Berta Sándor

Interjú a hackerrel

Alighanem már megbánta, hogy beleegyezett az interjúba az a hacker, akinek ajtaján a rendőrök kopogtattak nem sokkal azután, hogy beszélt a Washington Post online szerkesztőségének egyik riporterével.

A Washington Post szerkesztői minden bizonnyal tévedésből adtak ki olyan információkat, ami alapján jól beazonosíthatóvá vált a fiatalember. A 21 éves hacker csak azután egyezett bele az interjú elkészítésébe, miután biztosítékot kapott arra, hogy a szerkesztőség minden rá vonatkozó adatot bizalmasan kezel majd. Azonban az interjút a szerkesztők egy olyan fotóval egészítették ki, amelynek metaadataiból nem törölték ki, hogy ki, mikor, milyen fényképezőgéppel és hol készítette a felvételt, így beazonosíthatóvá vált az Oklahoma szövetségi államban található, alig 3000 lakosú Roland nevű kisváros. A város lakói közül csupán 1300 a férfi, így ez az információ nagyban megkönnyítette a nyomozók munkáját a hacker kézre kerítésére.

A szerkesztők ráadásul még egy tévedést - vagy szándékos bakit - is elkövettek, ugyanis betettek az interjú mellé egy fotót a fiatalember szobájáról, ami zsúfolásig volt a különböző számítástechnikai eszközökkel. Egy kis településen az ilyen csodabogarak kiléte nem maradhat titokban, így itt is ez történt. A szövegben ráadásul számtalan olyan információ volt, amik alapján pontosítani lehetett kilétét (21 éves, cigarettázik, szőke hajú, szüleivel él, 7 éve AOL előfizető stb.). Ezek az adatok pedig bőven elegendőek voltak arra, hogy a rendőrök néhány órán belül letartóztassák a fiatalembert.

A hackert persze nem kell sajnálni, mivel kiderült, hogy "0x80" néven világszerte több ezer számítógépet fertőzött meg kémprogramokkal és más kártevőkkel és ezeket a PC-ket irányítása alatt is tartotta. A számítógépeket kéretlen reklámlevelek küldésére vagy különböző rendszerek elleni támadásokra használta fel. A furcsa módon lebukott gyanúsított utólag elismerte a bűncselekmények elkövetését és elmondta, hogy a munkák elvégzésével egy kétes hírű marketingcég bízta meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ZilogR #34
  Mint őskövületet, aki a nyolcvanas évektől megélhette a számítástechnika hétköznapokba bevonulását, nem kis szentimentalizmust érzek a témával kapcsolatban. Azt gondolom, tisztán érzem és értem a két tábort és a "felosztást" is (cracker/hacker).

  Nehéz elképzelni ezt a világot egy mai fiatalnak. Nehéz azt látnia, hogy a "hacker lét mögött" inkább az elmélyült szakmai tapasztalat és a hasznos, (tanulással, sok kísérletezéssel és javarészt rátermettséggel, tehetséggel) megszerzett tudás van. A szakmai józanság, azt gondolom, erősen kötődik az ember elégedettségéhez. Aki megtalálta a szakterületét és eredményes, hasznos munkát végez benne, egyre kevésbé vágyik a "sötét" oldal csábítására.

  Számomra hacker az az ember, aki levezényli a "Kína szindróma"-ban az atomerőmű katasztrófájának megakadályozását. Hacker a "Cápa"-ból a zöldfülű biológus és hacker a tizenéves önmagam is, amikor kinyertem egy kéziszámítógép (gyárilag a ROM-ba égetett) programjait (holott a tervezői ezt nem igazán tették lehetővé a felhasználók számára).

  Az köti össze ezeket a személyeket, hogy a felhalmozott tapasztalatukkal valamit megértettek és úgy tudták összerakni az apró építőköveket, hogy az túlmutatott az átlagembertől elvárható tudásszinten - így az átlag képességein jelentősen túlmutató eredményt értek el.

  A fogalomzavar javarészt a tájékozatlanságból ered és abból, hogy nem tudnak a mai fiatalok semmit a húsz-negyven évvel ezelőtt tizenéves emberek gondolkodásáról, az akkori élményeikről.


  -=ZR=-

  ui1.: Kevin Mitnick alapvetően nem szimpatikus figura; olvasva a könyvét, inkább elgondolkodtam azon, ennyire buták lennénk-e mi, átlagemberek.

  ui2.: Én hacker vagyok, ha annak lehet tekinteni egy olyan embert, aki bizonyos műszaki területeken többet tanult, tapasztalt és kísérletezett, mint más. Ez alapvetően nem kötődik semmilyen informatikai területhez.
 • ebertek #33
  De az a Kevin Mitnick interjú nem a hackeléses/crackeléses idejéből származik... Most már "biztonsági tanácsadó" ő is. Ő volt börtönben is (AFAIK), utánna meg el volt tiltva a nettől szegény :(
 • Dj Faustus #32
  "Ki az a hülye aki nagy hacker cracker és RIPORTOT (!) AD"
  Hackerek szoktak riportot adni. Crackerek kevésbé (legfeljebb nekik szóló lapjaikban).
  Lásd:
  * Interjú Sebastian Schreiber-rel
  * Interjú Kevin Mitnick-kel

  "PANDA TITANIUM ANTIVIRUS ezek még a levegőt is leellenőrzik és nem jön be semmi a gépedre ha ez van fent (2005-06 mindegy )"
  No azért nem árt egy tűzfal se, no meg az operációs rendszer biztonsági frissítése is ajánlott. Meg nem árt ha észnél van az ember, és nem rebesgeti magának: "az én rendszerem feltörhetetlen".
 • XerPY #31
  PANDA TITANIUM ANTIVIRUS ezek még a levegőt is leellenőrzik és nem jön be semmi a gépedre ha ez van fent (2005-06 mindegy )
 • XerPY #30
  Na így bízzatok meg riporterekben. Ki az a hülye aki nagy hacker cracker és RIPORTOT (!) AD
 • Hegyikecske #29
  hm, érdekes h pont így bukott le (viszont ha megállapodtak h adatokat nem szerepeltethet az interjuvoló a cikkben, akkor a végén még ő követelhet kártérítést, ugyanakkor azt enm egészen értem h. a helyet honnan tudják meta adatokból).
 • h4x0r #28
  ad1.: nem hekker, krekker, maximum blekhet hekker. (orok vita) :D
  ad2.: meg crackernek sem megy el, inkabb script-kiddie. A normalis crackereknek/hackereknek van nemi tartasuk. Remelem.
  ad3.: jo, hogy elkaptak, de emiatt nem fogok megbizni tobbe semilyen riporterben. Nem mintha eddig kellett volna.
 • ebertek #27
  A cikkhez: a black-hat hackerek és a spammerek bekaphatják
  Őket nyugodtad írthatják, nem fognak hiányozni
 • ebertek #26
  Ezt te most mégis most honnan vetted? Olvasd végig a korábban írtakat..
  A 'white hat hacker' nem okoz kár, NEM tör be illegálisan más gépébe. Végül is azt is mondhatnánk pl., hogy 'biztonsági tanácsadó', tehát pl. egy cég megkéri, hogy ellenőrízze, mennyire ellenálló a szerverük egy (black-hat) hackertámadásnak. Tehát NE mond azt, hogy "hacker=internetes bűnöző", mert nagyon nincs igazad.
 • Dj Faustus #25
  Vagy még ajánlanám Kis János, Szegedi Imre Új viruslélektan (Cédrus kiadó, Budapest, 1991) című könyvének 11-12. oldalát, ahol le van írva a hackerek etikai kódexe.