én még mindig úgy gondolom, hogy egy igazi nagyágyú szerzzen legalább egy papírt is. Ha nem teszi, akkor teljes egészében képtelen elfogadni a mai valóság szabályrendszerét - ami számomra használhatatlanná teszi.
Mondok egy példát: közbeszerzési eljárásban írnak ki projektet. Imrét mingyá nem használhatod, mert nincs papírja Neki. Nem adhatod oda, mert az elsõ kérdés az lesz, hogy mi a végzettsége. Márpedig az sem kicsi piac....
Még egyet: amcsi multi, nem vett át a pekingi részleg egy kibaszottjó fejlesztõmérnököt, mert nem volt papírja. Itt a company policy játszott be...
Még egyet: ugyanaz a multi Mo.-n azért nem nevezett ki egy szintén ultrakemény emberkét csoportvezetõnek, mert nem volt papírja....
Egyszóval, ha valaki mindig fasz falakba (és emberekbe) akar ütközni, akkor ne szerezzen papírt, aki meg gond és kérdezõsködés nélkül akar sok pénzt keresni, az legyen annyira igényes, hogy egyet megszerez...
Az, hogy Imre most az Államokban nyomja jópénzért, én inkább a szerencséjének tudom be, mint bármi másnak. Nekem is sok ismerõsöm dolgozik ott, nagyon jó pízért és korántsem spílerek...
Egyébként az, hogy fejlesztési munkákba rendszert/szabályosságot vigyél nem utópia. lehet, csak idõbe és energiába kerül, ezt pedig Mo.-n ma nem fizetik meg. Dolgozam No.-ban fejlesztésben, ahol UML alapú elemzési modellt (!!!) gyártottak okosak, aztán abból tervezésit, aztán abból pszeudokódot, aztán abból rabszolgák natív kódot. Az alkalmazás szinte tökéletes lett, a dokumentáltság nemkülönben. Az elvárt fejlesztési idõt 6 hónapos távlatban 1 hónappal rövidítettük le - persze plusz ~10 000 DM árán amivel a profi (papíros!) rendszerszervezõket fizettük meg. Spílerekre a tervezésnél 2,5 hónapig volt szükség, s mindegyiknek volt papírja! Az alkalmazást 1,5 éve láttam utoljára, 5 év alatt nem változott az architektúrája és ma is tökéketesen müködik.
Egyébként azt, ha Imre megold valamit, akkor azt ki dokumentálja? Tudni fogjátok az eredményt megismételni? Abból amit eírtál nem nagyon hiszem... Akkor viszont kell legalább plusz 2 ember, aki ezt megcsinála helyette - míg ha iskolában a zsenijét kicsit el is nyomják ugyan, de legalább megtanítják neki a rendszerességet, ami legalább olyan fontos, mint a jó ötletek...