36
  • heidrich
    #36
    Szerintem ez a kép egy nagy xar!!! Szerintem a net egy hobby és nem függőség!!! És attól mert az ember hobbyja a net attól még nem viszi magával aludni a nagy dudva őskőkori monitort!
  • P3h3ly
    #35
    ott a pont! erről ennyit!
  • totya4
    #34
    Másnak nem árt vele nagyon, nem úgy mint a kábítószerrel vagy még inkább az engedélyezett válfajával, az alkohollal, vagy akár a cigarettával is, mert pl. a mocsok főnöknek ki meri megmondani hogy ne fújja a pofájába a füstöt?
  • mastertime
    #33
    Ez csak egy velejéig elférgesedett társadalmi rendszer újabb hisztériája....ne netezz...menjél fogyasszál, növeld a nézettséget mert ha csak a gép előtt döglesz abból senkinek semmi haszna. És ez kit érdekel? És ha függő vagy? Kinek mi köze hozzá, hogy mit csinálsz ha te attól jól érzed magad?
  • Balumann
    #32
    Pedig sztem az a gond ha csak úgy eltiltják, később akkor úgyis megakarja majd csinálni (bár még nem tudom, olyan sok tapasztalatom nincs), csak rosszabb lesz. A korlátozás még talán jobbik megoldás...
  • Balumann
    #31
    Ezaz, a függőséget nem az okozza, hogy egyszer csak rájön hogy ő játszani akar egész éjjel, nappal, aztán egyre jobban nem érdekli semmi...
    Inkább vagy az hogy kicsi korától rászoktatnak valakit, bár inkább akkor is megunja (vagy későn). vagy inkáb az hogy sokáig visszatartanak valakit, aztán meg már nem győzi magát játszani, hisz ha valakit valami érdekel, és lemarad akkor egyre jobban érdekli...
    Ha valaki csak úgy megszereti szép fokozatosan, akkor ha normális akkor ugyan úgy rájön mindenki hogy nem ez a legszebb dolog az életben
    Túl sokat foglalkoznak ezzel az üggyel sztem, túl komolyan veszik... Már mindenhol azt reklámozzák szinte hogy ne haggyák gépezni, meg ilyenek mert függő, beteg lesz...
  • totya4
    #30
    Pl. a lustasághoz nem kell konkrét ok, és az épp aktuális ok miatt mégse függőznek le valakit... tehát elég erőltetett dolog ez, mint ahogy mások is megírták.
  • Windforce
    #29
    www.project-entropia.com
    Na ez fuggoseget okoz :)
  • rigidus
    #28
    "Wolfgang Frindte thüringiai kommunikáció-pszichológus véleménye szerint ideje volna, hogy a tünetek alapján az internetfüggőséget Németországban végre hivatalosan is betegségnek nyilvánítsák."

    1. A penzhajhaszast mikor akarjak nyilvanosan is fuggosegge nyilvanitani? Ez nem uj dolog, van benne tobb ezer ev tapasztalatunk.

    2. A televizio fuggoseggel mi a helyzet? Ja az csak "A" pontbol "B" pont fele tud sugarozni tokeseknek kedvezo maszlagot? Raadasul reagalni sem lehet ra. (Ide akartam betenni a linket arrol a cikkrol amelyik arrol szolt, hogy X amcsi kepviselo azon faradozik, hogy az embereket visszarangassa a nettol a tv-hez. Sorry de nem talalom az ominozus cikket.)

    Na itt vannak a bajok. Ami a tokeseknek nem tomi a zsebet gozerovel az hamis, tilos, illegalis, kalozkodas, buncselekmeny, fuggoseg, betegseg.

    Minden mas meg -->
  • kev
    #27
    A Lineage2 mmorpg-nek Lineage2 megvan a maga varázsa. Egyszerre több száz másik playerrel (köztük sok Magyar) játszhatod együtt. Rendkívül szép, hangulatos és feelinges a játék. Arról nem beszélve, hogy hála a sok jó, tört szervernek, a game ingyenes is lehet..

