Hunter

Januárban érkeznek az üstökösminták

Január 15-én érkezik vissza a Földre a Stardust küldetés mintagyűjtő kapszulája. A NASA magabiztosan nyilatkozik, ezúttal nem fog megismétlődni a Genesis kapszulával történt incidens.

Az expedíció közel két éve szedte össze a Wild 2 üstökösből származó portörmeléket. A kapszula a NASA bejelentése szerint minden eddigi ember alkotta eszköznél gyorsabban lép majd be a légkörbe, hogy megkíséreljen egy viszonylag puha földetérést Utah állam egyik sivatagos területén. A számítások szerint a 46 kilós tárolóeszköz 13 km/s sebességgel érkezik. Az űrhivatal mérnökei és tudósai meggyőződése, hogy ezúttal nem hagyja őket, illetve a kapszulát cserben az ejtőernyőrendszer, ami a legutóbbi minta visszajuttató alkalmatosságnál, a Genesisnél sajnos nem nyílt ki, így a napszélrészecskéket szállító kapszula igen erőteljes becsapódást szenvedett el. A Stardust kapszula hasonló alapokon nyugszik, mint a Genesis, elvileg azonban esetében nem fordulhat elő ugyanaz a hiba, ami a Genesis vesztét okozta.

A Stardust-csapat pozitívan nyilatkozott a sajtótájékoztatón, bár hozzátették, minden eshetőségre felkészülnek. Amennyiben a Stardust is úgy jár, mint a Genesis, azaz egy sikertelen landolás következtében megreped a burkolata, akkor a tudósok elbúcsúzhatnak a mintákban rejlő felfedezésektől, illetve egy 7 éven át tartó projekttől. A Stardust szonda 4,8 milliárd kilométert utazott a Naprendszerben, melynek csúcspontja a 2004. január 2-i üstökössel való találkozó volt.



A Stardust és a Genesis leszállási pályája

A szonda 72 felvételt készített a Wild 2-ről, és rengeteg mérési adatot juttatott vissza a Földre elemzés céljából. A visszaküldött fotók minden eddiginél közelebbi képet adtak egy üstökös magjáról és annak lenyűgöző felszíni jegyeiről, míg az elrepülés során sikerült mintát vennie az üstököst övező porból, ez utóbbi érkezik vissza a Földre, hatalmas fénycsíkot húzva Amerika északkeleti egén.

A tudósok a Földtől 389 millió kilométerről származó mintákból betekintést remélnek az üstökösök szerkezetébe és a Naprendszer kialakulásának történetébe. A részecskékben tárolt kémiai és fizikai információk felfedhetik a bolygóformálódás folyamatát és az égitesteket megalkotó anyagokat, melyek közt elvileg a Napnál idősebb részecskék is megtalálhatók lesznek, amik más csillagok körül alakulhattak ki, erre utal a Stardust, azaz csillagpor elnevezés is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FeketeFény #26
    Nem a becsapódásra gondoltam, hanem az ismeretlen organizmusokra vagy anyagokra amiket a kis szondácskákn magukkal hoz az égből.
  • atys2 #25
    aha, persze. azzal a csigalassusagu tempoval amivel erkezne?!
  • Sanyix #24
    Ez csak egy feltevés hogy az üstökösök adták az életet. Amúgy látnok vagy hogy aztmondod hogy ez lesz a pusztulásunk forrása? :D
    Egy üstökös nem olyan nagy alapból, és nagyon sok jeget tartalmaz. Na ha egy ilyen beérne a föld légkörébe valószítnűleg szépen elpárologna, a légellenállástól.
  • FeketeFény #23
    Az üstökösök régen az életet adták a földnek, most pedíg ez lesz a pusztulásunk forrása.
  • Zedas #22
    Valóban, elcsesztem szépen, köszi a kiigazítást.
    Itt is van (legközelebb nem fejből írok hülyeséget, hanem megnézem):
    http://www.mimi.hu/csillagaszat/parszek.html
  • sz4bolcs #21
    ...csodálkozik az ember azokon a misztikus öngyulladásokon
  • sz4bolcs #20
    így van... annyi szén meg hidrogén van bennünk, hogy befeküdhetnénk a kazán mellé. :D
  • Sanyix #19
    Utolsó mondat befejezése : többi bolygó keringési síkjához képest.
  • Sanyix #18
    A parsec az egy kicsit nagyobb távolság :)
    1 parsec = 206265 AU (csillagászati egység, nap föld távolság)

    A pluto pályájának legközelebbi pontja a naphoz 29 AU-ra van (ilyenkor az Neptunusz és az Uránusz pályája között van a legtávolabbi pont 49 AU-ra van, tehát erősen ellipszis pályán kering, elég nagy dőlésszögben (17 fok) a többi bolygóhoz képest
  • Zedas #17
    Sedna lemaradt:
    http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/sedna/