Berta Sándor

Megdöntötte saját teljesítményrekordját a Blue Gene/L

A szuperszámítógép elsőként a világon átlépte a 100 teraflop számítási teljesítményhatárt. A Blue Gene/L nevű komputer jelenleg a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban (LLNL) található.

Az intézmény sajtóközleményben számolt be arról, hogy a szuperszámítógép teljesítménye - a világon elsőként - átlépte a 100 teraflop határt, egészen pontosan 135,5 teraflopot tett ki. Mindez azt jelenti, hogy a Blue Gene/L másodpercenként 135 billió számítási művelet elvégzésére képes. A komputer ezzel a teljesítményével a saját korábbi rekordját döntötte meg, ami 70,7 teraflop volt. A számítási teljesítmény megduplázódása azonban korántsem a véletlen műve, hanem annak köszönhető, hogy a szakemberek jelentősen bővítették a Blue Gene-rendszert.


A szuperszámítógép az egykori 16 rack helyett már 32-ből áll, ám a tervek szerint, mire végeznek a bővítéssel, már 64-et fog tartalmazni. Mindez azt jelenti, hogy a Blue Gene/L akkor már körülbelül 270 teraflop számítási teljesítményre lesz képes. Minden egyes részegység 1024 darab különlegesen módosított IBM Power-sorozatú processzorból áll. A teljes rendszer kibővítését idén májusra fejezik be a szakemberek és a tervek szerint júniustól újra üzembe is állhat.


A Blue Gene/L már így is a világ legnagyobb teljesítményű számítógépe. Az aktuális Top 500-as listán a második helyezett Columbia-rendszer - amelyet a NASA használ - "csupán" 51,87 teraflop számítási teljesítményre képes. Az egykor a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeként számon tartott NEC Earth Simulator jelenleg csak az 500-as toplista harmadik helyét foglalja el a maga 35,86 Teraflops számítási teljesítményével.

A világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépét tartalmazó listát 1993 óta egy nemzetközi kutatócsoport állítja össze és adja ki, minden esztendőben két alkalommal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #43
    Kaptam még egy választ, most egy picit részletesebbet és magától a mérnököktől... na, hogy most ne huzzam ide mert relatív hosszú, röviden csak annyit, hogy az előző válaszuk nam volt éppen a legpontosabb (a PR mégiscsak PR ), vagyis a PowerPC 440-eshez két FPU van mellékelve és mindkettő 64 bites, viszont speciálissan a kettő egybevéve működik 128 bites precizitással (talán jól mondtam), maga a Blue Gene project ezt double hummer-nek nevezi (azt már, hogy miért ezt nem mondták meg). Tehát úgy látszik csak is neked lesz igazad, vagyis a Chip különössen kibővített erre a double hummer 2x64 bites FPU konfigurációra. Különben érdekes dolog még, hogy a 2 CPU a node-ban képes közössen dolgozni (ekkor 5.7 GFlops nodenként) vagy az egyik kommunikációs processzor, és ebben az esetben a teljesítménye egy adott node-nek a fele azaz 2.8 GFlops, persze mindez 128 bites FPU űzemmódban.
    Ha esetleg érdekelne a válasz... elküldhetem a e-mailedre (mert PDF-ben kaptam az IBM-től)
  • dez #42
    Hm. Ahhoz képest már a 68k sorozat FPU-ja (mint külső chip, ill. később belső FPU) is 80 bites volt, és mindíg minden float művelet 80 bitesen zajlott, mert nem volt különbség a sebességben. Akkoriban nagyon ajánlgatták emiatt tudományos célokra. De pl. a P4-eké is 80 bites. (A korábbiakat, illetve az AMD vonalat nem tudom, mennyi, és most inkább nem keresgélem. Meg azt sem, a SIMD FPU regiszterek hány bitesek, bár valószínű nem 80.) Szal ez úgy hangzik, hogy "áh, elégedjenek már meg azok a tudósok a 64 bites floattal, elég az nekik, meg nekünk is könnyebb a dolgunk"... :) Mindegy, ez csak speciális esetekben számít.
  • BlackRose #41
    Amint mondtam nem sokat kellet várni :) a válasz megjött:

    "Dear Andras,

    Thank you for your mail.