    Kb.2 hét után fogott meg a játék, utánna lettem függő.
  • BiroAndras
    #26
    "Amikor már éjszaka (alvás közben) is azon járt az agyam hogy másnap hány mob-ot (szörny) kell megölnöm a karakterem szintlépéséhez és mennyi pénzt kell még összeszednem az új cucchoz.."

    Sose értettem, hogy mire jó az trezsör meg ikszpé kergetés. Nekem az inkább munka, mint szórakozás. Számomra egy játék akor szórakoztató, ha kevés a kötöttség, és kötelező feladat, és szabadon lehet csinálni mindenfélét (pl. GTA sorozat).
  • BiroAndras
    #25
    "Annak idején én amikor iskolába jártam(tunk) internet a világon sem volt, mégis csesztünk tanulni :)"

    Az teljesen más. Én arról beszélek, amikor egyébként megcsinálnád a dolgodat, de a netezés miatt mégsem teszed.
  • P3h3ly
    #24
    :) kev, nekem is volt ilyen időszakom, cod1ben meg warcraft3ban gyártottam taktikákat éjjel nappal :)
    azóta ezt felváltotta a partyzás, csajozás, szex szóval most már csak zenét hallgatni, msnezni, meg olvasgatni járok a netre... elvétve van csak game. tényleg, az normálisnak számít ha tanulás helyett is a dugás jut az eszembe, vagy ez is függőség??? (mondjuk ez utóbbinak könnyen lehet hogy az az oka hogy a csajommal kb 1-2 a heti max...)
  • kev
    #23
    Otthagytam mindent, a hónapokig fejlesztett karakteremet, és a sok jó havert is, akit megismertem a Lineage2 csodálatos fantasy világában.
  • kev
    #22
    Az online mmorpg hónapokig, sőt..évekig képes folyamatosan lekötni a játékosokat, mert mindíg van egy újabb szint, egy újabb cucc amit meg kell szerezni..Amikor már éjszaka (alvás közben) is azon járt az agyam hogy másnap hány mob-ot (szörny) kell megölnöm a karakterem szintlépéséhez és mennyi pénzt kell még összeszednem az új cucchoz..akkor már tudtam hogy, baj van..
  • arty
    #21
    jajj, hagyjuk már ezt a "barkácsoljon inkább vagy golfozzon" témát ... azok is hobbik. nekem a gép a hobbim, ergo NEM AKAROK SEM BARKÁSOLCSNI SEM MÁST! gépezni akarok !! :D
  • kev
    #20
    A sima csetelés nem olyan vészes, az Online mmorpg játékokhoz képest, mint amilyen pl. World of Warcraft, vagy a Lineage2 stb. Ezektől tényleg lehet függőséget kapni, és itt nem 2-3 óráról van szó..hanem akár reggeltől másnap reggelig is tolják a játékot a "kockák" egyhuzamban. Ez a függőség.
  • P3h3ly
    #19
    ^^ talán rám is igaz, hogy netfüggő vagyok, mert pl meglehetősen zavar, ha nem tok felmenni az msnre, mikor haverokkal kéne beszélnem, nem tok híreket olvasni... amúgy fogadjunk azért zavarja őket ennyire a cset mert nem tudnak pénzt csinálni belőle
  • KaBuTo666
    #18
    jaj öcsém,én is gépfüggő vagyok,és semi bajom nincs ettől a betegségtől,remélem nem fognak kigyóhyítani belőle...ha valaki gépezni szeret,akkor azt szereti,és nemlehet csak úgy elvenni tőle amit szeret:P
  • totya4
    #17
    Nem értek egyet azzal teljesen, hogy abban az esetben tekinthető valaki (internet)függőnek, ha elhanyagolja miatta más lényeges teendőit, pl. a leckét/tanulást.

