Gyurkity Péter

A Dell továbbra is kitart az Intel mellett

A neves PC-gyártó ismét megcáfolta az AMD felé történő tájékozódásáról szóló pletykákat, és megerősítette, hogy továbbra is szigorúan tartja magát eddigi stratégiájához, amely az Intel-hűségen alapul.

A cég elképzeléseiről Kevin Rollins elnök-vezérigazgató nyilatkozott az eWeek magazinnak, leszögezve, hogy ez üzleti szempontól nem lenne logikus lépés. Elmondása szerint az értékesítést is túlságosan megbonyolítaná, ha egyszerre foglalkoznának a két konkurens processzorgyártó termékeivel, és ez még akkor sem éri meg, ha az AMD fokozatosan növeli piaci részesedését. Leszögezte, hogy nem tervezik AMD-alapú asztali konfigurációk, vagy szerverek piacra dobását.

A Dell esetében már évek óta újra és újra felbukkannak a váltást jövendölő hírek, ám eddig mindegyik kacsának bizonyult. Éppen ez teszi érdekessé a vállalat helyzetét, hiszen egyik másik PC-gyártó esetében sem övezi a témát ekkora felhajtás. A várakozások ellenére azonban a Dell a mai napig kitart az Intel mellett és ezzel az egyetlen nagyobb név az ágazatban, amely nem hajlandó a rivális termékeivel foglalkozni. Igaz, novemberben már arról számoltunk be, hogy a vállalat AMD processzorokat kínál saját webáruházában, ezzel azonban nem másították meg korábbi döntésüket, mivel a szóban forgó chipek önálló termékként keltek el, és nem egy előre összeállított, a Dell nevével fémjelzett konfiguráció részeként.

A gyártónál most úgy látják, erre a közeljövőben egyre kevesebb szükség lesz, hiszen az Intel szemmel láthatóan kapaszkodik azokon a területeken, ahol riválisa az elmúlt időszakban előnyhöz jutott. Ezen területek közé tartozik a hőleadás/fogyasztás, és a teljesítmény, amely az alacsonyabb órajel ellenére is az AMD javára billenti a mérleget. "Az Intel a teljesítmény és fogyasztás tekintetében jobb útitervvel állt elő, ami igencsak bátorítólag hatott ránk" - jelentette ki Rollins, amivel egyértelműen jelezte, hogy a korábbi stratégia most is érvényes. A vetélytárs azonban folyamatosan növeli részesedését, ami a Mercury Research adatai szerint a harmadik negyedévben már elérte a 17,8 százalékot, míg az Intel a nyomasztó 80,8 százalékával továbbra is óriási előnyben van.

A Dell tehát egyelőre kitart elképzelése mellett, és legfeljebb házon belül kísérletezik az AMD konfigurációkkal, azt vizsgálva, vajon nem veszítenek-e túl sokat makacsságukkal. Erre a kérdésre csak az idő adhat választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #19
    igy van, ha nekik ez éri meg, csinálják ...

    evildevil többi hozzászolására emlékezve: szóra sem érdemes a béna flémkisérlete :)
  • beef #18
    Ezt az AMD füstölős dumát el lehetne már felejteni.
    Elég sokat összeszereltem a "füstölős" szériából is, érdekes módon egyik sem szállt el.
    Ja, ha levesszük a ventit, akkor igen, de egy kocsiba sem tankolok gázolajat, ha rá van írva, hogy benzines.
    Egyébként a Dell-ről annyit, hogy mi mondogathatjuk, hogy milyen hülye, hogy nem AMD-zik, de ők gondolom így az inteltől nagyobb árrést tudnak kicsikarni. A haszon nagy úr.
  • NEXUS6 #17
    Egy procinál nem értem mi lehet a minőség jele azon kívül, hogy pl 1 wattból hány műveletet hoz ki, talán az hogy milyen szép a csomagolása, vagy mi?

    Márpedig az AMD procik az alacsonyabb órajel miatt kevesebb fogyasztás mellett jobban dolgoznak, és a kevesebb hő a rendszer egészét se terheli annyira (ha a hűtésre fordított extra energiát is beleszámítod akkor akár 2X-annyit is fogyaszt az Intel, plusz az élettartamot is negatívan befolyásolja)

    Szal ez nem autó, hogy igaz hogy többet fogyaszt de bőrkárpit meg beépített hifi van benne. Ez egy "vas" egy "fejsze": vágja a fát vagy nem? Hiába szép piros a nyele, ha állandóan kicsorbul.

    A windóz meg tényleg jól működik ha értenek hozzá, de ez a Trabantra is igaz volt, de ettől még nem volt egy szuperjárgány!
  • Csatti #16
    Füstöt? Az új AMDknél nem fogsz. De szíved joga többet fizetni a konfigodért mint amennyiből kihozhatsz egy hasonló teljesítményű AMD konfigot.
  • Csatti #15
    Ezt amúgy egy DELL Latitude D505 laptopról írom, nincs vele semmi gond, a centrino proci nem is eszik sokat, de azért otthon Athlon 64-em van. :)
  • Csatti #14
    Ez nem egészen világos, szerinted az AMD-k nem CISC-ek? Ha ezt akartad mondani akkor nézz egy picit jobban utána.
  • EvilDevil #13
    "Én a minőségre szavazok. A monopol cégeknél ez sajnos másodlagos kérdés."

    Én is a minőségre szavazok, ezért használok Intel procit!! hehe Ha füstöt akarok látni, inkább begyújtok a kazánba...

    Csudri a Windows nem szar csak sok a láma!
  • Midas #12
    Mivel elég sokan használják talán mégse anyira szar.
  • Csudri #11
    Így van! A windows is azért szar sajnos, mert megteheti, hogy szar legyen. :(
  • saxus #10
    "A világon létező kb 50 processzofajta közül egyedül az Inter tart ki masszívan CISC (Complex Instruction Set Computer, "összetett utasításkészlettel rendelkező számítógép") processzorok mellett az összes többi RISC vagy (Reduced Instruction Set Computer, "csökkentett utasításkészletű számítógép") részben az.

    Meg is látszik. Pentiumok 3Ghz vs AMD 2 Ghz. Nos mi lenne, ha az AMD is olyan órajeleken járna, mint a P4-k? Hiába magasabb az Intel órajelei, az AMD-knek technikai előnyük van. Mondjuk tényleg lehet vitatkozni arról, hogy melyik a stabilabb, melyik melegedik jobban, de csak azért, mert Intel, hülyeség kitartani egy platform mellett.