és HD formátumban is rajta legyen, hogy a DVD lejátszók is lássanak belőle valamit.
  • nedudu #2
    Hát igen, aki HD DVD lejátszót vett eddig az beszopott a hibriddel. Üzletpolitika rulz.
  • craesh #1
    ó jesz. végre 1 lemez is elég lesz backup készitésére :) na meg persze másra is