34
  • ZilogR
    #34
    Mint őskövületet, aki a nyolcvanas évektől megélhette a számítástechnika hétköznapokba bevonulását, nem kis szentimentalizmust érzek a témával kapcsolatban. Azt gondolom, tisztán érzem és értem a két tábort és a "felosztást" is (cracker/hacker).

    Nehéz elképzelni ezt a világot egy mai fiatalnak. Nehéz azt látnia, hogy a "hacker lét mögött" inkább az elmélyült szakmai tapasztalat és a hasznos, (tanulással, sok kísérletezéssel és javarészt rátermettséggel, tehetséggel) megszerzett tudás van. A szakmai józanság, azt gondolom, erősen kötődik az ember elégedettségéhez. Aki megtalálta a szakterületét és eredményes, hasznos munkát végez benne, egyre kevésbé vágyik a "sötét" oldal csábítására.

    Számomra hacker az az ember, aki levezényli a "Kína szindróma"-ban az atomerőmű katasztrófájának megakadályozását. Hacker a "Cápa"-ból a zöldfülű biológus és hacker a tizenéves önmagam is, amikor kinyertem egy kéziszámítógép (gyárilag a ROM-ba égetett) programjait (holott a tervezői ezt nem igazán tették lehetővé a felhasználók számára).

    Az köti össze ezeket a személyeket, hogy a felhalmozott tapasztalatukkal valamit megértettek és úgy tudták összerakni az apró építőköveket, hogy az túlmutatott az átlagembertől elvárható tudásszinten - így az átlag képességein jelentősen túlmutató eredményt értek el.

    A fogalomzavar javarészt a tájékozatlanságból ered és abból, hogy nem tudnak a mai fiatalok semmit a húsz-negyven évvel ezelőtt tizenéves emberek gondolkodásáról, az akkori élményeikről.


    -=ZR=-

    ui1.: Kevin Mitnick alapvetően nem szimpatikus figura; olvasva a könyvét, inkább elgondolkodtam azon, ennyire buták lennénk-e mi, átlagemberek.

    ui2.: Én hacker vagyok, ha annak lehet tekinteni egy olyan embert, aki bizonyos műszaki területeken többet tanult, tapasztalt és kísérletezett, mint más. Ez alapvetően nem kötődik semmilyen informatikai területhez.
  • ebertek
    #33
    De az a Kevin Mitnick interjú nem a hackeléses/crackeléses idejéből származik... Most már "biztonsági tanácsadó" ő is. Ő volt börtönben is (AFAIK), utánna meg el volt tiltva a nettől szegény :(
  • Dj Faustus #32
    "Ki az a hülye aki nagy hacker cracker és RIPORTOT (!) AD"
    Hackerek szoktak riportot adni. Crackerek kevésbé (legfeljebb nekik szóló lapjaikban).
    Lásd:
    * Interjú Sebastian Schreiber-rel
    * Interjú Kevin Mitnick-kel

    "PANDA TITANIUM ANTIVIRUS ezek még a levegőt is leellenőrzik és nem jön be semmi a gépedre ha ez van fent (2005-06 mindegy )"
    No azért nem árt egy tűzfal se, no meg az operációs rendszer biztonsági frissítése is ajánlott. Meg nem árt ha észnél van az ember, és nem rebesgeti magának: "az én rendszerem feltörhetetlen".
  • XerPY
    #31
    PANDA TITANIUM ANTIVIRUS ezek még a levegőt is leellenőrzik és nem jön be semmi a gépedre ha ez van fent (2005-06 mindegy )
  • XerPY
    #30
    Na így bízzatok meg riporterekben. Ki az a hülye aki nagy hacker cracker és RIPORTOT (!) AD
  • Hegyikecske
    #29
    hm, érdekes h pont így bukott le (viszont ha megállapodtak h adatokat nem szerepeltethet az interjuvoló a cikkben, akkor a végén még ő követelhet kártérítést, ugyanakkor azt enm egészen értem h. a helyet honnan tudják meta adatokból).
  • h4x0r
    #28
    ad1.: nem hekker, krekker, maximum blekhet hekker. (orok vita) :D
    ad2.: meg crackernek sem megy el, inkabb script-kiddie. A normalis crackereknek/hackereknek van nemi tartasuk. Remelem.
    ad3.: jo, hogy elkaptak, de emiatt nem fogok megbizni tobbe semilyen riporterben. Nem mintha eddig kellett volna.
  • ebertek
    #27
    A cikkhez: a black-hat hackerek és a spammerek bekaphatják
    Őket nyugodtad írthatják, nem fognak hiányozni
  • ebertek
    #26
    Ezt te most mégis most honnan vetted? Olvasd végig a korábban írtakat..
    A 'white hat hacker' nem okoz kár, NEM tör be illegálisan más gépébe. Végül is azt is mondhatnánk pl., hogy 'biztonsági tanácsadó', tehát pl. egy cég megkéri, hogy ellenőrízze, mennyire ellenálló a szerverük egy (black-hat) hackertámadásnak. Tehát NE mond azt, hogy "hacker=internetes bűnöző", mert nagyon nincs igazad.
  • Dj Faustus #25
    Vagy még ajánlanám Kis János, Szegedi Imre Új viruslélektan (Cédrus kiadó, Budapest, 1991) című könyvének 11-12. oldalát, ahol le van írva a hackerek etikai kódexe.
  • Dj Faustus #24
    Hm, szerintem olvass utána. A hacker nem feltétlenűl számítógépes bűnöző (bár az is lehet), a cracker nem feltétlenűl másolásvédelem kiiktató (bár az is lehet).

