Gyurkity Péter

Veszélyesebb a Földre a Bennu

A friss számításokban a szonda által okozott esetleges pályamódosítást is megvizsgálták.

A Bennu névre hallgató aszteroida kapcsán mi is folyamatosan beszámoltunk a fejleményekről, legutóbb például arról írtunk, hogy hazaindult a helyszínre küldött szonda, amely saját leszállóegysége és egyéb komponensei révén egy méretes mintát is begyűjtött. Most várunk a visszatérésre, eközben azonban a NASA szakemberei a kődarab jövőbeni pályáját is részletesen megvizsgálták.

A JPL berkein belül tevékenykedő Center for Near Earth Object Studies csapata arra igyekezett választ találni, hogy a Bennu a jövőben mekkora eséllyel ütközhet a Földnek, vagyis milyen konkrét veszélyt jelent saját otthonunkra. Ez azért kiemelten érdekes kérdés, mert a Bennu (az 1950 DA névre hallgató társával együtt) minősül a legveszélyesebb példánynak a Naprendszeren belül, viszont a pályával kapcsolatban továbbra sem áll rendelkezésünkre pontos előrejelzés. Az is előfordulhat, hogy a leszállás, a felszín megérintése, némileg módosította az eredeti útvonalat, így megváltozhattak az ütközés esélyei. Az OSIRIS-REx azóta persze már elhagyta a helyszínt, számunkra viszont továbbra is fontos, hogy felmérjük a jövőben várható további fejleményeket.


A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy az 1999-ben beazonosított objektum némileg veszélyesebb ránk nézve, mint azt korábban gondoltuk, ez a veszély azonban nem óriási. A legkényelmetlenebb pillanatok várhatóan csak 2182. szeptember 24-én jönnek majd el, ekkor az ütközés esélye 1:2700 lesz, bár ennél korábban, 2135-ben már tanúi lehetnénk egy közeli áthaladásnak, amit persze valószínűleg egyikünk sem fog megérni. A szakemberek becslése szerint a Bennu 99,94 százalékos eséllyel nincs veszélyes vagy akár problémás pályán, így nincs különösebb okunk a félelemre vagy aggodalomra.

Most a minták beérkezésére várunk, erre azonban csak 2023 szeptemberében kerül majd sor, ezt követően tudjuk meg, hogy a Bennu pontosan milyen összetétellel rendelkezik – az adatok pedig betekintést nyújtanak majd a Naprendszer bolygóinak kialakulásába, annak folyamatába is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #8
    Hát 2182-re ismerjük a Benu összetevőit. Ha hasznos, akkor feldaraboljuk és elhordjuk, mert ugye kell az anyag. Ha meg haszontalan, egyszerűen belelőjük a Napba.
  • Taclaw83 #7
    Mire ez a csöppség ideér már rég a laposföldnek ütközik a Nibiru...
  • NEXUS6 #6
    Minmeghalunk!!!:O
    Úgy hallottam.
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Sajnos ez nem így működik. Ajánlom az alábbi videó megtekintését, főleg azt a részét, ahol a vas után kutatva fúrásról van szó :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=4Wrc4fHSCpw
  • Myers #4
    Minek ezzel szórakozni? Pont hogy a Földnek kell vezetni. Ha becsapódik, akkor jelentős költségcsökkentés érhető el. :)
  • Celeborn #3
    a megérni is helyes, főleg ha egy konkrét esemény megéréséről van szó
  • mumoka 2012 #2
    fel kell pörgetni az űr bányászatot és el kell kezdeni kibányászni ami van benne jó és mikorra közelbe kerül elfogy magától, úgyis a művelés van most topon.
  • T_I #1
    "egyikünk sem fog megérni" Nem megélni?