SG.hu

IT bérek Magyarországon

Már 6000 informatikus regisztrált a NetAcademia Oktatóközpont FizuFigyelő nevű, 2005. februárban elindított fizetéskalkulátorába. Az összesített adatokból kiderült, hogy az informatikusok nettó átlagbére 226 000 forint, a legjobban fizetett munkakör pedig az IT tanácsadóké.

Az informatikában dolgozó szakemberek fizetése Budapesten átlagosan 53%-kal magasabb, mint vidéken, a felsővezetők pedig 75%-kal visznek többet haza, mint a beosztottként dolgozók. A NetAcademia FizuFigyelőt kitöltők 5%-át kitevő női informatikusok fizetése - annak ellenére, hogy a hölgyek magasabban képzettebbek - 12%-kal alacsonyabb férfi kollegáiknál, az egyetemi diplomával rendelkező informatikusok ugyanakkor 28%-kal keresnek többet az átlagnál. Az ideális kombinációval azok a budapesti férfiak rendelkeznek, akik felsőfokon beszélnek angolul, egyetemet végeztek, van OKJ-s szakvizsgájuk és valamilyen Microsoft minősítésük, az ő átlagfizetésük nettó 588 000 forint.

"Az egyetem elvégzése és a nyelvvizsga megszerzése után már csak a folyamatos szakmai továbbképzésre támaszkodhatnak a szakemberek. Ezért nem meglepő, hogy az informatikai vezetőktől eltekintve - akik már inkább az irányítással foglalkoznak - a nemzetközileg elismert szakmai minősítéssel rendelkezők átlagosan 8%-kal többet keresnek képzetlenebb kollegáiknál." - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője, aki szerint kiemelten fontos a szakmai képzések munkáltatói támogatása, hiszen a felsőoktatási intézményekben megszerzett tudás a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően hamar elévül.


Különböző eloszlások az eddig feltöltött adatok alapján

Az informatikai felsőoktatás területén egyébként érdekes tendenciák figyelhetőek meg. Arányaiban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) hallgatói közül kerül ki a legtöbb IT tanácsadó, az itt végzett szakemberek átlagfizetése 36%-kal magasabb az átlagnál. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a BMGE-n végzettek 20%-a rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával, míg a többi oktatási intézmény volt hallgatóinál ez az arány csak 10% körüli.

A főiskolai diplomát szerzett szakemberek 40%-a rendszergazdaként, míg az egyetemet végzettek 42%-a fejlesztőként talál magának állást. Emellett a fővárosban diplomázók szinte kivétel nélkül helyben keresnek és találnak munkát, de Budapestre jön dolgozni a vidéki felsőoktatási intézményekben végzett informatikusok fele is. A szakmában eltöltött évek száma szintén meghatározza a keresetet. Évente átlagosan 10-15 ezer forinttal emelkednek a fizetések, egészen a tízéves munkaviszony eléréséig, ahonnan az átlagfizetés 320 000 forint körüli állandót mutat. Természetesen a megszerzett tapasztalat összhangban áll a pozícióval is: ötéves munkaviszonyig mindössze az informatikusok 2%-a lesz felsővezető, míg 15 év után ez az arány már 14%.

Fizetési kalkulátor

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bandee1987 #48
    ember, most nagy baromságot mondtál. Ha jobban megnézed, akkor pl. csomó helyen előny, ha ms minősítésed van, sőt némely helyeken kötelező.
  • Highw@yPos. #47
    Hát ennél azért jobb a helyzet:
    Fejlesztői pozíció/főiskolai diploma:
    kezdő pozi->kezdő fizu(3 hónap próbaidő): Netto 130
    3hónap után -> kb Netto 150.
    1-2-3 év után -> netto 180 (Ez a max.)

