Gyurkity Péter

50 ezer éve nem látott üstökös tér vissza

Hosszú utat megtéve tér vissza hozzánk a nemrég regisztrált, jól látható példány.

A különböző üstökösök kapcsán nem túl gyakran számolunk be fejleményekről, oldalunkon ehelyett inkább a meteorok és meteoritok szerepelnek a kiemelt hírekben. Tavaly arról írhattunk, hogy ez utóbbiak egyikében már idegen ásványokra bukkantak, most azonban egy érdekes üstökös részleteiről számolhatunk be, amely nagyon hosszú idő után jelenik ismét meg.

A NASA december legvégén már egy rövidebb összefoglalóban jelezte, hogy mire számíthatunk január folyamán, legalábbis az északi féltekén. Ebből kiderült, hogy a Zwicky Transient Facility által tavaly márciusban regisztrált, ennek megfelelően pedig a C/2022 E3 (ZTF) névre keresztelt üstökös hamarosan sokak számára nyújt majd lenyűgöző látványt, megpillantásához ugyanis a legtöbb esetben egy puszta távcső is elegendő lesz, de jó eséllyel szabad szemmel is megtekinthetjük majd az utazót. A fentiek mellett részletes útmutatót is közzétettek a világhálón azok számára, akik szeretnék naptárukat megfelelő módon betervezni a hónap folyamán.


A szóban forgó üstökös kifejezetten érdekes példány, hiszen ez legutoljára durván 50 ezer évvel ezelőtt járt ennyire közel hozzánk. Erre az a magyarázat, hogy a Nap körüli pálya igencsak elnyújtott, az üstökös pedig ezáltal a Naprendszer külső régióit is meglátogatja, mielőtt ismét a belső szegmens felé veszi útját. Az égboltot északkeleti irányban, a Sarkcsillag körül kémlelők akár már január 12-én este megpillanthatják azt, ahogy a Naphoz közelebb kerülve egyre kiemeltebb lesz a csóva, bár a Földhöz közel csak ezt követően, február első napjain jön majd el a C/2022 E3 (ZTF).

A hónap második felében több alkalmunk lesz megpillantani az utazót, ehhez távcsőre, ideális körülmények között azonban pusztán szemünkre (és enyhébb fényszennyezésre) lesz majd szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!