Gyurkity Péter

Elkészültek a Firefox reklámvideói

A Mozilla elérhetővé tette a rajongók által készített reklámvideók első csoportját. A korábban meghirdetett kampány keretei között több mint 100 alkotás közül választják majd ki a legjobbakat.

Az első példányok a kampány honlapján, a Firefox Flicks oldalán érhetők el. A folyamatosan bővülő tárház a rajongók által beküldött anyagokat gyűjti össze, célja, hogy összeálljon a böngésző népszerűsítésére leginkább alkalmas mezőny. Ennek érdekében a videók elérését is igyekeznek megkönnyíteni: a lejátszás mellett letölthetjük az alkotásokat, és mellékelik a fórumokhoz, blogokhoz szánt pontos hivatkozásokat, hogy minél ismertebbé váljon a kampány.

A Mozilla leányvállalata még tavaly decemberben indította útjára a kezdeményezést. A versenyre bárki benevezhetett félperces, sugározható minőségű Firefox-filmjével, a résztvevő munkákat pedig filmes, tévés és reklámszakemberekből álló zsűri bírálja el. A cég marketingterveiben fontos szerepet szánnak ezeknek az anyagoknak, és ennek megfelelően jutalmat is meghirdettek a legjobbaknak. A honlapon található ismertető szerint az első helyezett 5000 dollár értékű bónt kap, amellyel az erre a területre szakosodott áruházlánc üzleteiben vásárolhat be. A második helyezett 45 hüvelykes LCD szörnyeteggel gazdagodik, míg a harmadik egy Alienware média center PC-t vihet haza.

A verseny pénteken zárult le, de a nyertesek névsorát csak csak a hónap végén megrendezésre kerülő San Francisco-i Nemzetközi Filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra. Az első helyezett alkotás emellett helyet kap a cég tervezett reklámhadjáratában. Az eddig elérhetővé vált művek nem hoznak sok meglepetést a terület iránt érdeklődőknek, és elsősorban a Firefox nagyobb biztonságát igyekeznek kihangsúlyozni. A cél egyértelműen az, hogy kiemeljék a böngészőt konkurensei, elsősorban az Internet Explorerrel szemben, és ezzel is segítsék elterjedését. A legutóbbi adatok szerint a Firefox részesedése már meghaladja a 10 százalékot, de továbbra is eltörpül az IE 80 százalék feletti egyeduralma mellett.

A Mozilla eközben elkészítette a nyílt forráskódú böngésző legújabb, 1.5.2-es verzióját. A részletes lista szerint ez elsősorban biztonsági és stabilitási javításokat tartalmaz, illetve a Macintosh gépekre szánt univerzális változatot, amely mind a régebbi, mind az új, Intel processzoros gépeken natív módban fut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mardel #75
    Operaban van beépítete popup szűrő, meg pár tűzfal is tudja blokkolnia reklámokat pl: Kerio Personal firewall, Sygate personal firewall. Amúgy létezik kifejezeteten reklámszűrő progi az admuncher, szal elég sazr lehet neked, ha a firefox adblockja nélkül nemtudnál más böngészőt hazsnálni!

    Use GOOGLE motherfucker!

    (Opera nekem ment, egész héten, most 21 tab van nyitva és 50MB memóriát fogyasz...)
  • masek #74
    memória ide vagy oda, az "adblock" kiterjesztés nélkül nem tudnék netezni, annyira idegesítenek a reklámok.
    ilyen egyszerű az oka.

    (nekem ment egész nap, most 3 tab van nyitva, és 130megát zabál...)
  • pemga #73
    Ehh, nagyon ráérek, csináltam egy kis házi tesztet mindhárom böngészőre. (Totál friss progihívás, nyit 13 ugyanolyan tab-ot, van benne minden brutalitás) Majd ezután megnéztem a memória használatot (első oszlop). Majd egyesével bezártam az összes tabot és megnéztem mennyit fog akkor (második oszlop). (Operánál benne van még az is, hogy a leveleket/RSS-t is fogja, de csak a teszt miatt nem töröltem ki az account beállításokat.)

    Maxthon 1.5.2B21 100MB - 42MB
    Opera 9.0TP 78MB - 56MB
    Firefox 1.5.0.2 70MB – 44MB