    Ja és a menőbb cégek lesz*rják , hogy hol diplomáztál(kezdő pozíció)!!!
    Tapasztalataim alapján: 25% a szakmai - 25% a personal skill és 50% a nyelvi skill.
    Aki nem tud szakmai nyelven/kommunikációs szinten(pl. Mesélj magadról és mire jó az MSN, mibe programozol, ezeket nem tudja elmondani folyékonyan), az jobb ha nem is jelentkezik olyan pozícióba, ahol kell a nyelv. Már az első interjún sor kerül a nyelvre és az össze többin is. Ha gagyi vagy kiszűrnek úgyis.
    Engem először nyelvben nagyon, majd soft skill&personal skillben mértek fel. Majd csak ezután jöhetett a szakmai teszt. A HR-es a szemebe mondta, hogy a szakmai tudás annyira nem is fontos, mert úgyis be kell tanulni, arra van 2-3 hónap, de a nyelv az fontos, mert azt sokkal több időbe telik megtanulni.
  • uniu #46
    ...es Kinaba, of course:)
  • BlackRose #45
    "Egyébként azt, ha Imre megold valamit, akkor azt ki dokumentálja? Tudni fogjátok az eredményt megismételni? Abból amit eírtál nem nagyon hiszem..."

    jól gondolod, nehéz dokumentálni, de én erre kb. így nézek, a rutinos dolgokat azt rutinos emberek megoldják, és ez dokumentálni is viszonylag könnyű, és még minden ebbe a a körbe tartozik, szuper, viszont a gondok ott kezdődnek amikor bejön valami nem rutinos dolog, és amint jómagad is tudod az IT-ben ez nem ritka dolog, tehát bejött valami kivételes probléma, nevezzük exception-nak akkor ezt a szabványos szakembereimmel nehezen, küszködve, drágán oldom meg, és nem csak én, ez átlag így van mindenütt, viszont itt ugrott be Imre aki teljessen szabványtalanul olyan dolgokat pörgetett végig a fejében, amivel gyorsan megoldáshoz vezette a csapatot, nem csak maga, de az egéssz csapatot valahogy rá tudta venni a nemkonvencionális nem rutinos gondolkodáshoz, és akkor megindult a munka, szóval gondolom, hogy tapasztaltad, hogy komolyabb IT fejlesztéseknél nem ritkán bejön egy nevezhessük STALLING efektus, amikor a meglévő folyamatok, best practices-ek, UML meg minden többi dolog nem produkálnak a legmegfelelőbb megoldást, amikor valami újjat kell kitalálni, szóval az Imréhez hasonló magassan inteligens és ahogy magad is mondtad némileg irányíthatatlan emberek sokkal jobb inovátorok és ez egy olyan területen mint az IT semmi képpen sem lehet hátrány. Szóval az áll, hogy az Imre féle papírnélküli embereket nem alkalmazhatod minden esetben, de ez csak kimondottan mesterséges adminisztratív okokból van így, viszont vannak esetek amikor hiába van egy tucat papíros szakembered, nem alkalmazhatod őket, mert nem fognak megfelelő megoldást találni vagy végtelen időbe fog kerülni a dolog, ilyen esetben az Imre féle emberek egyenessen az Istentől jöttek a csapatodba, sőt még az adminisztációs bolondozók is szemet húnynak mert a megoldás a végén a legfontosabb dolog, és ha a megoldáshoz Imre vezet a leggyorsabban és leghatékonyabban akkor semmi más nem fogja ezt megakadályozni, főleg nem ha a privát szférában dolgozol, mert ott ugye mindég körbe lehet sétálni, mindég elferdítheted a policy-t stb.
    Az Imre némi szerencsével ment ki az USA-ban, úgy, hogy a multiból egy USA beli mérnök-manager amikor nállunk járt, látta az Imrét, megismerkedett vele és felismerte, hogy valójában mekkora ennek az embernek a valódi nem pedig nominális értéke, és egyszerűen elintézte, hogy az ő csapatában dolgozzon odaát, sőt az Imre még nem is akart átmenni, majdnem könyörögtek neki, ez volt a legelképesztőbb dolog. Aztán tudtam meg, hogy odaát elég sok ilyen nemkonvencionális problémába ütközik a csapat és ez elég nagy probléma számukra, az Imre egy fajta inovació-gép most odaát, képzeld el. Szóval ami dokumentálva van, amire komplett folyamatok és best practices-ek vannak kifejlesztve, ami belemehet a pl. CMMI-be vagy hasonló az Imre nélkül szuperul működik, csak, hogy ha mindent amit csinálunk már kifogástalanul ismerünk és tudunk, akkor már elöregedett amit csinálunk, a higy tech iparban az IT-ben ritkán van ez az eset, legtöbb esetben olyan dolgokat is meg kell oldani ami nem része a könyveknek, nem része a dokumentációnak és akkor az Imre féle emberek lehetnek az egyetlen elfogadható megoldás, de, hogy nem kell 100 Imre egy csapatban abban igazad van, de ez nem is probléma, a probléma az, hogy egyet is nagyon nehéz találni.
  • Nusy #44
    Na, csak közelítünk.

