Berta Sándor

Elfogták az amerikai haditengerészethez betörő hackert

Az elmúlt években feltűnően sokan próbálnak meg behatolni az amerikai fegyveres erők számítógépes rendszereibe. A kísérletek többsége sikertelenül végződik, ám a sikeres hackerek sem érezhetik magukat biztonságban. Jól bizonyítja egy fiatal spanyol fiú esete is.

Miután az amerikai haditengerészet biztonsági erői észlelték a San Diegóban található Point Loma támaszpont számítógépes rendszerébe való illetéktelen behatolást, azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben. Hamarosan kiderítették, hogy az akciót Európából, konkrétan Spanyolországból hajtották végre. A megkapott információk birtokában a spanyol hatóságok letartóztatták az egyik egyik hackercsoport tagját, egy 18 éves fiút Malagában, valamint házkutatást tartottak és lefoglalták a számítógépét és más eszközöket. A gyanúsítottak körének leszűkítését és az ifjú hacker személyazonosságát a hatóságok végül négy tanú segítségével tudták megállapítani.

A 18 éves spanyol fiatalember egy olyan hackercsoport tagja, amelyik eddig már több mint száz számítógépes rendszerbe tört be világszerte és tetteikkel több mint 500 000 dollárt kárt okozott. A Guardia Civil nevű egység kiberterrorizmus ellenes részlegének szóvivője a CNN.com amerikai hírportálnak elmondta, hogy a hacker tettével az amerikai atomtengeralattjárókat kiszolgáló szárazdokk biztonságát és működését veszélyeztette.

Az egyelőre még nem ismert, hogy kiadják-e a spanyolok a fiút az Egyesült Államoknak, illetve, hogy a károkozó milyen büntetésre számíthat. A pénzbüntetés biztosra vehető, ám az is elképzelhető, hogy a 18 éves elkövetőnek tettéért a börtönbe kell vonulnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #17
    Emlékeim szerint valami Recreation Center szerverére sikerült betörnie, ezzel "jelentősen veszélyeztetve a szárazdokk biztonságát". :)
  • Librarian #16
    Az ilyen embereket nem ölik meg a megbízóik. Ezek olyanok, hogy 3x hátbaszúrják magukat, majd leugranak egy hídról...
    Egyébként pedig én mindig, mikor azt hallom, hogy betörtek valami hűdenagy amcsi rendszerbe a hackerek, csak vidulok. Nem, igaz, hogy a nagyokosok nem tudnak valami biztonságos rendszert kitalálni! Ha meg elkapják a hackert: Hát fiam, béna voltál, pech!
  • GulaSoft #15
    Azért valljuk be, hogy a világháló felé akármilyen winfos szervert kirakni igencsak flelőtlenség, arról nem is beszélve, hogy a több 100-rendszerve beörve 500.000$ kárt okozott.
    Ugyan már szeretném látni, hogy ezt hogyan számolták ki? Esetleg a rendszergazdáiknak túlórázni kellet? Én nem fizetném ki nekik a túlórát, mert a munkaidejüket valószínűleg nem munkával töltik, ha ki be járkálnak a rendszereikben. Akkor meg mivel is okozott 500.000$ kárt? Hogy felfedte mennyire szar a cég biztonsági rendszere? Ez az egész jaj a hacker igy meg úgy meg ennyit meg annyit kicsit unalmas már.
    Lehet börtönbe zárni, de akkor rakják mellé azt is aki az atomtengeraltjárók mellé winfost rakott!
  • Gemnon #14
    Csak azt akartam mondani nem mai gyerek az IIS/5.0 a Secunia szerint is van két javítatlan hibája és az egyik Moderately critical. (persze valószínűleg valamilyen nem dokumentált hibát használt ki)
    Nem azt mondtam, hogy nem értett, hozzá (végülis ez is igaz mert elkapták ;)
    Az is lehet, hogy a belső hálózaton az összes gépük linuxot futtat (bár erőssen kétlem ;))
  • Alien_AM #13
    ez aztan profi hozzaszolas volt.
    akkor te biztos profi hacker vagy
    lattar mar win 2k-t? nyomtad mar fel?
    age 15. NC...
  • Gemnon #12
    What this site is running a netcraft szerint:

    OS
    Windows 2000
    Web Server
    Microsoft-IIS/5.0

    Biztos nehéz dolga volt szegénynek. ;)
  • Begi #11
    Hát ja , leüli a wétén azt az 1-2 évet, aztán kap egy jó kis zsíros állást a CIA,FBI, vagy valami hasonló amerikai szervnél, vagy valami biztonságtechnikai cégnél. És ezért "csak" fel kell törni egy biztonsági rendszert.
  • Zenty #10
    itt tul sok amcsi filmet láttaok ,meg amcsi nagy erős hadsereg reklámot :D!
    A legtöbb hacker azert kockzatatt ,hogy hír neve legyen! ÉS ahogy írják ezek mar több száz helyre betörtek! Nah mos tha elterjed roluk ,hogy ilyen sok helyre be tudnak törni akkor jönnek megrendelök stb...
    Az mas kérdés hogy ez a hülye gyerek otthonrol tört be :D
  • irkab1rka #9
    Börtönbe a kisköcsöggel
  • Praetor #8
    Jó szakma ez...
    Már tök fiatalon elérheted a karriered csúcsát.