Berta Sándor

Betegség az internetfüggőség?

Az új év beköszöntével számos probléma megmarad - az internet világában is. Így például egyre nagyobb méreteket ölt a netfüggőség és a kérdéssel már az orvosok is egyre gyakrabban foglalkoznak.

Wolfgang Frindte thüringiai kommunikáció-pszichológus véleménye szerint ideje volna, hogy a tünetek alapján az internetfüggőséget Németországban végre hivatalosan is betegségnek nyilvánítsák. A szakember úgy véli, Németországnak követni kellene más országok, így az Egyesült Államok példáját, ahol világosan leírták a betegség tüneteit, diagnosztizálási lehetőségeit és az évek során összegyűjtött tapasztalatokat. Ezzel szemben Németországban és más európai államokban sincsen olyan egységes, kialakult diagnosztizálási rendszer, ami alapján könnyen kideríthető lenne valakiről, hogy internetfüggőségben szenved-e vagy sem.

Az orvosok és a pszichológusok termé­szetesen tisztában vannak a tünetek többsé­gével, így még kiszűrhetők azok, akik netfüggők. Az ilyen személyek száma pedig - kiváltképpen a fiatalok köré­ben - foko­zatosan nő. "Jelenleg Német­or­szágban a gyerekek és a fiatal­korúak nyolc százaléka internetfüggő, az arányuk azonban állan­dóan változik. Ennek több oka is van. Egyrészt ők a legveszélyez­tetettebbek, hiszen egy felnőtt kevés­bé válhat ebben a tekin­tetben függővé, másrészt sok család­ban hiányzik a szülői kontroll, ami szintén kedvez a függőség kialakulásának" - nyilatkozta Wolfgang Frindte.

Az internetfüggőség tünetei közé nem csak a világhálón eltöltött egyre növekvő idő tartozik, hanem a valódi életben a szociális kapcsolatok fokozatos leépítése, illetve a világhálón való böngészés utáni egyre égetőbb vágy is. Érdekesség azonban, hogy a pszichológus szerint a netfüggőség - ami egy fiatalnál korábban például a chatelésben jelentkezett - felnőtt korára teljesen megszűnik, sőt, nem ritkán előfordul, hogy az illető felnőve kifejezetten nem szeret chatelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • heidrich #36
    Szerintem ez a kép egy nagy xar!!! Szerintem a net egy hobby és nem függőség!!! És attól mert az ember hobbyja a net attól még nem viszi magával aludni a nagy dudva őskőkori monitort!
  • P3h3ly #35
    ott a pont! erről ennyit!
  • totya4 #34
    Másnak nem árt vele nagyon, nem úgy mint a kábítószerrel vagy még inkább az engedélyezett válfajával, az alkohollal, vagy akár a cigarettával is, mert pl. a mocsok főnöknek ki meri megmondani hogy ne fújja a pofájába a füstöt?
  • mastertime #33
    Ez csak egy velejéig elférgesedett társadalmi rendszer újabb hisztériája....ne netezz...menjél fogyasszál, növeld a nézettséget mert ha csak a gép előtt döglesz abból senkinek semmi haszna. És ez kit érdekel? És ha függő vagy? Kinek mi köze hozzá, hogy mit csinálsz ha te attól jól érzed magad?
  • Balumann #32
    Pedig sztem az a gond ha csak úgy eltiltják, később akkor úgyis megakarja majd csinálni (bár még nem tudom, olyan sok tapasztalatom nincs), csak rosszabb lesz. A korlátozás még talán jobbik megoldás...
  • Balumann #31
    Ezaz, a függőséget nem az okozza, hogy egyszer csak rájön hogy ő játszani akar egész éjjel, nappal, aztán egyre jobban nem érdekli semmi...
    Inkább vagy az hogy kicsi korától rászoktatnak valakit, bár inkább akkor is megunja (vagy későn). vagy inkáb az hogy sokáig visszatartanak valakit, aztán meg már nem győzi magát játszani, hisz ha valakit valami érdekel, és lemarad akkor egyre jobban érdekli...
    Ha valaki csak úgy megszereti szép fokozatosan, akkor ha normális akkor ugyan úgy rájön mindenki hogy nem ez a legszebb dolog az életben
    Túl sokat foglalkoznak ezzel az üggyel sztem, túl komolyan veszik... Már mindenhol azt reklámozzák szinte hogy ne haggyák gépezni, meg ilyenek mert függő, beteg lesz...
  • totya4 #30
    Pl. a lustasághoz nem kell konkrét ok, és az épp aktuális ok miatt mégse függőznek le valakit... tehát elég erőltetett dolog ez, mint ahogy mások is megírták.
  • Windforce #29
    www.project-entropia.com
    Na ez fuggoseget okoz :)
  • rigidus #28
    "Wolfgang Frindte thüringiai kommunikáció-pszichológus véleménye szerint ideje volna, hogy a tünetek alapján az internetfüggőséget Németországban végre hivatalosan is betegségnek nyilvánítsák."

    1. A penzhajhaszast mikor akarjak nyilvanosan is fuggosegge nyilvanitani? Ez nem uj dolog, van benne tobb ezer ev tapasztalatunk.

    2. A televizio fuggoseggel mi a helyzet? Ja az csak "A" pontbol "B" pont fele tud sugarozni tokeseknek kedvezo maszlagot? Raadasul reagalni sem lehet ra. (Ide akartam betenni a linket arrol a cikkrol amelyik arrol szolt, hogy X amcsi kepviselo azon faradozik, hogy az embereket visszarangassa a nettol a tv-hez. Sorry de nem talalom az ominozus cikket.)

    Na itt vannak a bajok. Ami a tokeseknek nem tomi a zsebet gozerovel az hamis, tilos, illegalis, kalozkodas, buncselekmeny, fuggoseg, betegseg.

    Minden mas meg -->
  • kev #27
    A Lineage2 mmorpg-nek Lineage2 megvan a maga varázsa. Egyszerre több száz másik playerrel (köztük sok Magyar) játszhatod együtt. Rendkívül szép, hangulatos és feelinges a játék. Arról nem beszélve, hogy hála a sok jó, tört szervernek, a game ingyenes is lehet..

    Kb.2 hét után fogott meg a játék, utánna lettem függő.