Berta Sándor

Lenyelhető digitális kamera orvosi célokra

A Magnachip Semiconductor nevű dél-koreai félvezetőgyártó vállalat kifejlesztett egy olyan új fényérzékelő szenzort, amely akár tabletta méretű digitális kamerába is beépíthető.

Ahogy egyre kisebbé válnak a processzorok és a nyomtatott áramkörök, úgy nyílnak egyre újabb és újabb lehetőségek a tudományban az emberiség előtt. Ma már a nanotechnológia egyáltalán nem annyira utópisztikus, mint volt például még 20 vagy akár 10 évvel ezelőtt is. Ebben kétségtelenül óriási szerepe van a számítástecnikában az elmúlt években bekövetkezett ugrásszerű fejlődésnek.


Az új szenzor, illetve a digitális kamerák segítségével a jövőben az orvosok már képesek lesznek arra is, hogy megbízható és átfogó képet kapjanak az adott betegek egészségügyi állapotáról, különös tekintettel a belekre és más belső szervekre. A cég tájékoztatása szerint az érzékelő legfeljebb nyolc órán át képes a szervezetben működni és mivel másodpercenként két képet tud készíteni, ez idő alatt akár 50 ezer digitális fotót is készíthet az emberi test belsejéről, amiket aztán drótnélküli kapcsolattal továbbít.


Az izraeli Given Imaging még 2002-ben kifejlesztett egy eldobható videókapszulát. A vállalat szerint ennek a segítségével lehetővé vált az emberi test belső szerveiről felvételek készítése. A kapszula és a szenzor felhasználhatók például arra, hogy egy rákbetegnél pontos diagnózist állítsanak fel vagy ilyen módon helyettesíthető akár egy béltükrözés is. A Magnachips eszközét kifejezetten arra tervezték, hogy kevés fényt biztosító helyen - ilyen például a gyomor, a vékony és a vastagbél is - alkalmas legyen fényképfelvételek készítésére. A szilíciumeljárással előállított mikrochip sorozatgyártására 2005 második felétől kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Ha elolvasod a #8ast, elhiszed h nekem pl volt rá igényem? Meg mindenkinek akinek gyomortükrözése volt? Egyik lexarabb élményem (pedig má vertek is meg :).
  • Kis-Bob #10
    Szerintem eddig azért nem jelent meg, mert nem volt rá megfelelő igény. Nem hinném, hogy technikai okai voltak. Ekkora kamera már "régen van". A vezeték nélküli tech. sem bombahír. Az igényt kellett feltámasztani hozzá.
  • dez #9
    Ma már itthon is használják, de nem tudja minden esetben helyettesíteni a tükrözést. (Na mondjuk én nem vágyom egyikre sem.)
  • Tetsuo #8
    2éve mikor gyomorszondáztak (egy vastag csövet ledugtak a torkomon), a doki mesélte h éppen Kaliforniából jött ahol pont ilyen kapszulákat használtak a cső helyet..
  • Petty #7
    Azért 50000 kattintáshoz kell energia-meg ügye nem hiszem, hogy van benne 50000*min 20kbyte memória-úgyhogy egyből el is kell küldenie a cuccnak!Engem továbbra is az aksi nyűgöz le ebben a méretben-hiszen a kémkamerák se nagyobbak ennél és ott is az energiaellátással van a gond.
  • noss #6
    hamiii
  • exac #5
    Ne felejtsd el Petty, hogy a telódban van egy színes kijelző is, ami bazi sokat fogyaszt, ezért merül mint a bálna. ;) aztánmeg a bluetooth adóteljesítményét sem 0.5-1 méterre tervezték, hanem jóval többre, itt viszont elég ennyi is, mert a páciens a zsebében hordja a vevőegységet, így nem kell nagy adóteljesítmény... de a felbontás engem is érdekel... ;) gondolom nem valami megapixeles bigyó. VGA lehet talán... ;)
  • enrico #4
    Hmm. Már évek óta használnak ilyeneket, még kis hazánkban is. Igaz egyenlőre a gyomor- és a vastagbéltükrözést nem helyettesítheti, de pl. a vékonybelek elváltozásaira kiváló, mert azokat nem lehet tükrözni. Jah és rohadt drága ez a kis mütyi.
  • bitubo #3
    kár hogy nincsen rajta hajtomü és akkor lehetne az emberben irányitani mint egy távirányitos autot
  • Petty #2
    Ez már valami!
    Érdekelne a felbontása illetve hogy milyen aksi van benne, hogy 8 óra alatt 50.000 képet átlő vezetéknélküli kapcsolaton!
    A telóm a bluetooth-al merül mint a bálna a víz alá és nem tudtam még vele 75-80 képnél többet csinálni, mert teljesenn kimerült.
    Én is szeretnék egy ilyen aksit ami ebben a mütyűrben van!