Gyurkity Péter

Tovább csúsznak az asztali Blu-ray lejátszók

A nagyobb gyártók közül egyedül a Samsung dobja piacra júniusban saját megoldását, az első filmekkel egy időben, míg a Sony és a Pioneer készüléke csak augusztusban, illetve szeptemberben érkezik.

A Sony BDP-S1 jelzésű asztali lejátszója a hivatalos oldal szerint augusztus 15. körül érkezik majd a boltokba, ami csaknem két hónapos csúszást jelent a korábban ígért júniusi időponthoz képest. A Pioneer megoldása hasonló késedelmet szenved, és a legfrissebb hírek szerint csak szeptemberben jelenik meg, míg az első filmek piacra dobását igyekeznek a Samsung lépéséhez igazítani.

A dél-koreai gyártó ugyanis egyedül áll a gáton, és - ha minden jól megy - még a hónap vége előtt debütál saját asztali Blu-ray lejátszójával. Az első körben, vagyis június 20-án megjelenő filmek között olyan alkotások találhatók, mint a Terminátor, az Underworld, Az ötödik elem, vagy az XXX. Ezt követi egy hétre rá a második, július 11-én pedig a harmadik kör, többek között az Elemi Ösztön 2-vel, valamint a SWAT és a Resident Evil Apocalypse című filmekkel. A kezdeti kínálat tehát jól alakul, igaz, még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy valódi választék alakuljon ki a következő generációs lejátszók vásárlói számára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Pioneer BDP-HD1 csúszásáról a Gamasutra magazin számolt be, a halasztást azonban egy kedvező hírrel egészíthetjük ki. A lejátszó ára ugyanis időközben mérséklődött és a gyártó az eredetileg meghatározott 1800 dolláros ár helyett megelégszik 1500 dollárral, ami mindenképpen helyeslendő lépés részükről.

A Sony késedelmét ők többek között a PS3 közeli rajtjával magyarázzák: a gondolatmenet szerint a mintegy 4 millió, beépített meghajtóval érkező konzol piacra dobásához minden forrásra és kapacitásra szükségük lesz, így nem marad elég komponens az asztali változatok gyártásához. Ezt a szakértők kétségbe vonják, mégpedig a rajtnál rendelkezésre álló asztali megoldások alacsony száma miatt, ahogy arra a Toshiba példája is rámutatott. A gyártó ugyanis mindössze 30 ezer HD DVD lejátszóval számolt az első három hónapban, és 15 ezer darabot szállított a tengerentúlra, hogy kielégítse a kezdeti igényeket.

Amíg tehát a PC-vonalon nem kell kétségbe esnünk - hiszen az első meghajtók már korábban megjelentek - az asztali lejátszóknál nem túl rózsás a helyzet. A nyár végéig a Samsung viseli majd a fő terheket, már ha egyáltalán időben piacra dobják saját készüléküket - halasztásról egyelőre nem érkezett hír, így elsőként robbanthatnak a Blu-ray piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #26
    Még egy kicsit segítek: a két "félkép" (field) nem ugyanazokat a sorokat tartalmazza a maga x. sorában, hanem az egész kép páros ill. páratlan sorait. Ezekből összeáll az egész kép. Ezt most tényleg olyan nehéz felfogni?

    (Nem akarom "bonyolítani", de hozzátenném, hogy mozis anyag esetén a két félkép ugyanannak a forrás-frame-nek a páros/páratlan sorait tartalmazza, videós anyag esetén meg egymás után következő forrás-frame-ekét, így itt a mozgások dupla-fps-esnek megfelelőek. Egy jó deinterlace szépen meg is tudja csinálni a dupla-fps-es progresszív képet.)
  • dez #25
    Ha nem látod a (nem kis) különbséget, akkor:
    - vagy rossz a szemed
    - vagy apró monitoron próbáltad
    - vagy valójában nem is HD-s anyagot néztél, lásd #12.
  • dez #24
    Ejj, próbálj már meg gondolkodni is egy kicsit. A részletekből összerakni az egészet (ahogy az interlace csinálja, lásd #17).
  • maxpain #23
    A Sony lejatszoja pedig mar eleg regota julius legvegere van beigerve, szoval ezugyben egyelore nem valtozott semmi.
  • maxpain #22
    A Samsung Blu-ray lejatszoja viszont mar most, a hivatalos megjelenesi idopont elott kaphato nehany helyen az USA-ban.
  • Sanyix #21
    Hát persze, amit el akarsz hinni el is hiszed :)
  • Sanyix #20
    "A hátránya pedig az, hogy a függőleges felbontás a felére csökken, és a képet gyakran szűrni kell, hogy elkerüljék a villódzást (interfield twitter), és a többi képhibát." Mintha ezt írtam volna először...
  • arty #19
    3-4 méterről egy 100 centis kijelzőn már óriási a különbség ...
  • avman #18
    akkor inkább itt olvasgass, magyarul kisebb az esély félreérteni.
    http://www.dvdcenter.hu/dvdfaq.html
  • dez #17
    Inkább te értelmezed rosszul. A páros és páratlan sorokból összeáll a teljes felbontású kép.