    Annak idején én amikor iskolába jártam(tunk) internet a világon sem volt, mégis csesztünk tanulni :)
    Kicsit igazságtalannak érzem a diákok szemszögéből nézve hogy azért, mert valaki konkrétan internetezik tanulás helyett, ezáltal ő már függőnek van nyilvánítva...
    Nem, egyszerűen csak lusta.
    A lustaság függőség? :)

    Nézzük konkrétan a munkát (aminek az elhanyagolása...) . Felújításhoz az ember szakembereket "mestereket" hív, akik aztán olyan szarul dolgoznak hogy az ember kékül és elhányja magát, ők pl milyen függők? "Szarul dolgozom mert paraszt vagyok függőség" ?
    Vagy inkább függőség ahhoz hogy "csakazért is szarul dolgozom nehágy má' a megrendelőnek jobban meglegyen csinálva mint nekem otthon". ?
  • csiga88
    #16
    Szerintetek az függőság, ha hazajövök megnézek pár oldalt(3-4db) utánna tanulás meg a többi de a gép igazából egész délután megy+ha eszembe jut valami akkor vissza nethez megnézni?+msn-ezni szoktam igazából elég sokat meg heti pár óra multizás
  • BiroAndras
    #15
    "a való világ egyre kevesebb lehetőséget kínál."

    Ez nem igaz szerintem. Csupán az embernek egyre kevesebb szabadideje van, és az IRL elfoglaltságok több időt igényelnek. Pl. oda kell menni valahova (1 óra BKV oda, és még 1 vissza), fix időpontban kezdődik az esemény, amihez igazodni kell, stb.
    A neten meg minden gyors, egyszerű és rugalmas. Ha van egy szabad fél órám, átfutok pár hírt, csetelek egy kicsit, megyek egy kört a GTA:SA-ban, de IRL elfoglaltság kevés fér bele (pl. olvasás, de az határeset).
  • BiroAndras
    #14
    "Hát persze hogy függő hiszen valamit kell csinálnia, és ha az neki megfelel azt csinálja, az már függőség? :)"

    Akkor függőség, ha túl sokat csinálja, és ha más fontosabb tevékenységek rovására megy. Pl. ha emiatt elhanyagolja az iskolát/munkát/családot. Amikor valaki pl. szó szerint halálra WoW-ozza magát, az kimeríti a függőség fogalmát.
    A függőség megállapításánál szerintem nem az a lényeges, hogy napi hány órát csinálja, hanem hogy mi mást nem csinál. Ha valakinek átlag napi 8 óra szabadideje van, és ebből átlag 6-ot tölt a neten, az még nem függő. De ha ugyanez az ember átlag napi 12 órát netezik, az már baj, mert 4 órányi egyéb fontosabb elfoglaltságát elmulasztotta (pl. nem csinálta meg a leckét).
    Viszont általában nem a cselekvés tárgya (ez esetben a net) a bűnös, hanem inkább az alanynak vannak problémái. Szóval a netfüggőket nem azért kell kezelni, mert a net az rossz, hanem mert a függőség a rossz.
  • totya4
    #13
    Ez relatív, ha az ablakból kinézve azt látod, hogy a szomszéd minden nap részegen megy haza, és te, aki mondjuk minden este megiszol egy pofa sört röhögve mondod hogy nézd az alkoholistát. Aztán mikor nézel egy tudományos műsort ott bejelentik hogy nem a mennyiség a lényeg, ha valaki rendszeresen megiszik egy üveg sört, az már alkoholista.

    Szerintem a függőség legfontosabb mutatója ha az adott tevékenység megszűnik, milyen erős az elvonási tünet, vagy van-e egyáltalán.
    Nyugodtan ki lehet próbálni...

