Gyurkity Péter

2009-ig él a Microsoft elleni trösztellenes határozat

Az amerikai igazságügyi minisztérium a szoftvercég lassúságára hivatkozva két évvel meghosszabbította a 2002-es trösztellenes rendelkezést. Az Internet Explorer új keresőjében eközben nem találtak kivetnivalót.

A minisztérium közleménye szerint a Microsoft máris beleegyezett a 2002-ben meghozott ítélet határidejének két évvel történő kitolásába. A kormányzat azért törekedett erre, mert úgy találták, hogy a szoftvercég szándékosan igyekszik elhalasztani a szerverprotokollok kiadását, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a konkurens cégek a Windows Server operációs rendszerrel kompatibilis termékekkel álljanak elő.

Az eredeti döntés alapján a Microsoft 2007-ig volt köteles licencelni a protokollokat és mellékelni a szükséges dokumentációt, ám lehetőség volt a határidő két éves meghosszabbítására. Emellett döntött a Justice Department, és ehhez a redmondi vállalat beleegyezését is megkapta, jóllehet a szoftvercég februárban elutasította a szándékos késlekedéssel kapcsolatos vádakat. A pénteken közzétett legfrissebb jelentésben a Microsoft 37 legutóbbi válaszának kétharmadát értékelték megfelelőnek, ami a minisztérium szerint előrelépésnek minősül, ám a folyamatos késlekedés és nehézségek arról győzték meg az illetékeseket, hogy új módszerre van szükség. A vállalat egyben ígéretet tett arra, hogy külön laboratóriumot hoznak létre, ahol a fejlesztők tesztelhetik saját termékeik kompatibilitását.

Időközben az igazságügyi minisztérium megvizsgálta az Internet Explorer legújabb verziója kapcsán felmerült aggodalmakat, amelyek elsőként a Google részéről merültek fel. A böngésző és a Vista beépített keresőjéről van itt szó, amely a keresőcég szerint veszélyezteti pozíciójukat, és a Netscape esetéhez hasonlóan a Microsoft egyeduralomra való törekvését jelzi. A minisztérium illetékesei trösztellenes szakértők bevonásával úgy találták, hogy a lépés nem juttatja indokolatlan előnyhöz az MSN szolgáltatást, így a Google félelme megalapozatlan.

A cég természetesen nem ért ezzel egyet. "Ha valóban egyszerű lépésről lenne szó, egyetlen kattintással választani lehetne a keresőmotorok közül" - szögezte le a Google szóvivője, hozzátéve, hogy a Microsoft megnehezítette a beépített kereső módosítását, ami egyértelműen jelzi törekvésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #9
    Nevetséges, hogy minden MS hírnél naggyűlést tartanak a Linux mosopór hívők... (Preator, Strogg and more :D
  • Praetor #8
    Korrekt hír
  • strogg #7
    Amíg a marketingje elad mindent az 1 bites usernek,addig ezt nem fogják égető problémának tekinteni, hidd el. Egyenlőre megfordult a dolog, és nem ők vannak érted, hanem te vagy értük. És fő gond nem ez, hanem az, hogy elhitették a userrel, hogy ez így "természetes". PEdig nem az.
  • Fikusz Kukisz #6
    Hogy van ez?

    Töröszt ellenes = Monopólium ellenes

    "Az eredeti döntés alapján a Microsoft 2007-ig volt köteles licencelni(szabadossá tenni) a protokollokat és mellékelni a szükséges dokumentációt,....
    ...ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a konkurens cégek a Windows Server operációs rendszerrel kompatibilis termékekkel álljanak elő."

    "A minisztérium közleménye szerint a Microsoft máris beleegyezett a 2002-ben meghozott ítélet határidejének két évvel történő kitolásába(2009-ig). A kormányzat azért törekedett erre, mert úgy találták, hogy a szoftvercég szándékosan igyekszik elhalasztani a szerverprotokollok kiadását..."

    Szóvval szánékosan halogatja a MS kiadni a fennt említett információkat és erre még két évvel meghosszabítják a haladékot!

    Ez nem tröszt ellenes, hanem tröszt melleti!
  • MrPrise #5
    A userek érdeke viszont az lenne hogy legyen alternatíva. Az M$nek pedig a user érdekeit kellene szem előtt tartania...
  • Szefmester #4
    hát lényegesen egyszerűbb lenne mindenkinek a M$ kivéve.. nekik nem az az érdekük
  • Max Damage #3
    nagy hiba!

    "Ha valóban egyszerű lépésről lenne szó, egyetlen kattintással választani lehetne a keresőmotorok közül"

    - Annyira utállom az ilyen hozzáállást az MS-től!!!! Legyen már egy baszott csomagkezelő a telepítésnél, legyen már kattintható keresőmotor váltás (ahogy a Firefoxban), és senki nem nyígna, de idáig nem jut el az MS, pedig sokkal népszerűbbé válna mindenki szemében, arról nem beszélve hogy nem kellene az alapból szar programjaikkal lassítani a rendszert, mert telepítéskor kiszedem hogy nekem ez nem kell :)
  • risp #2
    Nem?
  • Darth Sith #1
    kivételesen most nem a M$-tot cseszik meg.. ritkán olvasni iylet :D:D