Gyurkity Péter

A Dell is AMD chipeket árul

Megtörni látszik a jég: a Dell hosszú idő után végre valóban AMD processzorokat kínál, egyelőre csak webáruházában. Komplett konfigurációkról még nem érkezett hír, de már ez is áttörésnek tekinthető.

Az érdekes fejleményekre szemfüles vásárlók hívták fel a figyelmet, miután kiszúrták az AMD chipeket a Dell webáruházának oldalán. Itt egészen pontosan hat különböző chipről van szó, amelyek között ikermagos és hagyományos felépítésű példány egyaránt szerepel, ám kizárólag az Athlon 64 vonalról. A webáruházban sem Opteron, sem Turion processzorokat nem találunk, a vállalat tehát csak az asztali gépek piacán szánta el magát a váratlan lépésre.

A Dellt már számtalanszor hírbe hozták a processzorgyártóval, ám ezek az információk végül hamisnak bizonyultak, és a vállalat mindvégig kitartott a piacot uraló Intel mellett. Ez az irányvonal annyira szilárdnak tűnt, hogy az utóbbi időben még a szokásos pletykák is elmaradtak, és lassan mindenki elkönyvelte, hogy a Dell továbbra is kivételt képez majd a PC-gyártók között. Most azonban úgy tűnik, hogy mégis megtört a jég, igaz, egyelőre csak különálló processzorok árusításáról van szó. Arról ugyanis továbbra sem érkezett hír, hogy az AMD erőművei megjelentek volna a Dell konfigurációiban.

A processzorgyártó az elmúlt hónapokban folyamatosan növelte befolyását és piaci részesedését. Szeptemberben első ízben előzték meg az amerikai asztali piacon vetélytársukat, és továbbra is tartják az iramot. A Current Analysis legfrissebb adatai szerint az erőviszonyok októberben is az AMD-nek kedveztek, igaz, a gyártó alig valamivel több, mint egy százalékkal előzte meg riválisát. Ez azonban igencsak jelentős fejlemény, hiszen az elmúlt egy évben az Intel legalább 10 százakkal maga mögött hagyta a vállalatot.

Időközben a Hewlett-Packard is fontos lépésre szánta el magát, és az új bc1500 blade-sorozatnál már végérvényesen Athlon 64-re cserélte a régi Transmeta chipeket. A vállalatnak szánt megoldások a HP szerint ezzel jobban igazodnak a főáramlathoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Athlon64 #9
    Kérdés: ezek a mai komplett gyári gépek még mindig egyedi alkatrészekből állnak?
    Mert az előző munkahelyemen a fönök, kiszanált P2 és P3-as HP gépeket hozott és az messze más felépítésű volt mint ami a PC boltokban kapható... !
  • dez #8
    Mármint ilyen és hasonló visszakozások, stb.
  • dez #7
    Valószínű inkább ez volt eleve a cél, nem maga az ítélet (ami amúgy is csak 1-2 év múlva születik meg, ha egyátalán).
  • arty #6
    az utolsó bástyát is bevette az AMD :))

    dell-t amugy akkor se vennék, ha fele annyiba kerülne, mint most ...
  • HUmanEmber41st #5
    Biztos
  • Aspirin #4
    Szegény Intel. Fel fogja vásárolni a Sis vagy a Via.
  • tehen_m #3
    Gondolom nagyobb haszot látott benne mint amennyit az intel feizetett volna.
  • maestro85 #2
    Ez hirtelen nekem is eszembejutott.. bár azért örül hogy megindul tényleg valami...
  • asysoft #1
    Hmm, vajon van köze a lépésnek az AMD peréhez?:)