    Azért még egyszer (asszem innen indultunk):

    én még mindig úgy gondolom, hogy egy igazi nagyágyú szerzzen legalább egy papírt is. Ha nem teszi, akkor teljes egészében képtelen elfogadni a mai valóság szabályrendszerét - ami számomra használhatatlanná teszi.

    Mondok egy példát: közbeszerzési eljárásban írnak ki projektet. Imrét mingyá nem használhatod, mert nincs papírja Neki. Nem adhatod oda, mert az elsõ kérdés az lesz, hogy mi a végzettsége. Márpedig az sem kicsi piac....

    Még egyet: amcsi multi, nem vett át a pekingi részleg egy kibaszottjó fejlesztõmérnököt, mert nem volt papírja. Itt a company policy játszott be...

    Még egyet: ugyanaz a multi Mo.-n azért nem nevezett ki egy szintén ultrakemény emberkét csoportvezetõnek, mert nem volt papírja....

    Egyszóval, ha valaki mindig fasz falakba (és emberekbe) akar ütközni, akkor ne szerezzen papírt, aki meg gond és kérdezõsködés nélkül akar sok pénzt keresni, az legyen annyira igényes, hogy egyet megszerez...

    Az, hogy Imre most az Államokban nyomja jópénzért, én inkább a szerencséjének tudom be, mint bármi másnak. Nekem is sok ismerõsöm dolgozik ott, nagyon jó pízért és korántsem spílerek...

    Egyébként az, hogy fejlesztési munkákba rendszert/szabályosságot vigyél nem utópia. lehet, csak idõbe és energiába kerül, ezt pedig Mo.-n ma nem fizetik meg. Dolgozam No.-ban fejlesztésben, ahol UML alapú elemzési modellt (!!!) gyártottak okosak, aztán abból tervezésit, aztán abból pszeudokódot, aztán abból rabszolgák natív kódot. Az alkalmazás szinte tökéletes lett, a dokumentáltság nemkülönben. Az elvárt fejlesztési idõt 6 hónapos távlatban 1 hónappal rövidítettük le - persze plusz ~10 000 DM árán amivel a profi (papíros!) rendszerszervezõket fizettük meg. Spílerekre a tervezésnél 2,5 hónapig volt szükség, s mindegyiknek volt papírja! Az alkalmazást 1,5 éve láttam utoljára, 5 év alatt nem változott az architektúrája és ma is tökéketesen müködik.

    Egyébként azt, ha Imre megold valamit, akkor azt ki dokumentálja? Tudni fogjátok az eredményt megismételni? Abból amit eírtál nem nagyon hiszem... Akkor viszont kell legalább plusz 2 ember, aki ezt megcsinála helyette - míg ha iskolában a zsenijét kicsit el is nyomják ugyan, de legalább megtanítják neki a rendszerességet, ami legalább olyan fontos, mint a jó ötletek...

