Gyurkity Péter

Másik csillag térítette el üstököseink egy részét

Az idegen rendszerből származó csillag közel haladt el mellettünk.

Még 2015 során látott napvilágot egy érdekes tanulmány, amelynek készítői a rendelkezésre álló adatok alapján arra következtettek, hogy egy idegen csillag haladt el mellettünk, meglehetősen közel a Naphoz, legalábbis kozmikus méretekben. Egy új munka szerint az áthaladással néhány üstökös pályája is módosulhatott.

A Scholz-csillag mintegy 70 ezer évvel ezelőtt haladt el közvetlen szomszédságunkban, pontosabban az Oort-felhő külső régiójában, nagyjából 0,8 fényévre a Naptól, bár a köztük lévő legkisebb távolság 50 és 38 ezer CSE között lehetett, ezt ma már nagyon nehéz meghatározni. Egy most közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy a ma már mintegy 20 fényévnyi távolságra lévő csillag (pontosabban egy kettős objektum, hiszen egy halvány vörös törpéről és annak még halványabb barna törpe kísérőjéről van szó, amelyek sorrendben a Nap tömegének 9, illetve 6 százalékával rendelkeznek) nem csak áthaladt, de az általunk is megfigyelt és korábban katalogizált üstökösök és egyéb objektumok pályáját is módosította.

A kutatókból álló csapat összesen 339 ismert objektumot vizsgált meg, amelyek jellegzetesen elnyújtott, V-alakú pályán mozognak. Ezek közül 36 olyat jelöltek ki, amelyek az Ikrek csillagkép felé lévő régióban tartózkodnak, ami szépen egybeesik a Scholz-csillag áthaladásának helyével, a számítógépes modellek alapján pedig arra következtetnek, hogy ez utóbbi komoly hatással volt ezen üstökösökre. Megjegyzik, hogy számos további példány lehet a Naprendszerben, amelyekre eddig még nem bukkantunk rá, hiszen a katalógus kizárólag a Naphoz közel elhaladó darabokból állt össze. Nyolc csillagközi üstökös is potenciális jelölt lehet, ezek pontos pályáját ugyan nem ismerjük, de a C/2008 J4 (McNaught) és a C/2012 S1 (ISON) tűnik a legizgalmasabb objektumnak ebből a szempontból.

A 2015-ös tanulmány készítői elismerik az új munka eredményeit, és bár ez valószínűleg szintén nem tekinthető tökéletesnek, komolyabb kifogás még nem hangzott el a következtetéseket illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #4
    már késő!
  • Amergin #3
    Csak nehogy tenoristák kezébe kerüljön!
  • globint #2
    Bingó! Ekkor ragadt itt az X bolygó!
  • NEXUS6 #1
    Minmeghalunk! II