Gyurkity Péter

Kiadatása ellen küzd a NASA-hacker

A tavaly nyáron horogra akadt hacker mindenáron szeretné elkerülni, hogy a brit hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, mivel ez számára több évtizedes börtönbüntetést jelentene.

A brit rendőrség még tavaly júniusban fogta el Gary McKinnon-t, akit azzal vádoltak, hogy több alkalommal is behatolt az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrrepülési Hivatalának, illetve az amerikai fegyveres erők számítógépes rendszereibe. Az akkor 39 éves, korábban rendszergazdaként dolgozó férfi már 2002-ben kivívta magának a minden idők legnagyobb katonai hackerének járó titulust, miután összesen 53 számítógépbe hatolt be engedély nélkül.

McKinnon összesen 14 államban követett el bűncselekményeket, adminisztrátori jogokat szerzett, azonosítókat törölt, fontos rendszeradatokat távolított el, jelszavakat lopott és előkészítette a terepet ahhoz, hogy később még több számítógépbe törhessen be. Egy hónappal elfogását követően meglehetősen hihetetlen sztorival állt elő: szerinte a NASA titkos akciókat folytat a Földön kívül, és teljes nyilvántartást vezet a bolygón kívül tevékenykedő űrpilótákról, illetve az egyes űrflották között végrehajtott hajócserékről. Ennél valamivel földhözragadtabb volt azon állítása, miszerint tevékenysége alatt soha nem volt egyedül, és a nap huszonnégy órájában tudomása volt a katonai rendszerekben párhuzamosan "dolgozó", hasonló szándékú német, olasz, dán, török, vagy éppen thaiföldi programozókról.

Amennyiben kiadják az Egyesült Államoknak, és ott az eljárás során bűnösnek találják, szakértők szerint akár 1,75 millió dolláros pénzbüntetést, és 60 évnyi börtönt is kaphat. Az egyelőre szabadlábon lévő férfi három napon át tartó meghallgatásnak néz elébe, ahol eldőlhet, hogy továbbra is hazájában maradhat, vagy kénytelen lesz átadni magát az amerikai hatóságoknak. A vádak miatt természetesen továbbra is tartózkodnia kell a világháló használatától.

A lehetséges büntetések között említik még Guantanamót, ahol a fellebbezés minden esélye nélkül töltheti el hátralévő napjait. Arra azonban még vádlói sem találtak bizonyítékot, hogy titkos adatokat töltött volna le, vagy továbbított volna egyéb országoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • brandboy #37
    Schauberger erdész volt,és nem favágó,továbbá a pisztrángok úszása nagyobbrészt a különleges kopoltyúiknak volt köszönhető(és nem a pikkelyeiknek).
    Az általa tervezett turbina semennyiben nem emlékesztet egy repülő csészealjra(a már említett kopoltyúra emlékeztet,hiszen innen az ötlet)
  • gordonmail #36
    hmmmmmmm
    Én az egészhez csak annyit tennék hozzá, hogy honnan tudjátok TI, hogy milyen élet van a másik bolygón, másik Galaxisban?

    Lehet, hogy nincs is élet, deviszont nehéz azt is elképzelni, hogy mi, egy parányi bolygón sok-sok állattal körülvéve vagyunk CSAK? elszigetelve?

    Nemtudom láttátok-e már a Galaxis elméleti tervrajzát, de nézzétek meg... mi (a föld) egy porszem vagyunk.
  • htmm #35
    roliiika:
    a lokator mellett a drotra kotott neon az elektromagneses indukcio miatt kap energiat. Mivel kozel vagy, nagyobb a tererosseg => nagyobb feszultseg indukalodik.
    Amugy ezen az elven mukodik a radio antennaja is, megsem magyaraz bele senki semmit...
  • TommoT #34
    Egy ilyen ember miért hazudna?
    El tudom hinni, miután az europa express vizet és növényeket, pontosabban valami kéket és körülötte valami zöldet fotózott le a mars másik oldalán. Ez az az oldal, amiről az amerikaiak az összes képet tikosították és nem nagyon jár jól az, aki amerikában fotót hoz nyílvánosságra onnan. Szerintetek csak úgy funból titkosítják?
  • item #33
    Na, egyáltalán nem én írtam, csak belinkeltem idéztem. Ha megnéznéd ott megtalálod az " jelet is!