    Pá,

    Nusy
  • BlackRose #43
    Az IT egy fiatal ágazat amely óriási lépésekkel fejlődik, napról napra tanulunk meg dolgokat változtatjuk hozzáállásunkat pozitív vagy negativ tapasztalataink alapján egy örökké változó folyamatban próbálunk úszni ahogyan tudunk. A legnagyobb gond, hogy az emberek és főleg azok akik az IT-n kívül állnak, de szükség van rájuk, nélkülük nincs IT, általában régi módszereket alkalmaznak az új dolgokon, elképesztően ellenálóak a változásokra sőt aktívan harcolnak ellenük. Mindez közepette meg kell találni az utat a működőképes és minnél hatékonyabb IT-re, és ez nem könnyű feladat. Viszont ha ehhez adjuk még a magassan képzett emberek anyagi gondjait is amiről itt részben beszélünk akkor még nehezebb. Az IT-ben átlag mindenütt (még az USA-ban is) jóval átlagon feletti az emberek szívárgása, kb. 20-30%, itt közép-európában ez majdnem a kétszeresse, és ennek egyik fő oka a fejlesztők gyenge bére és a szakmai fejlődés korlátozottsága, ami magában is nagy probléma, de még jobban neheziti az IT szféra működését, ez egyenessen hozzájárul az IT-n kivűli clgekre is, mert jó IT nélkül ma lehetetlen versenyképessen jól működni, mindez egyenessen kihat a gazdaság fizetőképességére, és a gazdaság több mint fele küszködik a mindennapi számlák rendezésével, befektetésekrá már még véletlenül sem jut, az IT pedig befektetések nélkül nem tud működni fejlődni és csak a halaszthatatlan és kényszerből (olvasd jogszabályokkal előirt) apró munkákon éldegél, ez pedig csak kevés pénzt és ami még roszabb szakmai stagnációt eredményez. Tehát szerintem elég szarban van az IT a térségben, kifejlődött egy szintre amely képes a lassan növekvő igényeket kielégíteni, de a következő lépés, a nyugati szintű megoldások és ezek által szakmai lehetőségek és fizetések még nagyon sokáig elérhetetlenek maradnak, főleg a fejlesztők számára. Meg persze nem szabad elfelejteni az értelmetlen állami megterheléseket is amiről lejebb mások irtak.
  • BlackRose #42
    Ez már OK, egyetértünk, hogy lehetetlen megvalósítani a hatékony IT munkát (az elméletet) de vannak dolgok amelyek az embert közelebb vagy távolabb hozzák ehhez a ponthoz. Szeretem kiküszöbölni ha lehet azokat a dolgokat amelyek távolítanak a hatékonyságtól. Ezenkívül még mindég nem pontossan értsük egymást, én nem eredményt mondtam teljesítmény helyett, hisz ez kb. ugyanaz, hanem értéket. Az érték nem egyenlő az eredménnyel vagy a teljesítménnyel, ugyanis értéktelen eredmény vagy értéktelen teljesítmény is létezik. Tehát mégegyszer értékarányos jutalmazásról beszéltem, tudom, hogy nem egyszerű meghatározni, hogy az úgynevezett nem megfogható dolgok általában nehezebben határozhatók meg mint a megfogható dolgok, de nem szabad elálni, főleg azért mert a jövőben mindég több lesz ez a fajta érték, az a fajta amit nehéz egyenessen számokkal kimutatni, de azért erre kell alapozni. Meg persze az biztos igaz, hogy nem kell egy csapat Imre, hisz a csapat egy olyan dolog amely különböző emberekből van, különböző területekre specializált tudású emberekből, és több Imre nem lenne jó az világos, viszont én nem is mondtam azt, én csupán azt akartam kimutatni, hogy az Imre féle emberekre nagy szükség van, legtöbb csapat ütőképessége éppen azért gyenge mert hiányzik egy ilyen ember, különben a csapat jó, tagjai jó szakemberek, de sokkal ütőképesebbek lennének ha egy Michael Jordan... 80 helyett 150% húzna ki belőllük... gondolom érted miről beszélek. És itt az volt a kérdés, hogy mivel méred egy ember értékét amikor még nem ismered, csupán a papirjaival? Kiselejtezed mert nincs neki megfelelő papirja, mi az a megfelelő papir, mert ha egy feladat elvégzése áll a szemünk előtt, akkor szerintem az a fontos, hogy az adott személy tudja e megoldani a feladatot, de a piacon ilyen elég sok van, az ami viszont kevés van, az nem más mint az ember plusz képessége, hogyan képes hozzájárulni a problémák megoldásához és a csapatmunka zökkenőmentesebb folyamatához, és ezt nem lehet papirral alátámasztani ezt csak komolyabb interview során lehet félig meddig kideríteni, de csak egy idő után amikor az adott személyt valós munkakörülmények közepette tudod figyelni és valós problémákon dolgozni akkor tudod nagy százalékkal állítani, hogy ennek mekkora az értéke. Két fejlesztőnek akik képessek ugyanazokat a dolgokat ugyanolyan szinten ugyanolyan rutinosággal megoldani, még nem jelenti, hogy ugyanannyi fizetésük kell, hogy legyen, először is az egyik mondjuk jó mentor a csapatban, felfigyel a dolgokra, komolyan résztvesz az egéssz munkafolyamat javításában stb. a másik meg csak lenyomja amit kap és ezen kívül elég passziv.