    Egy kis szakirodalom:
    The Jargon file
    How To Become A Hacker
    Hogyan lesz az emberből Hacker - az előbb közölt iromány magyar fordítása
    Hacker - Wikipedia
    Hacker definition controversy - Wikipedia
    Hacker - Merriam-Webster Online Dictionary
    Hacker - HupWiki
  • atothhu
    #23
    Bírom amikor fikázzák a hackereket, meg bűnözőknek tituálják őket, és a megérdemlik stb...

    Kiváncsi lennék, ha most mindent törölnének az informatikából amit hackerek (már aki tisztában van a szó értelmével) alkottak, mi lenne velük... Lehet nem menne a letöltés... áhh ebbe nem kell belekezdenem, mindenkinek tisztában kéne vele lennie, ők építették fel a világhálót, és mozgatják mai napig. Nyílván ki akarják őket zárni, mert amiért most egy fillért sem adtok, abból mások pénzt szeretne... Ha elhiteti veletek amiket most köpdöstök, akkor a sikeres agymosás eredménye miatt, sok dologtól elbúcsúzhattok, ami most mindenkinek elérhető... uff én szóltam :)
  • dnes82
    #22
    kajak hulye
  • Enkil
    #21
    ez hülye
  • MacrosTheBlack
    #20
    Jól tudod. A hacker az hacker, akár szerinte jót tett, vagy sem. Pláne hogy ami neki jó, az nem biztos hogy jó a feltört rendszer gatdájának is.
  • MacrosTheBlack
    #19
    Hát akkor tisztázzuk:

    cracker = másolásvédelem semlegesítő
    hacker = internetes nűnöző


    Hogy aztán mivel magyarázza a tettét az elkövető, az teljesen lényegtelen, ha betör egy gépre, az bűncselekmény.
  • nenad
    #18
    ezt kezzel irta be, hogy veletlenul irta be megfeledkezve magarol, vagy direkt az mar mas kerdes.
  • Yv@n
    #17
    Magyarán szólva csőbe húzták leginkább.
  • capry
    #16
    Én nem vagyok egy nagy szakértő ebben a témában,de nem lehet, hogy azért tartalmaz a kép adatokat a helyre és a készítőjére, mert fotózás után képszerkesztővel szerkesztette. Csak abból jött az ötlet, hogy a Cat üzenetében található minta végén ott van, hogy Adobe Photoshop CS2 Macintosh... az pedig egy képszerkesztő, ha nem csal az emlékezetem.
  • hypno
    #15
    Az a fene nagy ego-ja. Vagy ha joban tetszik feltűnési viszketegség. Minden hacker, cracker, stb. szenved benne.

    Viszont ha az USA jogrendje úgy működik ahogy általában szokott (vagyis röhejesen) akkor gazdag emberként szabadul a sittről.
  • Frenzy
    #14
    Lehet beleirta kézzel, hogy kesőbb is nyilvánvaló legyen, ha pl. tárolnak millió képet valahol. Logikusnak tűnhet a meta adatokba (EXIF) beírni, mint külön tárolni, mert úgy elkallódhat a leírás/kép.

    Bár nem tudom van-e olyan fényképező, ami enged freetextet beírni EXIFbe pl. :-)
  • Fen3gyerek
    #13
    mikor és milyen típusúval az okés,
    de az hogy van benne a metadatokban, hogy ki , és hol készítette?
  • Dj Faustus #12
    "En eddig ugy tudtam, hogy "cracker" neven a programok vedelmenek feltoroit emlegetik. De lehet hogy tevedek. Hacker meg az, aki neten betor ide-oda."
    A hacker - nagy általánosságban - számítógépes guru.

