Berta Sándor

Franciaország: szabadon konvertálhatók a digitális zenék

Az előzetes terveket felborítva már tegnap este elfogadta a Francia Nemzetgyűlés azt az előterjesztést, amely szerint engedélyezik, hogy a felhasználók tetszőleges alkalommal átkonvertálhassák a digitális zenei fájlokat.

A francia parlament 296 igen szavazattal, 193 nem szavazat ellenében fogadta el a vitatott javaslatot. A törvény egyúttal szigorúan bünteti a fájlcserélést, illetve annak elősegítését is. Ahhoz azonban, hogy a törvény hatályba lépjen még szükség van arra is, hogy májusban a francia szenátus is jóváhagyja az előterjesztést. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki az iTunes internetes zenebolt-hálózat franciaországi portáljáról letölt egy AAC formátumú, a Fair-Play nevű másolásvédelemmel ellátott zeneszámot vagy zenei albumot, azt szabadon átkonvertálhatja bármilyen más formátumba. Ugyanez igaz a Sony Atrac és a Microsoft Windows Media Audio (WMA) vagy Windows Media Video (WMV) formátumaira is.

Mivel azonban a törvény szigorúan bünteti nem csak az illegális másolatok közzétételét, de terjesztését, illetve annak elősegítését is, így bárki, aki akár csak egyetlen illegális kópiát is letölt a világhálóról pénzbüntetésre számíthat. "Ez a francia állam által támogatott kalózkodás. Amennyiben a francia szenátus is elfogadja a törvénytervezetet, abban a pillanatban drasztikusan csökkenni fognak a legális zeneeladások. Ettől függetlenül bízunk abban, hogy az emberek nem fognak időt tölteni a másolásvédelem kijátszásával és a zeneszámok átkonvertálásával, hanem inkább az egyszerű utat választják és megvásárolják az iPod zenelejátszó készüléket" - nyilatkozta a Francia Nemzetgyűlés döntésére reagálva Natalie Kerris, az Apple szóvivője.

"Mi azt szeretnénk, ha egyetlen cég sem kerülhetne monopolhelyzetbe az online zenei piacon. Az pedig, hogy egy vállalat feltételekhez (például egy zenelejátszó készülék meglétéhez) köti a tartalmak elérhetőségét, szerintünk elősegíti a monopolhelyzet kialakulását. Szeretnénk, ha ezt a gyakorlatot az Európai Unió többi tagországa is átvenné tőlünk" - érvelt a javaslat mellett Richard Cazenave és Bernard Carayon, az UDP francia kormánypárt két nemzetgyűlési képviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #14
    "Vitatéma az lehet, hogy kell-e kriminalizálni a szerzői jog megsértését."
    Ez a lényeg, a lehteséges büntetés egyrészt irreális, másrészt túlzó.
    A szerzői jog jobban védi a vélt értékeket, mint amennyire kellene.
    Például valaki zsebrerak egy 990 ft-os akciós játékot az szabálysértés...
    Ugyanezt letölti, lemásolja "illagálisan használja" bűncselekmény...
    Az pedig akkor sem demokratikus és elfogadható dolog, hogy találomra kiválsztunk 1 millió emberből pár szerencsétlent, hogy elrettentsük a többit. Mintha a többi, kevésbé lenne "bűnös", ha bűnös egyáltalán, mert az emberek 99,9%-a szerint nem...
    Az elkövetőt megbüntetik, nem csukják le csak egyszerűen földönfutóvá teszik,mindenét elveszik, halálra perelik, többet az életébe számítógép közelébe nem megy, semmi legális zenét filmet nem fog venni, már csak azért sem. Bűncselekményt nem fog elkövetni, majd csak más fajtát ..., de több pénzt sem fog hozni a konyhára a kiadóknak.
    És a társadalomnak sokkal súlyosabb problémái vannak, amikkel tizedannyira sem foglalkoznak, mint a szerzői jogi terrorizálásával az emberknek.
    Lassan az is bűn lesz , ha valakinek "nem tetszik" , hogy ezt művelik a kiadók, mert az ellentétes vélémények hátráltatják a "birka nép" kellő mértékű agymosásást...

  • Garfield #13
    Az elrettentés, a példa statuálás, az igazságtalan büntetések mindig is a fasiszta és más elnyomó diktatúrák eszközei voltak. Egy normálisan működő demokráciában nem lehetne csak azért irreális büntetéseket kiszabni, hogy elrettentsék a többi "elkövetőt", miközben a társadalomra valóban veszélyes bűncselekményeket kevésbé kiemelten kezelik.

