Gyurkity Péter

Képlopás­sal meg­ke­rül­he­tő a HD DVD/­Blu-ray má­so­lás­vé­delem

Német újságírók a lehető legegyszerűbb módon kerülték meg a következő generációs szabványok másolásvédelmét. Európában a Blu-ray lejátszók csúszása várható, míg a Ricoh elkészült közös megoldásával.

A heise.de arról számolt be, hogy kísérletező újságírók egy csapata sikeresen elkészítette másolatát a Blu-ray és HD DVD formátumokon megjelenő tartalmakról, vagyis megkerülték a kiadók és terjesztő cégek által támogatott másolásvédelmeket. Az ügy pikantériája, hogy ezt mindössze a Print Screen gomb használatával érték el, kihasználva a WinDVD lejátszó szoftver adta lehetőséget a Sony Vaio összeállításán, valamint a Toshiba Qosmio G30-on.

A c't magazin munkatársai sikerrel alkalmazták a primitív módszert annak ellenére, hogy kézi eljárással kísérleteztek. A veszély nyilván nem ebben rejlik, hiszen elég nagy mazochizmus lenne egy teljes film esetében eljátszani ugyanezt, de nyilván egy, a műveletet automatizáló kóddal már korántsem lenne ilyen fárasztó a dolog. Nem csak a HD DVD, hanem a Blu-ray másolásvédelme is kijátszható ezzel a módszerrel, bár elég nagy a valószínűsége hogy már készül a WinDVD frissített változata, amely letiltja, vagy ellehetetleníti ezt a funkciót.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Utóbbi szabvánnyal kapcsolatos hír, hogy Európában valószínűleg tovább csúsznak majd a lejátszók és a velük együtt megjelenő kiadványok. A Pioneer megszellőztette, hogy a korábbi tervvel ellentétben nem a szeptemberi IFA kiállítás, hanem a 2007-es CES lehet a debütálás időpontja. A Toshiba természetesen ezt igyekszik a maga javára fordítani, és rögtön jelezte, hogy ott lesz a IFA-n, ám részleteket nem árult el a bemutatandó termékekkel kapcsolatban.

A Ricoh szintén szolgált némi újdonsággal, mégpedig nem is akármilyennel: elkészültek ugyanis a mindkét szabványt felismerő és kezelő optikai összeállítással, amit az idei International Optoelectronics Exhibition rendezvényen fognak bemutatni Japánban. A megoldás felismeri a két formátum lemezeit és azok olvasásával és írásával is megbirkózik, ami igencsak leegyszerűsíti a kombó készülékek elkészültét. Véleményük szerint a fejlesztés még az év vége előtt kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr Doboz #48
    minek ide bármilyen program? egy broadcaster kártya, egy számítógép, egy lejátszó eszköz, és mehet a felvétel, a kép közvetlen a broadcaster kártyára megy kábelen keresztül, az rögzíti számítógép vinyójára, és egyúttal a kártya egy másik portján keresztül mehet tovább a videó a TV-re, monitorra. és ez még a legolcsóbb módszer, picit költségesebben is meg lehet oldani avermedia live gamer portable eszközzel, csak ugye az sokszor drágább
  • dez #47
    Hát ja. Épp azért csinál az ember biztonsági másolatot, hogy meglegyen, ha valami baj éri az eredetit. :P
    Vagy ha ez bekövetkezik, meg kell semmisíteni a biztonsági másolatot is? Akkor meg mi értelme? :D
  • dez #46
    HDCP
    De - nekem így jött le - ez csak a vezetékes összeköttetés két végén van jelen, a videokártyán egy kódoló chip formájában, ami a GPU-ból kijövő (digitális) jelet kódolja. Azaz itt most érdektelen. :)
  • GABOR16 #45
    Vagyis emuláljuk a szükséges hardvert a számítógépen.
  • GABOR16 #44
    Akkor végezzünk a felvett adatfolyamon egy softwares visszafejtést.
  • strogg #43
    mplayer <lejátszási opciók> | mencoder <opciók> -o masolat.valami

    És kapják be.:)
  • BiroAndras #42
    "ezt a "modszert" mar reg tovabbfejlesztettek, a vdub hasznalja is, egyszeruen "raul" a kimeno video adatfolyamra, es mar mehet is a capture."

    Pont ezért lett kitalálva a HDMI. Az adat egészen a monitorig kódolva megy.
  • Hamlet #41
    Mi van ha csinálok magamnak biztonsági másolatokat a dvd-imről. Ugye meg kell lennie az eredetinek is, hacsak... pl nem égett le a lakás, rágta meg a kutya, söpörte el a cunami stb. Ilyenkor SAJNOS már csak a biztonsági másolat maradt meg. Ennyi.
  • Sanyix #40
    Hangnál sem kell kábel :) felvételhez kiválasztod a sztereo keverőt, és bármivel indítasz egy felvételt, azt fogja felvenni ami éppen hallatszik :) veszteségmentesen.
  • dez #39
    Már csak egy olyan gép kell, amin van monitor(!) bemenet... :)
    Max. a video-kimenetet tudod visszavezetni, de az csökkent minőséget jelent.
    HD esetén hasonlók megakadályozására született a HDCP.