    Különben hozzád hasonlóan a fejlesztést én kizárólag csapatmunkaként tudom elképzelni, de tapasztalataim szerint a folyamatban sokkal több az ismeretlen mint az ismert és ezért nem tudom elképzelni az egyenesvonalú hozzáállást. Szóval egy fejlesztői csapatban csak egy dolog állandó az pedig a folytonos változás, és alapjában tapasztalataim szerint éppen azért vannak nagy gondok a fejlesztésben mert a vezetők nem örőkké élő és változó rendszerként kezelik a dolgokat.
  • Nusy #41
    Sziasztok,

    Komolytalannal teljesen egyetértek.

    Blue:

    ugyanarról beszélsz mint én. Eredmény vagy teljesítmény mindegy. Ami nem megy, az a (kedved szerint) eredményarányos fizetési modell, legfeljebb részben. Ugyanis az értékelés óhatatlanul szubjektív lesz...

    Imre kontra más: nem azt vitattam, hogy kellenek Imrék is, hanem azt, hogy csak õk kellenek. Hidd el ismerem a hatékony IT munka elméletét - és azt is tudom, hogy megvalósítani gyakorlatilag lehetetlen. Egyébként Imrét valóban nem ismerem, de Vele kapcsolatban nem is írtam se jót, se rosszat. Nem szoktam látatlanban minõsíteni az embereket. Amit írtam, csupán annyi, hogy egy halom omnipotát összezárva rémálom...

    Nem véletlen, hogy a cégek nem keresnek omnipotát halmokat, hanem max. egyet, kettõt.

    Számomra a fejlesztés csapatmunka. Kell oda Imre is, de kell gályázó is (és abból mindig több). Persze Imre megkapja a gályázó fizujának a többszörösét, mert értékesebb ember...

    Pá,

    Nusy
  • Laci73 #40
    A cikkben említett netto ~580e. forintos fizetés a munkavállaló felé (mint alkalmazott) számítva bruttó 1milló 150e. forint, amire még rájön a munkaadói járulék, amivel az összes kiadása a cégnek ~1millió 500e. ezer forint havonta. Akárkiért ezt az összeget nem köhögi ki - és szvsz nem is köhögi ki. "Számlaképesen" meg kereshetsz 580-at, ha rendes nyugdíjat is akarsz, be kell fizess ebből a pénzből a magánnyögdíj-pénztáradnak legalább 150-et.

    Cat: Ellenben bruttó 500 ezer forintnál (ami munkaadói járulékkal 670 ezer) a kézhez kapott jövedelem nettó 275 ezer forint - ennyit még hajlandó kifizetni egy cég. Ez a realitás.

    Kezdő mezei infós (in fos):nettó 100-120
    Öt-tíz év után: nettó 150
    Középszintre feljutva: nettó 150-220

    Jobb diplomával kezdő:nettó 150-170
    Öt év után: nettó 250
    Vezetőként: nettó 300-400

    Bizonyos végzettségek (nyelvvizsga - ami alatt valódi nyelvtudást értenek -, MCP, CISCO, ilyen-olyan OKJ vizsgák ezt emelhetik tíz-húsz vagy akár ötven százalékkal.)

    Tengerentúlon egy középvezető fizetése (IT) éves szinten legalább 150-200e USD. (Bár rohamléptékben telepítik át - kutatás/fejlesztés kivételével - az IT szektort Kelet-Európába, Indiába - csak olcsóbb legyen)

  • Komolytalan #39
    Akkor az meg nem bér, de pláne nem nettó.