Gyurkity Péter

Európában októberben rajtol a HD DVD

A Samsung októberben, a Toshiba csak novemberben hozza az öreg kontinensre saját lejátszóit. Magasabb árak, limitált mennyiség - Európában eltűnőben a HD DVD korai rajtból fakadó előnye.

A Berlinben zajló IFA kiállításon elhangzó bejelentésekről ezúttal is a Reuters számolt be. A rendezvényen az ázsiai óriások végre pontos dátummal és a várható árakkal rukkoltak elő, ezek azonban nem nyűgözték le az érdeklődőket. Az amerikai kontinens után jókora késéssel és magasabb árakon juthatunk majd hozzá a HD DVD formátumot támogató asztali lejátszókhoz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bejelentések szerint a Toshiba - mint a tábor élharcosa és első számú gyártója - csak november folyamán dobja piacra kontinensünkön saját lejátszóit. A különböző változatok árai várhatóan 599 és 999 euró (165 és 275 ezer forint) körül alakulnak majd, ami csaknem 50 százalékos növekedést jelent az amerikai induló árakhoz képest. Az USA-ban ugyanis az első vásárlók áprilisban még 500, illetve 800 dollárért juthattak hozzá a Toshiba készülékeihez, igaz, a konkurens Blu-ray meghajtókhoz képest még ezek az új árak is elviselhetőnek tűnnek.

A kezdeti igények kielégítésére a Toshiba 10 ezer lejátszót szállít le egyenesen Japánból, ez követően pedig a kereslet alakulásától tennék függővé az utánpótlást. A cég indoklása szerint a nagyobb árak a magasabb adók mellett azért is szükségesek, mert az Európába érkező példányok több új funkciót támogatnak, és vékonyabb kivitelben készülnek, mint az első generáció tagjai. A rajtra természetesen a stúdiók is készülnek: a HD DVD promóciós csoport előrejelzése szerint az év végéig összesen 40 olyan film jelenik meg, amelyek már kihasználják az új szabvány nyújtotta lehetőségeket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Samsung egy hónappal korábban, még októberben elrajtol a régióban, ám lejátszóját borsosabb áron, 1400 euróért, azaz mintegy 385 ezer forintért vesztegetik majd. Kérdés, hogy ilyen áron mennyire lesz népszerű, pláne, ha riválisuk jóval olcsóbban tervezi adni saját megoldását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #20
    Csak az árak változására és az idő múlására egy korábbi hozzászólásom:

    1991-92 környékén ahol dolgoztam vettek egy CD irót. Akkora volt mint egy hagyományos hi-fi-s cd lejátszó. Philips volt ha jól emlékszem a márkája. 1x irta a lemezek. Baromi nehézkesen és sokat hibázott. Ennek ellenére nagyon nehéz volt hozzájutni az ára 1,2-1,5 millió Ft volt a kilencvenes évek elején. Ezért a pénzért akkor egy 60-70 nm-es lakást lehetett venni pesten.
  • dez #19
    Nagyon sokan ha nem is a legelején, de már akkor vettek DVD-lejátszókat, DVD-írókat, amikor még 5x annyiba kerültek, mint most. Igazából most már "szaréert-húgyért" kaphatók.
  • viizo #18
    Igen, akinek most is tízezres teszkós dvd-játékosa van, azt tényleg nem hozza lázba a hír, de aki kicsit is érdeklődik az igényes / színvonalas otthoni mozizás után, és meg is engedheti magának, az úgyis megveszi a hd-dvd és blu-ray cuccokat.

    premierkor nyilván csak a legtehetősebbek veszik meg ezeket, de pár hónap múlva komoly zuhanás veszi kezdetét nekik is köszönhetően és terjedni fog a hd videózás mint a tűz.
  • Dzson #17
    Szerintem nem amcsi kiváltság, hanem EU védővám. :(
  • dez #16
    Mármint a Toshiba készüléke, a többit nem tudom, de azt hiszem, azok is a Toshiba referenciájára épülnek egyelőre.
  • dez #15
    Ez nem is HD_DVD lejátszó, hanem egy nappaliba való barebone PC P4 procival, és egy HD_DVD olvasó. :D
  • arty #14
    egy gagyibb dvd felvevő 35-40ezer, nem 100-120 ;)

    amugy, a BR sokal jobb helyzetben LENNE, a vicc, h a hddvd kiadványok minőségre é szolgáltatásra egyenlőre alázzár a BR kiadványokat :)

    sony=szánalom
  • BiroAndras #13
    "Kb 2 év múlva sztem szebbet jobbat kap feleennyiért,"

    Az semmi, képzeld el 20 év múlva milyen jók lesznek!
    Ha ezt az elvet követjük, soha semit nem veszünk.
  • Bravoman #12
    Nem tudom mi bajod a mellénnyel. Kezd hűvösre fordulni az idő. :-)

    Amúgy nem kell túlmisztifikálni a dolgot - egy HD lejátszó 100-110e ft-ból itt van, ez nem sokkal több, mint egy márkás DVD lejátszó, vagy egy gagyibb DVD-felvevő.
    És ha már láttál HDTV-n nagyfelbontású filmet, akkor nem kérdés, hogy melyik éri meg jobban...
  • wanek #11
    Neked most kell hozatnod. De előtte vedd le a mellényt.