    Néha olvasok pl. itt az sg-n is számítógépes játékleírásokat, s néha ott van, hogy "az a baj ezzel a játékkal hogy hajnal 4-kor azt mondom ideje lenne abbahagyni, de 7-kor álmosan a géptől megyek munkába..."
    Most akkor ez munkafüggőség, számítógépfüggőség, játékfüggőség vagy micsoda? :)
  • Akuma
    #12
    az ilyen embert se függőnek, hanem hülyének nevezném :P egyszerűen munkakerülő az ilyen, az internet meg hobby, azaz csak jobb lehet a munkánál :P
  • troc
    #11
    Félreérted, a függőség ott kezdődik, amikor el sem megy a munkába, nem családozik, fürdik, bevásárol, netán még az evést is hanyagolja. Amikor szociális/társadalmi kapcsolatai rámennek, mert a gépe előtt ül napi 14-16 órát, aztán alszik. Az ilyet már érdemes kezelni, ha egyáltalán felismeri a beteg, hogy gond van.
  • Akuma
    #10
    mégvalami, az autóvezetés sokkal inkább függőség mégse törődik vele a kutya se
    bátyám még a szemközti sarokra is autóval megy, na ez a függőség
  • Akuma
    #9
    a netet nem függőségnek, hanem hobbynak tekinteném
    és aki minden nap megteheti, hogy a hobbyját űzi, az rá is áll erre az életmódra...
    én is ilyen "függő" vagyok.
    deha minden nap megtehetném, hogy elmegyek horgászni, akkor az is függőség lenne????
  • totya4
    #8
    Egyetértek.
  • HuAn82
    #7
    Ha hazaér a munkából, akkor talán az alternatív elfoglaltság helyett (kocsma, drog) foglalkozhat még az ember a családjával, esetleg elolvas egy jó könyvet, vagy barkácsol, stb... Ez amit így leírtál az elején elég szélsőséges megközelítése a dolgoknak.
  • NEXUS6
    #6
    A net olyan érzést ad, amit eddig semmi nem adhatott igazán, amit csak egy olyan közösségben érezhetnénk, amit csupa telepata alkot.

    Valami furcsa keveréke a mindentudásnak (egy klikk bármelyik internetes enciklópédia) és az emberek laza közösségének (chat fórum, blog), amellett az hogy a számítógépedet is extraképességekkel ruházza fel, (pillanatokon belül megszerezhető bármelyik zene, progi, könyv, kép, amellett weboldalt hozhatsz össze, fejleszthetsz, dolgozhatsz, tanulhatsz stb) ez mind egyfajta korlátozott mindenhatóság érzését is adja.

    Aki kikerül ebből, visszamegy ánplágdba az olyan mintha megvakulna, megsüketülne, megnémulna.

    Másrészt a netfüggők rohamos emelkedése, egy másik oldalról is nézhető, a való világ egyre kevesebb lehetőséget kínál.
  • fawcet
    #5
    Én netfüggő vagyok kérem hozzanak kényszerzubbonyt.
  • totya4
    #4
    Hozzászólok, bár ügye érdekes hatástanulmány íze van a hozzászólások megtételének, hiszen "az kiabál akinek a háza ég". Őszintén : leszarom.

    Alapesetben ott vagyunk hogy az ember hazamegy munkából, eszik, tisztálkodik, marad neki 4 óra kb amikor végre azt csinál amit akar.
    Na, ha leül a géphez, azt mondják rá ezek szerint hogy internetfüggő. Egész pontosan ha internetezik. És ha nem internetezik...izé... hogy is van ez, korábban nem a számítógépfüggőség volt a téma? :)
    Tehát ott vagyunk hogy pfúj pfúj számítógép az függőség az pfúj.
    Akkor nézzük az alternatívákat.

    Kocsma hányásig minden nap. Hátrány a testi/szellemi leépülés, család esetleges bántalmazása, válás, ház elvesztése (naná hogy az asszonynak ítéli a bírónő) lecsúszás, betegségek, kéregetés, nem adnak, súlyos betegségek - korai halál.

    Kábítószerezés. Függőség, leépülés, bűnözés, elkapnak, börtön, betegségek (gyógyíthatatlan is), korai halál.

    Ne ragozzuk tovább...

