Gyurkity Péter

Asztali szuperszámítógépeket ígér a nemrég megalapított Orion

Egy feltörekvőben lévő kis cég - az Orion Multisystems - olyan új számítógépeken dolgozik, amelyek alacsony fogyasztásuk és rendkívül nagy teljesítményük révén kiérdemlik az "asztali szuperszámítógép" elnevezést.

A jelenleg 40 főt foglalkoztató Oriont a Transmeta két egykori társalapítója hozta létre, akik korábban alacsony fogyasztású processzorok fejlesztésén dolgoztak. A szakemberek nagy része - a Sun, a Dell és a Flextronics egykori mérnökei -szintén tapasztaltnak számítanak ezen a területen. Véleményük szerint a jövőben megnő az igény az olyan "asztali szuperszámítógépek" iránt, amelyek teljesítményükkel felveszik a versenyt a drága munkaállomásokkal, de alacsony fogyasztásuk révén akár irodai, vagy otthon végzett munkára is megfelelnek.


Orion DS-96 - 96 chip, 9,6 TB kapacitás, 75 kg
Colin Hunter, a vállalat vezér­igaz­ga­tó­ja el­mond­ta, hogy ter­mé­ke­ik­kel sze­ret­nék át­hi­dal­ni a szu­per­szá­mí­tó­gé­pek és a sze­mé­lyi szá­mí­tó­gé­pek kö­zöt­ti, egy­re nö­vek­vő sza­ka­dé­kot, és egye­di ter­ve­zé­sű mun­ka­ál­lo­má­sa­ik­ban az in­no­va­tív archi­tek­tú­ra elő­ny­eit öt­vö­zik a szé­les kör­ben elér­he­tő al­kat­ré­szek ked­ve­ző árá­val.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a stra­té­gia nem új, hi­szen a Sun húsz év­vel eze­lőtt ha­son­ló mó­don akar­ta fel­ven­ni a ver­senyt az IBM és Di­gi­tal Equip­ment ter­mé­ke­ivel szem­ben. Vé­le­mé­nyük sze­rint az Orion szá­má­ra a fo­gyasz­tás lesz az el­sőd­le­ges kér­dés, hiszen rend­kí­vül fon­tos szem­pont, hogy a szá­mí­tó­gép az otthoni há­ló­zat­ról is mű­köd­tet­he­tő le­gyen.

A vállalat kínálatában jelenleg két modell elérhető, amelyek az asztali konfigurációknál jóval nagyobb teljesítményre képesek. A 12, valamint 96 processzort befogadó egységek a Transmeta chipjeire épülnek, és háttértárolóikra 1 TB, valamint 9,6 TB adatot menthetünk el. A kisebb modell 10 ezer dollárba, míg a drágább 100 ezer dollárba kerül, ami a cég véleménye szerint nem haladja meg a munkaállomásoknál szokványos árat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #14
    Ha megnézed a pdf-et akkor láthatod hogy 1 node max 2GB memoriát kezel, mivel ez egy cluster rendszer nem pedig egyetlen nagyteljesítményű WS. Oda pedig elég a 32 bit is megcímezni.

    asdasdasd: szintén le van írva pdf-ben, linux, 2.6-os kernel, orion által optimalizált lib-ekkel.
  • asdasdasd #13
    Milyen oprendszer fut rajta?
    Vannak ra programok is?
  • dez #12
    A 12 procisban 24GB, a 96 procisban 192GB RAM lehet.
  • BlackRose #11
    nem nélkülözhetetlen, de a 4GB+ memória azért nem árt... sőt a grafikában mér lassan "kötelező"
  • dez #10
    Na és milyen 'grafikai vagy mérnöki vagy fejlesztési' művelethez nélkülözhetetlen a 64 bit integer feldolgozás?
  • dez #9
    Egy vagy több szekrénnyi szuperszámítógép nem 1-2 ezer Wattot fogyaszt...
  • BlackRose #8
    Hát az enyém ugyan még nem szuperszámítógép de azért kb. 30 kg felett jár, maga a Chieftec big tower már rátesz jócskán :)
  • janos666 #7
    "Fontos hogy a háztartásokban is működtethető legyen."
    Nekünk van itthon 380V-is, de nem hizsem hogy a szabvány otthono 220-as konektor nem bírna el egy számítógépet, ha nem megy mellette az 1600W-os vasalló + a 800W-os mikrosütő meg az elektromos gáztűzhej, nálunk 1600W-os villanybojler reggeltől estig...
  • BlackRose #6
    na legyen úgy, persze nem az irodai desktopokra gondoltam, hanem rosszul fejeztem ki magam, a munkaállomásokra gondoltam, a desktopon még évekig nem lesz szükség a 64 bitre, de pl. grafikai vagy mérnöki vagy fejlesztési munkaállomásokon nagyon is fontos mint a 64 bit, úgy az ezzel járó nagyobb memória.
    na de már ahogyan modtam, szép és nem rossz, csak éppen azért nem nevezném szuperszámítógépnek, akit az olcso Szupi gép érdekel, az inkább nézze meg a CRAY XD-1 et, ez Opteron alapú, lehet relatív pici de bővíthető az égig, és jóval gyorsabb az Oriontól.
  • Aquli #5
    ööö 3dsmaxban biztos gyorsabban renderelne, mint az enyém...