Ötvös Tibor

Jövőre ismét elhalad mellettünk a Halloween-üstökös

2015-ben, éppen Mindenszentek előestéjén, Halloween éjjel haladt el a Föld mellett egy koponyaszerű üstökös, mely jövőre visszatér.

2015. október 31-én, Halloween estéjén haladt el a Földtől 486 ezer kilométerre egy 600 méter átmérőjű üstökös, mely a NASA által készített képeken pont úgy festett, mint egy hatalmas koponya. A dátum miatt a Halloween-üstökös nevet kapott aszteroida "igazi" neve TB145 és az Andalúzia Asztrofizikai Intézet munkatársa, Pablo Santo-Sanz szerint "látványos információkkal gazdagította az üstökös az eddigi eredményeiket és kutatásaikat."

A NASA a héten pedig bejelentette, hogy a Halloween-üstökös 2018-ban ismét elhalad a bolygónk mellett, bár ezúttal jóval távolabb viszi az útja, mint 2 évvel ezelőtt. A jelenlegi adatok alapján november környékén lesz a legközelebb a Földhöz, ám az a távolság is több, mint százszorosa a Föld-Hold távnak. Ennek ellenére a tudósok már készülnek a fogadására és reményeik szerint további információkkal szolgál majd a kutatásaikhoz. Arra, hogy ismét ilyen közel haladjon el mellettünk bármilyen üstökös 2027. augusztus 7-ig kell várni, akkor tér vissza az 1990 AN10 aszteroida.

A Halloween-üstökös pedig 2088-ban, nagyjából 20 Föld-Hold távolságra halad el legközelebb mellettünk. A TB145 egyébként azért tudott szinte semmiből előbukkanni 2015-ben, mert többnyire a Mars mögötti pályán haladt és elég kicsi a mérete is ahhoz, hogy könnyen ki lehessen szúrni. A tudósok érdeklődve várják, hogy mennyit változott az üstökös az elmúlt 36 hónapban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    valaki szokta jósolgatni, hogy "minmeghalunk". előbb-utóbb bejön...