Gyurkity Péter

Dél-Korea kitart a Windows korlátozása mellett

A szöuli bíróság elutasította a Microsoft fellebbezését azon ítélettel szemben, amelyben az operációs rendszer és a beépített médialejátszó szétválasztásáról döntöttek. A cég tovább próbálkozik, hogy megmásítsa a döntést.

A Reuters jelentése szerint az ügyben eljáró szöuli bíróság a dél-koreai versenyhivatalhoz hasonlóan végül elutasította az amerikai szoftvercég fellebbezését, mondván, hogy az nem megalapozott és továbbra is a korábbi korlátozó döntést alapján kell eljárni. A versenyhivatal így fennakadás nélkül végrehajthatja a szükséges lépéseket, míg a Microsoft tovább próbálkozik és akár a legfelsőbb bíróságig is elmenne, hogy bizonyítsa igazát.

A vállalat ugyanis továbbra is azt hangoztatja, hogy a médialejátszó - és egyéb más alkalmazások - beépítése nem előnyös piaci helyzetének kihasználását, hanem a felhasználók és a vállalati ügyfelek helyzetének megkönnyítését szolgálta. Ez ugyanis elsősorban kényelmi okokból alakult így és ezzel nemcsak saját maguknak, hanem a vásárlóknak és az ország gazdaságának is jót tettek. Ezen állítással sem a versenyhivatal, sem pedig a bíróság nem ért egyet, és a májusi elutasítást követően a Microsoft ismét merev ellenállásba ütközött.

A cég azt szerette volna elérni, hogy felfüggesszék az augusztus 24-én életbe lépő intézkedés végrehajtását, amely többek között a médialejátszó leválasztását írta elő. Amint ez megtörténik, jogi úton megtámadják a döntést, és igyekeznek elérni annak módosítását, hogy megkerüljék a korábbi trösztellenes ítéletet és minden maradjon a régiben. Ez a jelek szerint nem fog menni, így ki kell fizetniük a februárban kirótt 34 millió dolláros büntetést és a tervnek megfelelően augusztusban ki kell adniuk a Windows módosított változatát. Mindez azonban nem jelenti a viszony végleges megromlását: a szoftvercég nemrég bejelentette, hogy jelentős összegekkel támogatja a dél-koreai fejlesztőket, és továbbra is igyekszik megragadni az országban kínálkozó lehetőségeket.

Az ítélet ellen folytatják a küzdelmet, és akár a legfelsőbb bíróságig is hajlandóak elmenni, hogy elérjék annak módosítását, de legalábbis felfüggesztését. Másik hasonló beadványukat illetően még nem született döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #41
  mi a szarér szálltak rá ennyire a m$ra? valamint mér pont a media playerre? Mér nem az IE-re? az sokkal idegesítőbb probléma, mer gyakorlatilag utólag se lehet eltávolítani, ellentétben a media playerrel...
 • Morden23 #40
  Egyetértek. Kezelhetetlen, idegesítő, túlméretezett és randa:)
 • Caro #39
  Nyilván nem.
  A nagyon alacsony (96kbps>) bitrátákra azért még mindig a realmedia a legjobb, és ez tény.
  128 kbps körül a sorrend kb úgy néz ki:
  1)h.264/theora(a h.264 általában élesebb, de néha nagyon elmosódik, főleg képkockaváltáskor, amit a theora nem tesz)
  2)divx
  3)wmv(ennek teljesen fakók a színei, amellett még kockásabb a divxnél is)
 • Marlosh #38
  De most komolyan: Aki ert hozza az ugyse hasznalja,mert van jobb,aki meg nem ert hozza az esetleg azt se tudja,hogy van masmilyen!(codec)
  Szemely szerint a quicktime az amit eltorolnek a fold szinerol:)
 • turul16 #37
  wmv akkár szar akkár nem, nem az a problém vele, hanme, hogy MS termékek használatát igyekezett kikényszeríteni. ~Milló jobb kodek volt a megjelenése környékén. A célja nem egy takarékos bitráta komprumiszum volt. Ugyan ugy, az ujabb változatok is elsősorban az inkopatibilitást szolgálják.
 • moonman #36
  Mik ezek a [email protected] wmv-k amivel tele van a net?
  Egyáltalán mihez hasonlítod?
  Az emberek abból indulnak ki, hogy amit a neten néznek wmv-t az [email protected]! Egyébként tényleg rossz a minősége, de azt már nem tudják, hogy pont azért tudják nézni egy lassabb netkapcsolattal is.
  Ugye nem egy divx/xvid dvd-ripet hasonlítasz egy pár kilobites wmv-vel? :)
 • Marlosh #35
  Azt nem ertem,hogy miert nem csinaljak meg a kiegeszito dolgokat opcionalisra? Hasonloan mint a linuxnal,csak nem olyan nagyon reszletesen.
  Es ha kell telepitem,ha nem kell, akkor nem.Szerintem mindenki jol jarna ezzel:)
 • lpmaskmancick #34
  én nemsok dologra használom a media palyert,max zenehallgatásra meg néha avi nézésére(meg esetleg asf nézésre)dvd lejátszásra jó a powerdvd,mpeg-et is azzal játszok,jobban viszi mint a wmp,amúgy meg k-liet kodek pakot használok,nekem az vált be a legjobban,amúgy nem rossz lejátszó csak az a kár h kuva sok kodek kell hozzá
 • Caro #33
  De ha jön megint egy új háziformátum, és azt esetleg már nem tudják feltörni, és még el is terjed, akkor nem tudom kiváltani az alternatív szoftveremmel!
  És éppen ez a baj.
 • Marlosh #32
  Hmm, regebben lattam ugy jatekokat,hogy az volt a dobozan:PC/Mac CD akkor nem volt nehez megcsinalni? (Diablo 2 pl.)