Gyurkity Péter

Az árcsökkentésre is szövetkeztek a memóriagyártók

A Rambus a napokban nyilvánosságra hozott levelezés alapján azt állítja, hogy több gyártó - köztük a Micron és a Hynix - a memóriaárak csökkentésével a DDR elterjedésének felgyorsítását akarta elérni, hogy kiszorítsák a céget.

Ezt hangoztatja a főként tervezéssel - és pereskedéssel - foglalkozó amerikai cég, amely eddig azt kifogásolta, hogy a vezető memóriagyártók mesterségesen magasan tartották áraikat. A cég ellen irányuló manőverekben viszont éppen az árak időleges csökkentéséről esik szó, amelynek révén állítólag az akkor még újnak számító DDR memóriák elterjedését igyekeztek elősegíteni.

Az 1999 és 2002 között zajló egyeztetésekről, az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatáról, illetve annak eredményeiről több alkalommal beszámoltunk. Az ügyben az összes vezető gyártó érintett volt, amelyek az ezredforduló környékén kivétel nélkül igyekeztek minél nagyobb haszonra szert tenni a mesterségesen magasan tartott árakból. Legutóbb éppen a Hynix került terítékre, amely vetélytársaihoz hasonlóan jelentős pénzbüntetést volt kénytelen kifizetni, sőt négy vezetője börtönbe került.

A hír szerint az érintett cégek között zajló levelezést a minisztérium adta ki a Rambusnak, amely erre alapozza legújabb állítását. Ezekben az e-mailekben az árak magasan tartásáról esik szó, de arra is találtak utalást, hogy egyes vállalatok időlegesen csökkenteni szerették volna az árakat, hogy aláássák a Rambus befolyását. Ezt az állítást tagadja a Hynix és a Micron, akik szerint az említett üzeneteket kiragadták környezetükből, és a Rambus saját céljaira szeretné felhasználni az igazságügyi minisztérium által megvizsgált leveleket.

A Rambus - amely a napokban jelentette be 500. szabadalmának bejegyzését - azonban ragaszkodik állításához. Példaként említik a Micron azon üzeneteit, amelyekben a DDR memóriák árának csökkentésére igyekeztek rábírni a többi gyártót - az Infineont, a Samsungot és a Hynixot -, megemlítve a Rambus gyengítésének szándékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #9
    jah hozott: pokoli magas árat és ótvar késleltetéseket :)
    - Kösz, nem - mondta a piac.

    ;)

    a ps3 rambusának semmi köze a cpu l2 kesshez, ugyanis hiába a magas órajel, a késleltetése jóval rosszasbb mint egy L2 caché ...
  • BiroAndras #8
    Én úgy tudom, az volt az Intel bánata, hogy sokkal drágább volt az RDRAM a DDR-nél. Ráadásul akkor a P4 proci és a hozzá való alaplap is nagyon drága volt. Egy hasonló teljesítményű AMD konfig kb. lényegesen olcsóbb volt.
  • Pakesz #7
    de lyóóóóóóó
  • formatuq #6
    nekem meg mindig van 800-as rambuszom, es baromi gyors. Intel szivatta le oket, mikor szerzodest bontott veluk, a semmiert.
    Rambus hozott ujjitasokat, nem ugy mint a DD2 pl... egy korcs, koztes uszok, es csak arra jo, hogy tobb penzt huzzanak ki a zsebedbol, platform valtas nevem. mind1....
  • Andris #5
    PS3-ban is RAMBUS memória lesz. Igaz csak 512MB, viszont az a CPU órajelén (3.2GHz-en)! Magyarul olyan mint a PC-nél a CPU Level2 cache :) úgy már nem is olyan rossz az 512MB :)
  • turul16 #4
    test rambus vs. DDR RDRAM -bol még sok mindent ki lehetett volna hozni, a több csatornás hozzá férés jó dolog. Személyes tapasztalatom, nincs de akkoriban dicsérte akinek volt, csak drága volt.
  • fawcet #3
    Rambus mennyire volt jó a ddr-hez képest? Van valakinek személyes tapasztalata?
  • turul16 #2
    Rambus kért tul magas jogdijat nem? Miért csodálkozik ? Egyébként jó technika.
  • arty #1
    nemérdekel. mi userek csak jol jártunk, h a drága rambust leváltotta a ddr ...