    The BG/L nodes have 2 FPU units.

    64-bit FPUs are a defacto standard for scientific calculations today
    because of performance and scalability.

    "An 80-bit FPU is typically slower or more expensive than either a 32-bit
    or a 64-bit FPU.
    Since some intermediate results are computed with 80-bit precision, and
    others with only 32-bit or 64-bit precision, answers depend on exactly how
    the code is written, what optimization level is selected, the compiler
    version, and other factors not under your control. Results tend to vary,
    making it harder to validate the software, and so forth."

    tehát csakis 64 bites az FPU...
  • BlackRose #40
    Ja igen, na most ez kezd komolyan érdekelni, olyannyira, hogy irtam egy levelet magának az IBM Blue Gene/L research-nak :) Az előző kérdéseimet figyelembe véve a válaszért nem sokáig kell majd várni (az IBM a legbunkobb levelekre is órákon belül válaszol :)
  • dez #39
    Ahogy így rákerestem, a következő verziók jöttek ki:
    - PowerPC based
    - Power technology based
    - Power architecture based
    - Power processor based
    - based upon Power 5 microchip technology (http://www.betanews.com/article/1069142336)
    - uses Power 5 microprocessors (http://www.eetimes.com/showArticle.jhtml?articleID=52500079)
    (ez utóbbi cikk szerint több fajta is van, és a legnagyobb, itt is szóban forgó változat Power5 CPU alapú - ami mondjuk meg azért furcsa, mert úgy tudtam, a Power5 egy 5(?)-magos, hatalmas proci)
  • dez #38
    Tuti, hogy ez van benne? Azt gondolnám, tudományos számításokhoz legalább 80 bites floating-point kell.
  • BlackRose #37
    "The ASIC includes two 32-bit PowerPC 440 processing cores each with two 64-bit FPUs (Floating-Point Units) (see Figure 2). Each core has a private 32KB instruction and 32KB data L1 cache, a 2KB L2 cache, and a shared 4MB L3 EDRAM cache."

    http://linux.com.lb/wiki/index.pl?node=DEEP%20INTO%20Blue%20Gene
  • BlackRose #36
    A PowerPC 440 valojában nem más mint embeded CPU, vagyis igen különlegessen módosított.

    http://www-306.ibm.com/chips/techlib/techlib.nsf/techdocs/F72367F770327F8A87256E63006CB7EC/$file/PPC440Core3-24.pdf

  • dez #35
    Azt írja a cikk, hogy ebben a /L verzióban különlegesen módosított Power procik vannak. Ez lenne a PowerPC 440? Azt gondoltam, normál Power procik vannak itt már, és hogy már a 64 bites típusok.
  • BlackRose #34
    Elnézést, megmagyarázom a 750FX-et azért hoztam fel, mert tévessen úgy emlékeztem rá, hogy a Blue Gene ezekkel a procikkal épült (pár hónap alatt azért az emberből kikopik az info :), de most utánnanéztem és PowerPC 440-esekről van szó, ami szintén 32 bites, nem tudom miért gondolod, hogy össze akartam hasonlítani a 64 bitesekkel (ha azért gondolod, mert azt mondtam, hogy a PowerPC teljesítménye nagyjából megegyezik a PowerPC verziójával akkor OK, de persze itt nem a Power5 akartam a 750-nel összehasonlítani, hanem a maga Power-et. Na mindegy, remélem a Cell-ből kap a PC is, ha másként nem akkor legalább integrálhatnák mint multimedia társprocit (gondolom, hogy a Wintel egyeduralmát nehéz lesz megdönteni a PC világban), de azért remélem a Cell megtalálja helyét még akkor is.