Rónai György

10 240 processzoros Linux gépet épít a NASA

A NASA zöld utat adott annak projektnek, amelynek célja a világ legnagyobb szuperszámítógépének megépítése. Az óriásgép 512 processzoros SGI Altix gépekből fog összeállni, amelyekből Linux operációs rendszer alatt 20 db fog egy clusterben dolgozni.

A Columbia projekt 10 240 processzoros rendszerét az Advanced Supercomputing Facility kutatói a NASA Ames kutatóközpontban fogják használni, a kaliforniai Moffett Fieldben. A tudósok a Columbiát felszerelések tervezésére, jövőbeli űrmissziók szimulálására és időjárás előrejelzésre fogják használni. A 160 millió dolláros gép egy részét használhatják majd egyéb kormányzati, és oktatási intézmények is - mondta el Bill Thigpen, a Columbia Projekt menedzsere. "Meg kell engedjük más ügynökségeknek is a hozzáférést, mivel ez egy egyedi rendszer lesz."

Ami a Columbiát egyedivé teszi, az lényegében a processzorok száma, amelyeket egyetlen Linux rendszer alá rendelnek. Olyan szuperszámítógépek már vannak, amelyekben több ezer kétprocesszoros node dolgozik, de az Ames rendszere az SGI NUMAlink kapcsoló technológiájával és a ProPack Linux operációs rendszerrel 512 processzoros node-okat fog összekapcsolni, amelyekből mindegyik több mint 1000 GB memória felett rendelkezik.

Jeff Greenwald az SGI-től elmondta, hogy míg ők egyetlen nagy rendszernek építik össze a node-okat, addig más cégek nem szeretnek ennyire nagy gépekben egyesíteni ilyen sok node-ot. Az Altix node-ok Intel Itanium 2 processzoraiból épülnek fel, és várhatóan a teljes 20 node-os rendszer elkészül év végére. Az SGI már használta ezt a technológiát kisebb Altix rendszerek összekötésére, ezek azonban "csak" 3-6 ezer processzorból álltak, ami eltörpül szinte a Columbia Projekt méretei mellett.

A Columbia sok részből álló, megosztott memóriás architektúrája különösen alkalmas a NASA céljaira, mivel rengeteg processzor közötti kommunikációra kerül sor. Ezeknek a sokprocesszoros node-oknak hátránya azonban, hogy ha az 512-ből egyetlen processzor is meghibásodik, az az egész node leállását eredményezi. Az első node-ot - amelyet a Columbia Kalpana Chawla asztronautája után neveztek el - még tavaly ősszel építették meg az Ames kutatói. Azóta két újabb node is elkészült, és a NASA valamint az SGI a következő 5 hónapban a fennmaradó 17-et is összeszerelik.

Az SGI ősszel elkészülő új generációs NUMAlink technológiájával a Columbia akár 2048 processzor számára is megoszthatja ugyanazt a memóriaegységet. A projekthez még Linus Torvalds is gratulált, hogy ilyen nagy rendszert sikerült nekik a Linux operációs rendszerrel működésbe hozni. Eleddig a Linux rendszerek tipikusan kevesebb, 2-8 processzorból álló node-okon futottak. Torvalds szerint 20x512 processzort egyetlen programozható rendszerré varázsolni a Linux segítségével nem kis teljesítmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janos666 #8
    De fogadok ha pl 1000db 2GHz-s processzort kapcsolsz össze az meg sem közelíti azt a teljesítményt (talán 75%-ban, ha faszául megy minden ahogy tervezték) amit egy elméletbéli 2000GHz-s processzor adna.
  • Alfa Of NS #7
    A NASA-nal mar keszulnek a Doom3 megjelenesere.
  • Tetsuo #6
    Sőt USA használhatná lehallgatási (elemző) célokra is. Vagy fogja is?
  • [HUN]PAStheLoD #5
    A tudósok a Columbiát felszerelések tervezésére, jövőbeli űrmissziók szimulálására és időjárás előrejelzésre fogják használni.

    rettentő fontos , ahelyett hogy csinálnákak egy rendes űrsiklót , az időjárást a Szilárd is megmondja nekik
  • Mice #4
    nekem az tetszik, hogy a régi doom95-ben egy cd IO műveletnél csak az irányítás ált le és a progi futott tovább (ergó death) míg itt egy kisebb proci szunya mellett a a zombie is megfagy
  • FtranX #3
    "512 processzoros node-okat fog összekapcsolni, amelyekből mindegyik több mint 1000 GB memória felett rendelkezik"

    elég gyengén muzsikálhat...
  • Tetsuo #2
    Carmack asziszi ijen van otthon minden háztartásban (Doomra optimalizálva)..
  • Dikkma #1
    Hát igen. *sigh* remek teljesítmény.