Gyurkity Péter

HD DVD - Blu-ray: kivárnak a vásárlók

A gyártók adatai szerint a vásárlók egyelőre nem rohannak a boltokba az új formátumokat támogató lejátszókért. A tartózkodást a piaci elemzők is helyesnek tartják és egy évig kivárást javasolnak, amíg eldől a párbaj.

A Toshiba a Denverben tartott CEDIA-kiállításon jelentette be, hogy megkezdte második generációs HD DVD lejátszóinak leszállítását az USA-ban. Az elnevezés némileg túlzó, hiszen ezúttal - néhány kevésbé fontos funkción kívül - egyedül a külső változott, a lejátszók vékonyabb, formásabb burkolatot kaptak, egyéb jellemzőikben nem térnek el az áprilisban debütált párostól. A belépő szintű HD-A2 500, a prémium kategóriás HD-XA2 (1920 x 1080p felbontással) 1000 dollárért lesz kapható decembertől.

A sajtótájékoztatón elhangzott egy érdekes adat, ami mindenképpen elgondolkoztató a következő generációs optikai formátumok jelenével és jövőjével kapcsolatban. A japán gyártó ugyanis elárulta, hogy az április megjelenés óta összesen 25 ezer lejátszót értékesített az Egyesült Államokban, ami elsőre nem hangzik vészesen, ám kellőképp átgondolva a helyzetet, bizony figyelemfelkeltő adat. Ez ugyanis azt jelenti, hogy fél év elteltével csak minden négyezredik háztartásban található ilyen készülék, és a penetráció még a digitális televízióval felszerelt otthonoknál sem éri el a 0,1 százalékot. A vásárlók tehát egyáltalán nem rohannak a boltokba, sőt, a legtöbben kivárásra játszanak, a partvonalra helyezkedve, amíg egyértelműen eldől, melyik formátum lehet a végső győztes.



Ezt a magatartást a piaci elemzők, szakértők is nagyban helyeslik, mivel a korai bevásárlást ők sem tartják célszerűnek, a viszonylag magas árak (500-1500 dollár, azaz 110-320 ezer forint között) pedig tovább erősítik ezt a véleményt. A stúdiók ugyan megkezdték a speciális funkciókkal felturbózott kiadványok piacra dobását, de a gyors terjedéshez biztosnak kellene lenniük abban, hogy milliós példányszámban tudják értékesíteni ezeket - erre jelenleg nem sok esély mutatkozik. Egyes vélemények szerint a forgalmazók sem lesznek türelemmel egy lassan csordogáló termék iránt, ez pedig még jobban kikezdheti a HD DVD és a Blu-ray amúgy sem túl rózsás helyzetét. Egyelőre előbbi van fölényben, de a PS3 megjelenése alapjában változtathatja meg a helyzetet.

A szakértők ezért legalább egy éven át kivárást javasolnak, és csak ennek lejárta után tartják érdemesnek körülnézni a boltokban. A 2007 karácsonyára már eldőlhet a párbaj, addigra pedig konszolidálódhatnak az árak és kibővülhet a kínálat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #14
    Ez még nem lefutott játszma. Az MS ugyanis fontolgatja a HD-DVD-s X360 megjelenését (ez valószínű azt jelenti, hogy már gyártják de csak akkor kerül piacra amikor a Sony is útjára bocsátja a PS3-at). Jelenleg külső lejátszóként létezik csak: Link (Eszerint az oldal szerint még nem kapható.)
  • Berber #13
    Sügérség! A filmek igenis szépek, bár ha a letöltés időt nézem, hát igen komoly. Vissza vagy 5 évet! Ezt nézzétek meg!
    Van, egy kis említett starwars is.
  • cateran #12
    Csak a te kornyekeden:D Magyarorszag nem a vilag kozepe aranyom:D
  • virs lee #11
    Majd a warez eldönti, amelyik jobban másolható lesz, az fog nyerni. Eredeti lemezekért eddig se rohantak az emberek a boltba.
  • Sanyix #10
    Nem többszörösen konvertált, és a kódolási hiba is rohadtul máshogy néz ki mint egy film hiba, hidd el meg tudom különböztetni...
    A moziban meg eléggé elmosott a kép általában, és koszos is a film.
  • shabba #9
    Ha filmre forgatták az nagyobb felbontású mint a HDTV. Ha HD digi kamerával vették fel akkor azonos felbontású. Moziban jóval nagyobb a vászon, ott jobban meglátszana egy ilyen bug. Amit te láttál 720p-ben az már egy többszörös konverizón átesett, többféle codec-kel újra tömörített rip, az eredeti film vagy digi forrás azért ennél jobb minőségű. És ha arról készítenek HD-DVD vagy Blue-Ray replikát az is jobban fog kinézni mint a többszörösen konvertál DVD-R 720p Rip.
  • Sanyix #8
    Ugyanmár, a SW3 2005-ös film. Látom képben vagy :). Mire gondolsz, hogy "HD-re is optimalizálva"?
  • Super DANTE #7
    Ugyan már, a minőségi kiadványoknál, legyen az HD-DVD vagy BD az ilyenre ügyelni fognak, a régebbi filmeket átdolgozzák, az újakat pedig eleve már úgyis készítik, hogy az HD-re is optimalizálva legyen.
  • Sanyix #6
    LOL én pont tegnap néztem a már 3 hónapja meglévő sztarvórz3 720p-s dvd-met meg jobban. Nagyon nagy szükség van erre a hd-re kvára, merthogy már láttam így a film hibáit is... elég gáz volt amikor az egyik jelenetben a katona feje durván elütött a környezetétől, jól látszott hogy "ráfotosopolták" az egészet, ez legalább alacsony felbontásban nem látszott. Mondhatom nagyon fasza hogy már ezt is látni ezért aztán érdemes hdzni...
    Talán teljesen valós, szgépes effektek nélküli filmben jó lehet mert ott max csak a színészek ragyáit lehet látni, "fotosopos" hibákat nem :) mert nem használnak ilyen eszközt.
  • wanek #5
    Drága is, és a kínálat is kicsi.
    Egy szutyok film attól nem lesz jobb, hogy nagyobb felbontásban látja az ember.