    Ha betőr egy rendszerbe, és onnan adatokat lop el, kárt okoz - akkor black hat (fekete kalapos) hacker, de nevezhető crackernek is (bár ez utóbbi kifejezés a programok másolásvédelmének feltörését végző emberekre gyakrabban használatos).
    Ha jogosulatlanul bejut egy rendszerbe, és ott például hagy egy üzenetet, az grey hat (szürke kalapos) hacker.
    Aki tudja hogyan lehet bejutni, és a rendszer üzemeltetőjének kérésére bejut, az white hat (fehér kalapos) hacker.

    Vannak olyan programozók, akik nagyon szeretnének hackerek lenni (őket nevezik angolul wannabe-knek), és vannak más kezdők, akik nagynak mutatják magukat, összeszednek különféle "hacker dolgot", mások forrásait használják fel és saját alkotásaikként mutatják be azokat, vagyis idegen tollakkal ékeskednek - ez utóbbi emberfajtát nevezik script kiddie-nek. A lámák (angolul: lamer) hozzájuk képest még mások eszközeit sem tudják használni, viszont végtelen sok buta kérdést fel tudnak tenni.

    Van még egy közel álló csoportja a hackereknek, a phreaker-ek. Ők a telekommunikációs hálózatok feltörésére szakosodtak.

    "Ahh veszettfejsze nyele.."
    De legalább a tisztelt olvasó legyen vele tisztában - ha már az "Informatikai és Tudományos Hírmagazin" pontatlan. (Bár igaz ami igaz a sajtó is nehéz helyzetben van. A crackert lehet értelmezni msáolásvédelem-feltörőként, a feketekalapos-hackert meg meg kell magyarázni, mitől fekete a kalapja...)

    A cikkre reflektálva: aki rosszat csinált, és ezzel büszkélkedik, pórul jár. Elbénázta, megérdemli a büntetést (azért is mert kárt okozott).
  • Seaweed
    #11
    Ahh veszettfejsze nyele...anno tobb probalkozas volt hogy megertessek a sajtoval mi a hacker es a crakcer kozott a kulombseg..de mindhiaba...a magyar sajtoban mindenki hekker' mert az olyan jol hangzik...mert csak ezt az egy szot ismerik a temaban...meg ha helytelen is az esetek tulnyomo reszeben....
  • exxile
    #10
    En eddig ugy tudtam, hogy "cracker" neven a programok vedelmenek feltoroit emlegetik. De lehet hogy tevedek. Hacker meg az, aki neten betor ide-oda.
  • wanek
    #9
    Számomra csak az nem világos, hogy ha valaki illegális dolgot csinál, akkor miért akar a rivaldafénybe kerülni (riport). Kicsit sántít ez a történet, vagy a "hacker" nagyon ostoba volt.
  • Dj Faustus #8
    "kiderült, hogy "0x80" néven világszerte több ezer számítógépet fertőzött meg kémprogramokkal és más kártevőkkel és ezeket a PC-ket irányítása alatt is tartotta. A számítógépeket kéretlen reklámlevelek küldésére vagy különböző rendszerek elleni támadásokra használta fel. A furcsa módon lebukott gyanúsított utólag elismerte a bűncselekmények elkövetését és elmondta, hogy a munkák elvégzésével egy kétes hírű marketingcég bízta meg."
    Tisztázzuk: ez az ember, mivel kárt okozott [b]black hat (feketekalapos) hacker vagyis cracker[b].

    Semmi köze a white hat (fehérkalapos) hackerhez (ők az igazi hackerek), aki:
    Hacker egy programozási területhez értő személy, akit a megismerés vágya és az elegáns megoldások elérése hajt újabb és újabb feladatok, problémák megoldására.
    Forrás: Wikipédia
  • Cat #7
    http://it.slashdot.org/comments.pl?sid=177830&cid=14748871

    SLUG: mag/hacker
    DATE: 12/19/2005
    PHOTOGRAPHER: Sarah L. Voisin/TWP
    id#: LOCATION: Roland, OK - azaz Roland, Oklahoma
    CAPTION:
    PICTURED: Canon Canon EOS 20D
    Adobe Photoshop CS2 Macintosh 2006:02:16 15:44:49 Sarah L. Voisin
  • shusaku
    #6
    Hát szerintem a cracker volt a nagyobb seggfej :)
  • Molnibalage
    #5
    Azért az is érdekes, hogy az utcai szórólaposztókat megbízó cégeket nem tekintik psam terjesztőnek. +papírpazarlás a javából
  • Yv@n
    #4
    GPS van a fényképezőben? Csak mert az exif info enélkül ritkán tartalmaz földrajzi koordinátákat.
  • roliika
    #3
    Meg azoknak a köcsögöknek akik vírusokat írkálnak...többi hacker az jófej! :-D
  • EvilDevil
    #2
    A spamek, kémprogramok terjesztőinek le kéne vágni mindkét kezét!!!

    Megérdemelte ez a mocsok!!
  • robrose
    #1
    Mekkora seggfej volt a riporter! :o