    Nna, ez így, ahogy van, nem igaz.
    A legújabbkori büntetőjognak mindig is kettős célja volt: egyrészt az elkövetőt meg kell büntetni, hogy a jövőben ne kövessen el bűncselekményt, másrészt másrészt a társadalom többi tagjának figyelmeztetés, hogy így jár, ha bűncselekményt követ el.
    Ez így teljesen korrekt.

    Vitatéma az lehet, hogy kell-e kriminalizálni a szerzői jog megsértését.
  • aaaaa #12
    A szerői jog leginkább a monopol tőkét védi és egyáltalán nincs jól, ahogy működik... Az emberiség, a tudomány fejlődését semmiképpen sem szolgálja , persze lehet okos ideológiákat költeni arról, hogy ez mennyire jó így.
    Nem kellene így működnie, de mivel akik érdekeltek abban, hogy így működjön, sajnos irreális törvények elfogadtatását is ki tudják maguknak zsarolni, szembeállva az egész társadalom normális igazságérzetével.
    Ha holnap olyan törvényt hoznának, hogy 2-8 év börtön jár annak, aki nem vesz villamosjegyet, (mert iszonyatos sok ember nem vesz és milyen veszteseéges a BKV... bla bla bla), az legalább annyira igazságtalan volna, mint a mostani szerzői jogi törvények.
    És ha megtehetnék, gátlástalanul meg is tennék , de mivel ez esetben a társadalmi felháborodás nagyobb lenne, ment az elérhető haszon, inkább nem teszik.
    Az elrettentés, a példa statuálás, az igazságtalan büntetések mindig is a fasiszta és más elnyomó diktatúrák eszközei voltak. Egy normálisan működő demokráciában nem lehetne csak azért irreális büntetéseket kiszabni, hogy elrettentsék a többi "elkövetőt", miközben a társadalomra valóban veszélyes bűncselekményeket kevésbé kiemelten kezelik.
    Az igazi bűnözők a zenipar, filmipar a kiadók és jogvédők, nem pedig az emberek milliói, vagy a zenehallgató kiskölykök. Ahogy annak idején az ávós és a gestapós is "csak" az akkori rossz és igazságtalan törvényeket tartatta be és a "jog" szerint cselekedett, azért a társadalom egésze tudta, hogy hova valók...
  • Darth Sith #11
    "Akkor az volt az általános érv, hogy "nem kellene az iskolásokat bűnözőknek beállítani". Nemrég azonban a zeneipar lobbizásának köszönhetően megváltozott a miniszter véleménye"
    azaz, jól megkenték...
  • Garfield #10
    Akkor talán ideje lenne alátámasztani valamilyen érvvel az álláspontodat, nemdebár?

    Szóval miért is nincs igazam?
  • Su0my #9
    Istenem, ez mekkora egy gagyi beszólás volt!! Ugye nem gondoltad komolyan? Mert nagyon nincs igazad!
  • oszi1113 #8
    Akkor már itt is büntetik a letöltést! Bravó! A problémám az egészel az, hogy olyan tanulmányt még nem láttam , ami egyértrelműen alátámasztaná a letöltés és az eladások visszaesése közti párhuzamot. Érdekes módon virágoznak az online zeneboltok, ahol a felhasználó-vásárló, tágabb értelemben a piac saját maga határozza meg, hogy mi az, ami eladható, és mi az, ami nem kell. A probléma ott rejlik, amit már százszor és százak, talán ezrek is leírták, hogy a minőséggel van a probléma, valamint tanulmányok is alátámasztották a kereskedelmi rádiók kiszorító hatásását. Ha egy szám, vagy 200 szám ( a Danubius repertoárjára gondolok) megy egész áldott nap, 1 hónap után pedig már mindneki ideges tőle, akkor miért vegyem meg? Rossz a modell úgy ahogy van, elöregedett, a zene is olyan mint a fastfood, gyorsan megy. A termékek életgörbélye 1/5-re, 1/10-re csökkent. Élj gyorsan, fogyassz gyorsan! Nem csoda, ha nem mennek az eladások! Mire kiér az album a boltok polcaira, már senkinek nem kell, mert már más szelek fújnak!
    És én akkor is fogok letölteni, ha tiltott. Sőt, másolt CD-ket rakok ki a városban több helyre, vigye akinek tetszik, ingyen!
  • Macc #7
    A szopas csak az, hogy a kiadok most jol beintenek az Apple-nek, es igy bezarhatja a boltjat franciaorszagban a legjobban mukodo online zenebolt.
  • gjaza #6
    Naggyon jó. Dögöljenek meg akik saját a formátumaikat akarják ránk kényszeríteni.
  • Garfield #5
    Lényegtelen, hogy egy szám audio CD-n van meg vagy MP3-ban. A jog a szerző által készített művet védi.

    És ez így jó.