BlackRose#42
Ez már OK, egyetértünk, hogy lehetetlen megvalósítani a hatékony IT munkát (az elméletet) de vannak dolgok amelyek az embert közelebb vagy távolabb hozzák ehhez a ponthoz. Szeretem kiküszöbölni ha lehet azokat a dolgokat amelyek távolítanak a hatékonyságtól. Ezenkívül még mindég nem pontossan értsük egymást, én nem eredményt mondtam teljesítmény helyett, hisz ez kb. ugyanaz, hanem értéket. Az érték nem egyenlő az eredménnyel vagy a teljesítménnyel, ugyanis értéktelen eredmény vagy értéktelen teljesítmény is létezik. Tehát mégegyszer értékarányos jutalmazásról beszéltem, tudom, hogy nem egyszerű meghatározni, hogy az úgynevezett nem megfogható dolgok általában nehezebben határozhatók meg mint a megfogható dolgok, de nem szabad elálni, főleg azért mert a jövőben mindég több lesz ez a fajta érték, az a fajta amit nehéz egyenessen számokkal kimutatni, de azért erre kell alapozni. Meg persze az biztos igaz, hogy nem kell egy csapat Imre, hisz a csapat egy olyan dolog amely különböző emberekből van, különböző területekre specializált tudású emberekből, és több Imre nem lenne jó az világos, viszont én nem is mondtam azt, én csupán azt akartam kimutatni, hogy az Imre féle emberekre nagy szükség van, legtöbb csapat ütőképessége éppen azért gyenge mert hiányzik egy ilyen ember, különben a csapat jó, tagjai jó szakemberek, de sokkal ütőképesebbek lennének ha egy Michael Jordan... 80 helyett 150% húzna ki belőllük... gondolom érted miről beszélek. És itt az volt a kérdés, hogy mivel méred egy ember értékét amikor még nem ismered, csupán a papirjaival? Kiselejtezed mert nincs neki megfelelő papirja, mi az a megfelelő papir, mert ha egy feladat elvégzése áll a szemünk előtt, akkor szerintem az a fontos, hogy az adott személy tudja e megoldani a feladatot, de a piacon ilyen elég sok van, az ami viszont kevés van, az nem más mint az ember plusz képessége, hogyan képes hozzájárulni a problémák megoldásához és a csapatmunka zökkenőmentesebb folyamatához, és ezt nem lehet papirral alátámasztani ezt csak komolyabb interview során lehet félig meddig kideríteni, de csak egy idő után amikor az adott személyt valós munkakörülmények közepette tudod figyelni és valós problémákon dolgozni akkor tudod nagy százalékkal állítani, hogy ennek mekkora az értéke. Két fejlesztőnek akik képessek ugyanazokat a dolgokat ugyanolyan szinten ugyanolyan rutinosággal megoldani, még nem jelenti, hogy ugyanannyi fizetésük kell, hogy legyen, először is az egyik mondjuk jó mentor a csapatban, felfigyel a dolgokra, komolyan résztvesz az egéssz munkafolyamat javításában stb. a másik meg csak lenyomja amit kap és ezen kívül elég passziv.
Különben hozzád hasonlóan a fejlesztést én kizárólag csapatmunkaként tudom elképzelni, de tapasztalataim szerint a folyamatban sokkal több az ismeretlen mint az ismert és ezért nem tudom elképzelni az egyenesvonalú hozzáállást. Szóval egy fejlesztői csapatban csak egy dolog állandó az pedig a folytonos változás, és alapjában tapasztalataim szerint éppen azért vannak nagy gondok a fejlesztésben mert a vezetők nem örőkké élő és változó rendszerként kezelik a dolgokat.