Gyurkity Péter

Nem indul kartellvizsgálat az Intel ellen

Bár a Financial Times arról számolt be, hogy az Intel vetélytársát kívánta hátrányba szorítani a német áruházláncokkal kötött megállapodásával, vizsgálat egyelőre nem indul az ügyben.

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy az üzleti lap értesülése szerint a processzorgyártó és a Metro között korábban létrejött megállapodás révén kartellvádak merülhetnek fel az érintett cégekkel szemben. Akkor úgy tűnt, hogy Németországban is vizsgálat indul a gyártó üzleti praktikái ellen, amely tovább rontaná a vállalat esélyeit a világszerte több helyen jelenleg is zajló hasonló ügyekben. Erről azonban - legalábbis egyelőre - nincs szó, az illetékesek ugyanis még azt is cáfolták, hogy birtokukban vannak ilyen dokumentumok.

A Szövetségi Kartellügyi Hivatal a Register tudósítása szerint tagadta, hogy vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben, amely pedig igencsak rossz fényt vetne az Intelre, és természetesen a Metro többségi tulajdonában lévő Media Saturn Holding és Media Markt üzletláncokra. Mi több, a hivatal szóvivője még azt is cáfolta, hogy birtokukban lennének az megállapodás eme részletét bizonyító dokumentumok, így jelenleg úgy tűnik, hogy az égvilágon semmilyen következménye nem lesz a Financial Times által megszellőztetett ügyeletnek.

Márpedig nem ez lenne az első eset, hogy az Intel ellen versenyellenes praktikák miatt induljon vizsgálat, hiszen az elmúlt hónapokban, években Japánban, az Európai Unióban, és az Egyesült Államokban is sor került perekre, razziákra, illetve a dokumentumok begyűjtésére.

Ezek közül a legnagyobb érdeklődést természetesen az AMD által indított eljárás váltotta ki, hiszen ennek köszönhetően a bíróságon ismétlődik meg, vagy inkább folytatódik a Dávid és Góliát harcára emlékeztető küzdelem. Igaz, Dávid az utóbbi években sokat erősödött, de méreteit és befolyását tekintve még mindig nincs egy súlycsoportban nagy riválisával. Japánban és az USA-ban a mostanihoz hasonló vádakat vonultattak fel az Intel ellen, amelyekben főleg azt kifogásolták, hogy a cég előnyöket biztosított azon PC-gyártóknak, amelyek kizárólag saját termékeire támaszkodnak, és ellenlépésekkel fenyegette meg azokat, akik erre nem voltak hajlandóak.

A tét nem kicsi, hiszen a globális processzorpiacon az Intel óriási előnyt birtokol, ami az AMD elmúlt évekbeli látványos sikerei ellenére is eléri a 80 százalékos részesedést. Utóbbi szerint ez nemcsak a tisztességes manőverek miatt van így, de ezen állításukat a bíróságon is bizonyítaniuk kell, ami nyilvánvalóan nem lesz egyszerű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    Látod, látod, végül te is rájöttél, hogy ha az Intel nyomására, és/vagy vesztegetés által alakult ki ez a helyzet, és az bizonyítható is, az nagyon is gáz. :)
  • Morden23 #19
    Arról nem is beszélve, hogy konkrét bizonyítékot senki nem látott az egészre. Nem látok sehol egy, a megállapodást bizonyító okiratot, egy létrejött szerződést.
    Nem kell az ördögöt a falra festeni.
  • Morden23 #18
    Marlosh, igazából nem lehet beleszólni, hogy egy kereskedelmi lánc milyen termékeket árul.
    Ahogyan arra sem lehet alapozni semmiféle törvényt, statisztikát, nézetet, anyázást stb., hogy valaki bemegy, és nem ért hozzá.
    Kismillió dolgot vásárolsz meg naponta, amihez nem értesz még egy kicsit sem, elég a legtriviálisabb élelmiszeriparra gondolni. Ez nem indok.

    Ha valaki a LEGOLCSÓBB megoldást keresi, annak kell, hogy legyen annyi esze, hogy tájékozódik. Ilyenkor rájön, hogy az MM még akkor sem a legolcsóbb, ha Intelt akar venni.
    Esetleg rájön közben, hogy van AMD is, akár olcsó is, és máshol fog vásárolni.

    Vagy nem. Simán nem érdekli, és megveszi az Intelt. Na és akkor mi van? Ez nem az Intelről szól.
    Én meg jártam olyan HW boltban, ahol az eladó a saját marhaságát akarta minden egyes vevőre ráhúzni, mert neki éppen nem volt szimpi az abit alaplap, az intel proci, az ati videokártya, vagy a geil memória. Akkor vele mit csináljunk, hiszen a nem-hozzáértő komának ott sincsen lehetősége meghozni a piacilag objektív döntését.
  • Marlosh #17
    Illetoleg van kulonbseg abban,ha az MM dont ugy,hogy ezentul csak inteles gepeket ad el es akozott, ha az intel ezert fizet......
  • Marlosh #16
    Lassu felfogas? bagoly mondja....
    Ertsetek mar meg,hogy aki oda megy vasarolni az nem ert hozza! Annak tokmindegy milyen proci van benne,csak jo legyen erre meg arra!
    Az elado meg eletolja az intel1 konfigot meg az intel2 konfigot es vegul megmutatja alternativakent az intel3 konfigot.....
  • Tiberius B #15
    Szerintem is, azért írtam, hogy MM azért teheti meg, amiért.
  • Tiberius B #14
    Nem tudok rendesen fogalmazni, bocs
  • Deffyant #13
    akkor lenne tisztességtelen előny hogyha nem tudná a vásárló megemelni a seggét é áttolni 1 másik áruházba. senki nem kényszeríti hogy ott vásároljon. lassú felfogás rulz...
  • Marlosh #12
    En nem azt mondtam,hogy ez lesz,hanem hogy ilyen alapon ez is lehetne!
    Amugy nem az a kerdes,hogy tobben vagy kevesebben fognak-e ott vasarolni,hanem,hogy azok a vasarlok CSAK Inteles gepet vehetnek!
    Ez pedig tisztessegtelen elony az egyik oldalon (az MM nem markakepviselet)
  • Tiberius B #11
    A T-művek meg szolgáltatásokat árul, nem mobilokat, bár azokat is, de egyszerűen nem tehetné meg mert ő a szolgáltatásokból él, nem az azok igénybevételéhez használt eszközök eladásából.