Berta Sándor

Automatikusan megszépít egy új szoftver

Nyílt titok, hogy a különböző magazinok gyakran alkalmaznak trükköket azért, hogy a modellekről és címlaplányokról megjelenő fotókat feljavítsák. A munkát gyakran kézzel végzik, egy izraeli szakember azonban most kifejlesztett egy hasonló célokra szolgáló szoftvert.

Tommer Leyvand, a tel-avivi egyetem kutatója által létrehozott program nemcsak a bőrárnyalatok megváltoztatására képes vagy eltünteti a zavaró foltokat, pattanásokat, hanem megtanulja és megjegyzi, hogy milyen is egy szép arc. Az Izraelben kifejlesztett program a portréfotókat néhány perc alatt optimalizálja anélkül, hogy a lefényképezett személy megjelenési képét alapvetően megváltoztatná. Kevés számú nagyobb korrektúra helyett a szoftver több száz kicsi változtatást hajt végre, hogy az arcot vonzóbbá tegye.


Az eredeti és a módosított változat

A szoftver bármilyen beszkennelt vagy digitális fotónak elkészíti a szebb, jobb változatát. Leyvand weboldalán be is mutatja az eredeti és a módosított digitális felvételeket. Lehetőség van például a bal és a jobb arcfélteke egymáshoz igazítására, a szem nagyságának és az orrhoz való elhelyezkedésének a módosítására, javítására vagy a szemöldök, az ajkak és az egész arc pontos harmonizációjára.

A program a munkája során előre beállított vagy később megtanult és megjegyzett szépségideálok alapján dolgozik. A program kifejlesztéséhez az izraeli mérnökök tesztszemélyek segítségét vették igénybe, nekik kellett elbírálni 200 portréfotót. A kutatók ezután elemezték a képeken látható jellegzetességeket, és azt, hogy vajon miért ezeket találták a legvonzóbbnak. A vizsgálatból az derült ki, hogy az arc bizonyos részeinek egymáshoz való távolsága és szimmetriája jelentősen meghatározta, hogy egy arcot szépnek találtak-e a nézők, vagy sem. Az új szoftver tehát a normál fotókat a teszt alapján kidolgozott szépségideálhoz közelíti apró, egyenként alig észrevehető módosításokkal.


Az első próba sikeresnek bizonyult, ugyanis a megkérdezettek 80 százaléka vonzóbbnak találta az átalakított arcot az eredetinél. A tel-avivi kutató által kifejlesztett, a Siggraph 2006-on bemutatott program egyelőre még nem tölthető le. Tommer Leyvand ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy idővel minden képszerkesztő programban megtalálható lesz a szépészeti funkció. Persze kérdés, hogy mennyire jó és hasznos dolog önmagunkat és a világot becsapni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #26
    A fotósnak mondott embereknek meg kellene tanulni fotózni! Fényt, alanyt megfelelően beállítani. Manapság annyian fényképeznek, és elhitetik az emberekkel, hogy ez a művészet! Igen a fotózás az művészet, de nem az amit manapság művelnek ezekkel a csupa intelligens fényképezőgéppel, no meg számítógéppel. Szerintem nem az lesz az igazi fotós aki meg tudja venni a méregdrága fényképezőgépet és objektívet, hanem az aki "érzi" a megfelelő pillanatot, és el tudja kapni. A csodamasinákkal fényképezünk 10-et, 100-at és a nagy számok törvénye alapján úgyis lesz benne pár jó kép. No ezt el tudjuk adni. Ha el tudjuk adni már jó fotósok leszünk?
    Lassan a képekről eltűnik a lényeg! Az ember! A világ nem csak szép és jó! Persze mindenki szeretne szebbnek látszani, de mire jó ha becsapjuk ezzel egymást. A csontsovány manökenek elhitetik a tinikkel, hogy ez a trendi. Azután meg viheti a mentő a szerencsétlent, hogy kicsit feltáplálják infúzióval, mert már enni is képtelen! Pedig a fiuk sokszor jobban örülnek a gömbölyűbb formáknak.
  • Genin #25
    "A program kifejlesztéséhez az izraeli mérnökök tesztszemélyek segítségét vették igénybe, nekik kellett elbírálni 200 portréfotót. A kutatók ezután elemezték a képeken látható jellegzetességeket, és azt, hogy vajon miért ezeket találták a legvonzóbbnak. A vizsgálatból az derült ki, hogy az arc bizonyos részeinek egymáshoz való távolsága és szimmetriája jelentősen meghatározta, hogy egy arcot szépnek találtak-e a nézők, vagy sem."

    még jó, hogy tanultam matekon az aranymetszésről. nem kell megnéznem 200 fotót és kikérnem kutatók tanácsát, hogy tudjam mi a szép :)
  • Sith #24
    Igazából nem láttam leirva a cikkben hogy melyik a javtott kép a bal vagy a jobb oldali :)
  • metaljesus #23
    én az eredeti honlapról beszélek, a vörös hajú nőről egyébként. mintha egy teljesen másik fotó lenne a kép, nem csak egy átalakított változat.
  • Neerpelt #22
    Szerintem pont fordítva. A kancsalból csinált normálisat. De a legfeltünőbb az arc karcsúsítása.
  • AbyssLord #21
    Kiváncsi lennék mit kezdene a progi egy oldalra döntött fejjel. Vajon azt is egy normálisan álló fejhez próbálná szimmetrizálni?
  • GulaSoft #20
    Na most attól lesz a második kép megnyerőbb (ha jobban megnézitek), hogy a lefelé görbülő szájat kicsit felfelé görbülővé teszi, és egy morc embernél persze hogy megnyerőbb, egy normális ember.
    Ennyi a titka ennek a "csodaprogramnak"
  • juniorjb #19
    Lehet hogy az arcot "relatív" javítja (a nőknél még pozitívnak is mondható, de a férfiaknál ..., szinte Frankeinstein is megirigyelhetné, -node alany is kell hozzá olyan). Szóval ha összegezzük pozitív a progi, CSAK nekem egy dolog nem tetszik. A SZEM.
    Senkinek nincs a tekintetében semmi, olyan mintha nem is élnének, szal nekem az nem tetszik.
  • bunny #18
    Jópofa ez a program, egyébként hasonló módosításokat egy fotógráfus is el tud érni. Nem véletlen van az, hogy egy profi portréfotós, stúdióban még photoshop nélkül is lényegesen vonzóbb képet készít az emberről, mint ha a haver lefotóz - akár ugyanolyan géppel.
    Ne felejtsük el, a fotózás egy szakma és művészet!
    A program amúgy nem bonyolult, az el is egyszerű ennek ellenére marha jó, hogy valaki összeszedte és programot csinált belőle. Szvsz meg fog ez jelenni pluginként :)
  • dez #17
    Alul mondod a kis képeket, a cikkben? Az egy másik nő. :P