    Hmm, lehet, hogy mégiscsak kijavították a memkezelés hibáját? Na majd kiderül egy nap használat után.
  • pemga #72
    Hmm, mikor fogják kijavítani végre az FF memória problémáit? :( Én én elég régi FF-es vagyok (galeon, phoenix), de most kénytelen voltam operára váltani, mert állandóan crash szintig ette magát a memóriában (limited swap, win; linux alatt semmi gond vele). Beállítottam neki a mindenféle memória limiteket, nem reagált rá :(. Próbáltam maxthon-t, de rövid időn belüli idegrángások leküzdése után maradtam az operánál. Egyébként a maxthon elég trükkös, azt hazudja 10-20MB-t fog, de ha megnézed valami normális eszközzel (pl. Process Explorer), akkor ugyanúgy simán 200M-et... Opera ingyenes, elég jó (kicsit fapad FF után, de lagalább gyors, a 9.0TP-ben már van integrált adblock. Egyébként ebből a szempontból is FF a legjobb, most egy csomó tool van ami most hiányzik és nyitva kell emiatt tartani az FF-et egy-két tabbal... ilyenek pl. BetterShopper, Translation Panel.) Na, most frissül, hátha jobb lesz :).
  • viktro #71
    Vanitt sokféle vélemény. :) Nekem mindenesetre nagyon megkönnyíti a melóm a Web Developer Toolbar, meg az hogy egész jól lehet saját kiterjesztéseket írni a böngészőhöz. Ilyesmiket más böngészőkhöz nem ismerek, bár biztos vannak, de én megtalltam ezeket a FF-ban, és azóta nem is nagyn keresgélek mást. Ja, és közel azonos időt ülök XP és Linux előtt, így általában azokat a programokaz preferálom amiket mindkét rendszer alatt ugyanúgy tudok használni. Persze tudom hogy ez a normál usereknek nem jelent semmit, de nekem speciel nagyon is sokat.

    No de mondjuk ott van a FF Portable verziója is, amivel peneken hozdozhatom a FFomat, és minden gép előtt a saját böngészőmet használhatom a saját beállításaimmal, és a saját könyvjelzőimmel. Ez szerintem már sokaknak előnyt jelentene, de a többség nem is tud rőla hogy ilyen egyáltalán létezik. No és ha a szórakozásnál járunk ott van pl a foxtrick, ami igencsak jől jön egy fanatikus HT játékosnak :D

    Ezekkel együtt nem mondom hogy IE avgy Opera vagy akármi szar lenne, én az FF-ben találtam meg leginkább a számításaim, és én elégedett vagyok vele. ha egyszer bajom lesz vele, akkor keresek mást, bár egyre több olyan van NEKEM az FFben, amiket nem nagyon tudom hogy más böngészőben hogy találhatnék meg, vagy valósíthatnék meg.
  • h4x0r #70
    Hmmm., ezek szerint az exploitok 10%-ának FF-re kéne kijönnie, 90%-ának IE-re. De ez korántsem így van.
  • KDOG #69
    Amugy Nexus6 hozzászolásait régota figyelem. Lényegében igaza van hogy milyen technikai dolgok vannak a firefoxban, meg stb... de az életbe nem használom ki. Viszont meglehet öt érteni, valszin kihasználja, vagy azok nekik fontos szempontok.

    Én igazábol a "kemény vagyok a NETEN mert FF van a gépemen" emberkéket tartom picit szánalmasnak, és az idiota érvelésüket.
  • KDOG #68
    gyerekek, mikro fogjátok megérteni, hogy ha én mondjuk spywarekkel szorkaoznék, nem az idiota firefoxosokat nyomnám tele (mert valszin ök ilyen "technika zseniei" -csak ezt egyedül ök tudják) hanem az átlag IE usert, hisz ugyis a 90% azt használja.
    Na minek a biztonsági réseit figyelem ?
    Valakinek ez essen már le.... :)
    Tudjátok vegyétek el a kezeteket a szemetek elöl.... :) Nah ugye... Mellesleg nekem is van FF. Nem tudom mikro látogattam vele utoljára lapot... semmi extra. Ami nekem kellene, pedig ezzel dolgozom ;)
    És még valami a támadhatóságrol: Nekem miért nem ? Miért ? Nincs visuritom van egy defender a gépen ( egyesek megveszik azt amiböl élnek... mert aki a buzernyák CS re kiad ugyanannyit attol pofátlanság hogy az XP-t képtelen kifizetni ) és mégse vagyok tele spyware progikkal. Hogy a francba csinálom ? :) Tökérdekes...
    Lehet nem a free feliratu kis pornolapokat kellene látogatni. :)
    De hát azok akik a saját gépüket nem tudják használni, azoknak tökmindegy. És akik meg tudják használni, azoknak meg az IE ugyanaz, ugyanolyan biztonságos.
    Mellesleg azok istenitik itt a firefox biztonságát akik dc++ oznak, és messenger plust nyomnak :)
    Semilyen érvet nem tudnátok felhozni, hogy én miért váltsak át a rokára ! De lehet rpobálkodni, az IE mellet van az ikon... De akkor mondjátok meg M I É R T ?
    Mellesleg engem zavar a több albakos böngészés, van egy szép 3 sávos tálcám de egy kattintássla megvan a lap, nekem kényelmes.
  • Mardel #67
    Arról beszélek, hogy én szarok az iere, ha egszer nem ezon böngészek, te meg ott hozod fel az iet, ha már alternatív böngészőt ahsználsz akkor egy másik alterrel hasonlítgasd ne egy alap kindóz szarral!
  • greywolf #66
    Monddcsak tényleg nekem válaszoltál? (mintha a válaszod közsönő viszonyban sem lenne a kérdéssel)

    Én a memóriafigyasztásról írtam, te meg a kódolásról.