Gyurkity Péter

Cray: 1 petaflopos szuper­szá­mí­tó­gép

Az AMD Opteron szerverchipjeinek erejére épül a Cray legújabb fejlesztése, amely a kereskedelmi célra szánt szuperszámítógépek közül elsőként lépi át az 1 petaflopos álomhatárt - két év múlva, amikor elkészül.

A cég bejelentette, hogy több évre szóló, 200 millió dollár értékű megállapodást kötött az Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriummal egy új szuperszámítógépes rendszer leszállításáról. A Baker kódnévre keresztelt masina pontos összeállítását még nem határozták meg, de az 1 petaflopos álomhatár átlépése nem elhanyagolható konstrukciót sejtet, és ennek megfelelően a vezetés a Cray kitűnő eredményként értékeli a szerződés létrejöttét.

A Baker nem kevesebb mint 24 ezer Opteron processzort foglal magában. Az ikermagos chipek négyes felállásban helyezkednek el az egyes node-okban, amelyek az AMD által alkalmazott HyperTransport, valamint a Cray saját SeaStar 3D technológiáját ötvözik. A monstrum Linux operációs rendszerre épül, amelyet egyénire szabnak majd, hogy a lehető legjobban kihasználja a speciális összeállítás előnyeit - a cél a belső kommunikáció igényeinek minimalizálása, hogy minél nagyobb sávszél jusson az adatoknak. A rendszer elsősorban kémiai és biológiai kutatásokat szolgál majd ki, ám elérhető lesz olyan külső cégeknek is, mint a Boeing, a DreamWorks, vagy a Harvard Egyetem.


Cray XT3

"Ez kétségtelenül nagy nap a Cray számára. 1989-ben elsőként tudtuk tartósan biztosítani az 1 gigaflop feletti teljesítményt, amit 1998-ban az 1 teraflop követett" - nyilatkozta Peter Ungaro, a cég elnök-vezérigazgatója. Az 1 petaflop (1000 teraflop, vagyis másodpercenként 1000 billió lebegőpontos művelet) teljesítményű Baker messze maga mögött hagyja a kereskedelmi célokra szánt rendszereket. Itt eddig az IBM BlueGene/L fejlesztése vezetett, amely egészen pontosan 65 536 PowerPC processzormagra támaszkodik és 367 teraflopot, vagyis a Baker nagyjából egyharmadát nyújtja a számításoknál. A laboratóriummal kötött szerződésben a jelenlegi Cray XT3 rendszer fejlesztése, ami teljesítményben szűk másfél év alatt tízszeres növekedést (25-ről 250 teraflopra) tesz lehetővé.

A Cray már márciusban jelezte, hogy a hibrid rendszerekre kívánnak támaszkodni. A jelöltek közül azonban kiemelkedik az Opteron, amely a hagyományos szerverek mellett ezzel egy hasonlóan fontos - még ha nem is olyan széles - piacra tesz szert. A Baker a tervek szerint 2008-ban áll munkába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #33
    Köszi, ezt én is meg akartam kérdezni, most már tudok viszonyítani. Azért nem gyenge ez a masina, de a képen látható nyilvános WC-nek mi a szerepe?
  • MerlinW #32
    sőt, SCO-val több baj van mint a winekkel:D
  • MerlinW #31
    Támogatlak, hasonló helyzetben vagyok/voltam, ill nekem van 4 win szerverem is. Nincs velük több probléma mint a unix-okkal...
  • RoLii #30
    Meg fogsz lepodni de a szakma nem nez "iszonyat megvetessel" a windowsos szerverekre. Nemtudom lattal e mar pl 2k03 Datacenter Editiont, valszeg nem...
    (mondom ezt ugy hogy kb 30+ Unix rendszert felugyelek)
  • Csukii #29
    Az rendben van, hogy valaki ilyet le tud gyártani és az is klassz, hogy valaki ilyet meg tud venni.. :-D

    De kifogja fizetni a villanyszámlát? A szünetmentes tápokat / kondicionálást és egyéb kellékeket sem adják ingyen. Babám :o) +200 milkó
  • intrex #28
    Eddig ezek a rendszerek csinálták a feladatukat, félelmetes teljesítménnyel dolgoztak, soha nem volt hír hogy egy adott hiba miatt problémák merülhetnek fel.
    Nemsokára viszont jön a windows, amelyre a szakma iszonyat megvetéssel néz, elhúzza a száját a pöcs mitugrálsz űberöltönyös microsoftos ügynökök szagától is. Lesznek majd problémák, lesznek majd leállások, lesznek majd "nem mi, hanem a vírusírtók a hibásak" szövegek.
    Ejj de nem várom.
  • irkab1rka #27
    Jó, hgy a cray még birja. Az SG már kezd kipusztulni a piacról (silicon graphics)
  • uniu #26
    Pontosan ezert irtam :) Teljesen evidens, h ma mar Opteronok a jo szerverprocik.
  • RoLii #25
    hmm ebayen lehet kapni 916ost :) es az raadasul leghuteses:)
  • RoLii #24
    De, megvette, az altrixok hasznalnak is bizonyos Cray technologiakat (SCI pl)
    De azthiszem eladta azota