Gyurkity Péter

Webháború: az arabok már a spájzban vannak

Ha nem is a valódi, a virtuális spájzban mindenképpen: több hackercsoport egy időben indított támadást dán webhelyek ellen, amit szakértők a Mohamed-karikatúrák körül kirobbant tiltakozáshullám legújabb fejleményeként értelmeznek.

Bizonyára alig vannak közöttünk olyanok, akik az elmúlt napokban nem hallottak a dán Jyllands-Posten című újságban megjelent Mohamed-gúnyrajzokról, pontosabban a körülöttük kirobbant botrányról, amelynek - sajnos - meglehetősen súlyos következményei voltak. A tavaly szeptemberben közzétett tizenkét karikatúra ugyanis óriási tiltakozást váltott ki az arab világban, és az ilyenkor már megszokott zászlóégetés mellett ezúttal egyes követségek is sorra kerültek: Bejrútban a dán konzulátus épületét, a szír fővárosban pedig a dán és norvég nagykövetséget is felgyújtották.

Az egész világon végigsöprő tiltakozáshullám újabb erőre kapott, miután több európai lap, köztük a német Die Welt is közzétette a rajzokat. Nem kellet sokáig várni, hogy az Iszlám Dzsihád és a Fatah fegyveresei azonnali és súlyos következményekkel fenyegessék meg azon kormányokat, amelyek elmulasztanak bocsánatot kérni a fiaskó miatt. Ami pusztán egyszerű tréfának indult, véresen komoly összecsapássá fajult: két világ eltérő felfogása, értékszemlélete ütközik, ahogy az egyik fél büntetést, felelősségre vonást követel, a másik pedig igyekszik elbagatellizálni az ügyet.



A napokban újabb fronton, a világhálón indult meg a háború, ahogy hackerek, hackercsoportok kölcsönösen feltörték és módosították a dán, illetve arab nyelvű honlapokat. A Politiken.dk már január végén beszámolt az első támadásokról, majd pár nappal később a Jyllands-Posten weboldalának feltöréséről is hírt adhattak. A káros tevékenységeket figyelemmel kísérő Zone-H.org adatai szerint január 30. és február 6. között közel 600 dán oldal szenvedett el kisebb-nagyobb károkat, ám a nemzetközi - elsősorban izraeli - webhelyekkel kiegészülve ez a szám megközelítette az ezret. Bár a BBC szerint a legtöbb esetben a támadók visszafogott politikai üzeneteket helyeztek el, azért jó néhány helyen feltűntek a jól ismert négybetűs angol szavak, Dániát, illetve az ország kormányát minősítve.


A következő célpont?
A politikai, vallási töltetű internetes támadások nem számítanak új jelenségnek, hiszen a szeptember 11-i támadás előtt és után is halhattunk ilyen esetekről. A fő célpont természetesen az Egyesült Államok volt, amely az Afganisztán, majd az Irak elleni háború miatt még inkább kedvelt célponttá vált. Mindeközben persze az "amik" sem tétlenkedtek: 2003-ban az arab CNN-nek is nevezett Al-Dzsazíra weboldalát törték fel, átirányítva a látogatókat egyéb oldalakra. Kérdés, hogy milyen válaszlépésekben gondolkodhat Európa, és egyáltalán hogyan kellene kezelnünk az egész ügyet. Nyilvánvaló, hogy a szemet szemért elv - bármennyire bibliai - nem lenne jó választás, még akkor sem, ha itt pusztán virtuális háborúról van szó, hiszen jól láthatjuk, a viccelődés mennyire komoly következményekkel járhat.

A vélemények megoszlanak, ami nem csoda, hiszen az európaiak magát az arab világot is sokféleképpen ítélik meg. Egyesek szerint az állandóan forrongó keleten csupán indokra várnak, míg mások a toleranciát és az eltérő kultúrák megfelelő kezelését hangsúlyozzák. Kétségtelen, nem vagyunk egyformák: nem túl valószínű, hogy egy gúnyos Jézus-karikatúra láttán felkerekednénk szomszédainkkal, hogy felgyújtsuk a szír nagykövetséget.

Azt azonban eddig is tudtuk, hogy nem mindenhol veszik ilyen könnyedén a vallást - mi vagyunk felelőtlenek, figyelmetlenek, vagy a másik oldal ugrál feleslegesen?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacrosTheBlack #208
    Tükörbe néztél?
  • Tetsuo #207
    Te hm.. kissé gyerekes vagy. Talán neked kéne kinyitni a szemed. Addig értelmetlen a vitád, amíg nem tájékozódsz. Áhh, mind1, úgysem érted.
  • MacrosTheBlack #206
    Nem, ez R-Á-D jellemző, csak gondolkodnod kéne hogy észrevedd.
  • Capra Ibex #205
    (gondolkodásúAkkal....)
  • Capra Ibex #204
    Hmm szerintem sem ártana gondolkodnod...
    Tudod általában a (szélső) jobb oldal jellemezhető beszűkült, nem elfogadó (hogy ne mondjam intoleráns), stb "gondolkodás"módjáról.
    Ha magadba néznél meglátnád, hogy ez RÁD jellemző, szóval igen közel vagy az általad emlegetett Pannon Rádióhoz.

    De ha ennyire el vagy tévedve, ajánlanék egy másik rádiót, amit mindig emlegethetsz, ha kedves, téged meggyőzni próbáló "liberális gondolkodásúkkal" találkozol.

    Tilos.
  • ReTeK #203
    "szélsőfasiszta" ???
    nocsak fasisztább a fasisztánál ?
  • szivar #202
    Inkább a vallásos fanatikusok nem tolerálják a humort. Sőt semmit sem tolerálnak, ami nekik nem tetszik. De ha már van egy ilyen fanatikus vallási vezető, akkor akár több ezer -esetleg több tízezer- fős tömegeket is fel tudnak hergelni. Elég ha megnézünk valai politikai alapokon nyugvó nagyobbacska gyűlést, ott is többnyire ez folyik, csak nem vallási alapon.
  • sonance #201
    A jó dolgokhoz persze senki nem ír ilyen hosszan, mint egyesek :) Az én véleményem egyszerű: a fanatikus vallások nem vezetnek jóra, főleg, mert nem tolerálják a humort.

  • szivar #200
    Talán nem egy vallást kellene elitélni egyes csoportjainak a bűneiért. Amúgy azt a Pannon Rádiót merrefele lehet halgatni? Mert errefele sajnos nem jön be, de majd igyekszem. Mellesleg nem vagyok iszlám, de tudom hogy téged ez sem érdekel kifejezetten.
  • MacrosTheBlack #199
    Talán nem a Pannon Rádióban (ez Cs. Pista szélsőfasiszta pártelnök szócsöve) kéne "utánajárni", és szövögetni a nemlétező összeesküvés elméleteket. Elég csak a tv-t kinyitni, tudod, ahol a _tények_ vannak, nem a fantazmagóriák. Álomvilágban élsz, egy iszlám álomvilágban.