    Hazaér az ember mondjuk munkából x órakkor.
    Meg akarja tudni a híreket. Híradó persze a világon sincs épp akkor. A híradó meg olyan hogy minden zagyvaság ott van, amit végig kell ülni. Végig. Ráadásul nem pártszínsemleges az előadás, hiszen pl egy rtl-klubtól, aminek a szószóló műsora a hetihetes oly mértékben őskommunista hogy még az ifjonc Hajós András is csontig benyalt nekik és eladta lelkét (holott eleinte fideszes hangokat hallatott)...nem lehet számítani hiteles hírközlésre.

    Tehát röviden, ha a tv bámulása helyett (ami szintén pfúj pfúj) az ember felmegy az internetre, és megnézi az őt érdeklő újságokat, gyorsan átpörgeti mi érdekli mi nem pl a végre megjelent az internetes újságokat már-már a papír alapú újságok kezelési színvonalára emelt RSS technológia segítségével, akkor valóban az őt érdeklő témákban kap információkat. Friss információkat. Lehet hogy ez eltart 1, vagy két órát is, de nagyságrendekkel több információt kap, mint a tv-t bámulva hogy pálpusztán miért zárt be a sajtgyár, tipikus semmitmondó válaszokat nézve mikor a jól öltözött urak mindig ugyanazt mondják "A nyomozás érdekében nem áll módunkban információt adni", 80x egy évben komoly pofával ezt el lehet adni egyenruhában.. akinek nem rövidtávú a memóriája az az ilyenektől már hány.

    Akkor ott a cset. Chat. Miért baj az ha az embernek ismerősei vannak és azokkal pofázik. Mondjuk nem árt ha tényleg személyesen ismeri őket... Telefonon egyszerre egy emberrel dumáhat, ott meg, akármennyivel, és közbe azt csinál amit akar. Ezek szerint ez is bűn.
    Bűn ezek szerint a társalgás, a modern kor által lehetővé tett az embereknek helyváltoztatás kényszere nélkül lehetővé tett "társasági élete".

    Akkor nyilván az a legjobb ha valaki hazaér munkából odamegy a sarokba leguggol és imádkozik lefekvésig minden nap, aztán vagy szatír, vagy elmebeteg lesz belőle, nem tudom melyik a jobb.

    Az embernek csinálnia kell valamit különben csak tesped, de ha az ember csinál valamit, arra rögtön azt mondják hogy függő. Ha számítógéppel csinálja, akkor persze számítógépfüggő lesz... :)

    Hát persze hogy függő hiszen valamit kell csinálnia, és ha az neki megfelel azt csinálja, az már függőség? :)

    Mivel a munkát is(!) függőségek közé sorolják, hát akkor mondjon már valaki olyan dolgot ami nem függőség...pl a fogmosás miért nem az? Ha nem csinálnám büdös lenne a szám és az engem irritál, akarok fogat mosni akarok akarok akarok akarok igen akarok !!!

    - Evvel most mi legyen?
    - Kivel?
    - A ketteskével.
    - Mi a baja?
    - Fogmosási kényszer, napi kétszer.
    A doki elmereng a nővérke dekoltázsán...
    - Húzzák ki az összes fogát.
    - De akkor meg napi kétszeri protézistisztítási kényszerrel fog bekerülni ide...!
    - Tudom, de mi közbe bucira keressük magunkat rajta...
  • sped
    #3
    Függőséget minden okozhat, az meg hogy a felnőttek kevésbé válhatnak azzá, butaság. Ők tudják hogy nem jó ilyet bevallani, meg ott aztán tényleg nincsen kontroll. Őrült koreaiakat és ázsiai társaikat kéne inkább borogatni, ők azok akik meghalnak ezért.
  • Cat #2
    relatív, úgytudom már magyarországon is külön korházi osztály foglalkozik ezzel
    (meg persze a szerencsejátékfüggőkkel stb.)
  • CarajoEsp
    #1
    A kép LOL, a cikk, meg témáját tekintve badarságnak tartom.