Gyurkity Péter

Mini-szuperszámítógépeket dobott piacra a Cray

A szuperszámítógépeiről ismert Cray megkezdte az Opteron alapú XD1 rendszerek forgalmazását, amelyek a cég reményei szerint rövid időn belül képesek lesznek meghódítani a piac alsó szegmensét.

Az XD1 modellek az OctigaBay által kifejlesztett technológiára épülnek - a céget még az idei év elején vásárolta fel a Cray. A 12 processzort magában foglaló rendszer 50 ezer dolláros áron kapható, míg a drágább változat - amelyben három gépet kötöttek össze - 100 ezer dollárba kerül, de az ínyencek egészen 2 millió dollárig elmerészkedhetnek. A Cray reményei szerint az új termékek sikerrel vehetik fel a versenyt a konkurens cégek csúcskategóriás termékeivel, így az IBM, a HP, a Dell, valamint az SGI által gyártott szerverekkel.


"A Cray XD1 felülmúlja az azonos árkategóriában található Linux rendszerek teljesítményét" - áll a vállalat közleményében. Az XD1 szintén Linux operációs rendszert futtat, de a szokásos Ethernet hálózat helyett egy saját, nagysebességű technológiát használ, amely a vállalat állítása szerint közvetlenül összeköti a processzorokat és a memóriát a HyperTransport technológiával. "A megoldás révén rendkívül nagy sávszélességet és minimális késleltetést biztosíthatunk az egyes egységek között" - jelentette ki Steve Scott, a Cray főmérnöke.

Elmondása szerint a Cray már dolgozik az XD1 utódján, valamint egy olyan csúcskategóriás terméken, amely alapjaiban véve - elsősorban a nagysebességű kommunikáció tekintetében - az XD1-nél alkalmazott megoldásra épül, de annál jóval nagyobb teljesítményre lesz képes. Mindkét számítógép az Opteron processzorokra épül, és nagyban támaszkodik majd a HyperTransport technológiára, ami Scott szerint a processzor talán legnagyobb előnye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Szandrát csak stricik futtatnak.. :)
  • BlackRose #8
    semmi rosszat nem gondoltam
  • saba30 #7
    Ott a link, a
    PL.: Performance

    12 procos = 58 GFLOPs*

    144 procos = 691 GFLOPs*

    na ezt már lehet hasonlítgatni, + ott a többi adat még
    tény a proc típusa majdhogynem jelentéktelen,
    (bár volt itt cikk a grafikus processzorok hatalmas teljesítményéről amit nem csak a 3D-s játékokhoz, programokhoz lehet kiaknázni)
    a kérdés milyen célra akarják használni.
    (kutatás, adatfeldogozás, szimuláció stb.., vagy általános)
  • Laci #6
    Megmondom őszintén nem értem ezt, hogy miben veheti fel egy x86-os Opteron a versenyt, mondjuk pl. az SGI gépekkel... Árban biztos, de mivan a minpséggel és a "haszbos teljesítménnyel?" Ha egy hozzáértő megmagyarázná ezt nekem akkor azt megköszönném előre is... Mert attól tartok az egy dolog hány processzor van benne, és milyen nagy erőmű-munkát végeznek, az hogy miféle processzorokról van szó ha jól gondolom egy másik kérdést is felvet...
  • comet #5
    Ne nezz mar hulyenek szandrara valo hivatkozassal ;)
  • BlackRose #4
    Szép kis "rágcsáló". Azt hiszem az ára is elég reális.

    comet:
    A szuperkszámítógépeken nem futtatnak Sandrát :) a Cray szava pedig tiszteletre méltó. Ha megnézed a TOP 100 listát a Cray-nek van a legjobb telyesítményű gépe ha a processzorok számát nézed.
  • dez #3
    Ja, bocs, tényleg 1db $50e, csak elsőre soknak tűnt, és az egyik képen 12db van egy szekrényben.
  • dez #2
    "A 12 processzort magában foglaló rendszer 50 ezer dolláros áron kapható, míg a drágább változat - amelyben három gépet kötöttek össze - 100 ezer dollárba kerül"

    Szerintem nem egy - a képen látható - gép (chassis) kerül $50e-be, hanem egy rack-szekrény, amiben 12 gép (összesen 144 proci) van...
  • comet #1
    Majd meglátjuk, hogy a független sebességtesztek mit igazolnak :)