    Amúgy nem vagyok naív,csak néha nemárt a dolgok mögé nézni!
  • Dj Faustus #32
    A cikkre reflektálva:
    * Gary McKinnon mivel kárt okozott - mint black hat (fekete kalapos) hacker vagy cracker - büntetést érdemel.
    * A NASA-n (és a többi szervezeten) belűl el kellene gondolkodniuk a számítógépes biztonság fogalmán. Nemcsak a rendszergazdák hibája, hogy a rendszerük sérülékennyé vált (valószínűleg a felhasználók sem tartottak be alapvető biztonsági szabályokat).
  • Dj Faustus #31
    A hackerekről olvasnivalók (sok értelmezése van, ezért van körülötte kavarás):
    * Merriam-Webster Online Dictionary
    * Néhány értelmezés a Jargon-file-ból
    * How To Become A Hacker
    * Hogyan lesz az emberből Hacker - az előbbi magyarul
    * Az angol nyelvű Wikipedia leírása
    * Az angol nyelvű Wikipedia cikke a hacker kifejezés körüli vitáról
    * A magyar nyelvű Wikipédia leírása

    Hacker egy programozási területhez értő személy, akit a megismerés vágya és az elegáns megoldások elérése hajt újabb és újabb feladatok, problémák megoldására.

    A sajtóban az adatokat lopó, gépekre betörő, weboldalakat és programokat feltörő, ezáltal bűntettet elkövető egyéneket hívják így, ami alapvető tévedés, ugyanis ők a crackerek, vagy black hat (feketekapalos) hackerek. Ez utóbbi kifejezés talán rossz fényt vethet a segítő szándékú "fehérkalaposokra" (white hat hacker), az első kifejezést viszont a shareware ill. demo programok belső védelmét (azaz a program használatának korlátozását megvalósító programrészeket) kijátszó programozókra is szokták használni.

    Vannak olyan programozók, akik nagyon szeretnének hackerek lenni (őket nevezik angolul wannabe-knek), és vannak más kezdők, akik nagynak mutatják magukat, összeszednek különféle "hacker dolgot", mások forrásait használják fel és saját alkotásaikként mutatják be azokat, vagyis idegen tollakkal ékeskednek - ez utóbbi emberfajtát nevezik script kiddie-nek. A lámák (angolul: lamer) hozzájuk képest még mások eszközeit sem tudják használni, viszont végtelen sok buta kérdést fel tudnak tenni.


    010
    001
    111
  • teddybear #30
    Milyen hülyeségeket képesek egyesek összehordani.....Édes anyám!!

    A pasi cellaajtajára tőlem rárohadhat a müanyag lakat is, ráfér egy kis fegyelmezés.

    Gondolom a NASA vezetői kissé a szívükre vették a betörést. Nem hiszem, hogy a legújabb fejlesztéseik gyártását a Honkongi Gagyi Müvekre, vagy a Sanghaji Dzsunka Művekre akarják bízni, ráadásul egy vas leperkálása nélkül.

    Az meg, hogy a pasi miket hord össze-vissza, max a börtönpszihológust kellene hogy érdekeljen. Úgyis csak egy csomó UFO -mániás hisz benne!

    Megérdemelné a pár évtizedes helybenjárást, mert kárt okozott, mert rosszindulatú tökfej.
  • archkoven #29
    "úgy működik,hogy a kisnyomású levegőt beszippantja ,besűríti majd kifujja oly módon,hogy saját magát is képes így forgási energiával ellátni,és így tulajdonképpen energia nélkül képes repülni, maga alá fújja a levegőt. Semmi misztikus nincs benne."
    -fizikából elégtelen. Leülhetsz.
  • archkoven #28
    Úristen!! Tombol a fejedben az összeesküvés-elmélet ezerrel. Te ezt a tömény őrültséget amit írtál el is hiszed???
    Te nagyon-nagyon naív lehetsz.