Berta Sándor

Meg sem született gyerekek valószínűsíthető arcképe

Egy új számítógépes programnak köszönhetően már nem csak a születendő gyerek neme mondható meg, hanem az is, hogy később, akár fiatal felnőttként, hogy fog kinézni az arca.

A szoftvert egy brit kutató, bizonyos Charlie Frowd fejlesztette ki. A Stirlingi Egyetem Pszichológiai Intézetében dolgozó szakember által kifejlesztett módszer, illetve az annak alapján működő program hasonlít a világ rendőrségei által alkalmazott különböző bűnözői profil-készítő rendszerekhez. A különbség annyi, hogy ezúttal nem a bűnözők, hanem a még meg sem született, az anyaméhben lévő, fejlődő gyermekek késői képmását képes kiszámítani és előrevetíteni a számítógép.

A program működése rendkívül egyszerű, a két szülő beszkennelt fotójából állítja össze a születendő gyermek későbbi arcát. Ám ez jóval rafináltabb annál, mintha ollóval és ragasztóval oldanánk meg ezt a feladatot, az alkalmazás ugyanis a két szülő 150 tipikusan meglévő, jellegzetes arcpontját keveri össze - eggyé. Frowd véleménye szerint így a végeredmény gyakorlatilag száz százalékos.

Az igazán érdekes ebben a rendszerben az, hogy mindez csupán kutatási melléktermék, Charlie Frowd ugyanis egy olyan számítógépes szoftveren dolgozik, amellyel minden eddiginél jobb fantomképeket lehet készíteni a bűnözőkről. Ennek a lényege, hogy egy vagy több tanúnak ki kell választania azokat a fotókat, amelyeken a különböző ismertetőjegyek (arc, szem, szám, fül, haj stb.) legalább egy kicsit is hasonlítanak az elkövető arcára. Miután ez megvan, a kiválasztott részleteket a számítógép "összeházasítja" egymással, majd az így kapott képet újra megmutatják a tanú(k)nak. Miután a fotót egyre jobban finomítják és hozzáigazítják a tanú(k) által elmondottakhoz, létrejön az elkövetőre szinte megszólalásig hasonlító digitális fénykép-profil.

Az itt alkalmazott technika egy véletlen folytán alakult ki, és persze semmi nem garantálja, hogy a 15-20 év múlva felnövő gyerek valóban úgy is néz ki, ahogy a szoftver elkészíti. Persze a Stirlingi Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatója egyáltalán nem bánja, hogy egy ilyen "kiegészítő rendszert" is sikerült létrehoznia, mivel egy-egy gyermekarc-tervezéssel 25 brit fontot keres, ami azért nem rossz "zsebpénz" még Nagy-Britanniában sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Neo #26
    Csak gondoljatk bele, mi lenne, ha működne... tényleg simán várhatnád shotgunnal a póstást...

    Bocs srácok, nagyon lakadtam ezen a póstás szövegen... LOL... :D
  • atlagember #25
    Hülyeség. Ez alapján a testvéreknek azonos módon kellene kinézniük, ez pedig nem igaz, egyszerű biológiai okok miatt.
  • lapci #24
    Erről eszembe jut egy régebbi kisérlet, amikor a világ legszebb hölgyeinek arcvonásait felhasználva próbálták az abszolút szép nő arcát megalkotni...és kaptak egy rondát!
  • TeszteloPontHu #23
    Súlyzózni az arcával? :)
  • mechorg #22
    lol
  • mechorg #21
    Netán valaki megitatja dioxxinnal...
  • TheZsenyka #20
    Bizonytalan apáknak:

    Szóval akkor elhozta nekem az anyuka képét... nagyon jó... és a gyermekét... tökéletes... akkor most a gyermek arcából kivonjuk az anyuka arcát... és itt van az apuka arca... hová tetszik szaladni?
  • BiroAndras #19
    Én an annyira különbözök az öcsémtől, hogy néha nem is hiszik el, hogy testvérek vagyunk. Ez a program nyílvánvalóan képtelen ezt a különbséget figyelembe venni.
  • Commandante #18
    "Frowd véleménye szerint így a végeredmény gyakorlatilag száz százalékos" - egy dolog valszeg lemaradt. Még pedig az, hogy a kép grafikailag, és nem genetikailag 100%-os.
  • SuspiciousC #17
    Dehát mit számít ez? Mire kiderül, hogy szart sem ért az egész, addígra ez a "tudós" már rég saját, külön bejáratú mauzóleumában fog nyugodni...