Napi Online

Már két hazai szolgáltatónál is elérhető a 3G

Már két hazai szolgáltató kínálja a gyors adatátvitelt, a videotelefonálást, a mobiltévézés lehetőségét, illetve a zene- és videoletöltést.

A sikeres nyilvános tesztidőszak után hétfőtől a Pannon GSM is elindította 3G-s szolgáltatásait, így a T-Mobile-lal együtt már két hazai szolgáltató van jelen a piacon. A Vodafone előfizetőinek egyelőre be kell érniük a gyors internetezéssel, a társaság ugyanis még dolgozik a többi szolgáltatás bevezetésén. A 3G-rendszer jelenleg Budapest nagy részén - év végére itt mindkét szolgáltató teljes lefedettséget ígér - érhető el, míg országosan a lakosság több mint fele élvezheti az új szolgáltatásokat.

A 3G új szórakoztató és üzleti alkalmazások bevezetésére teremt lehetőséget - mondta a bejelentés kapcsán Ove Fredheim, a Pannon GSM vezérigazgatója, azonban kiemelte, hogy a felhasználókat azonban meg kell ismertetni ezekkel a lehetőségekkel. A társaság ezért tartalom- és adatforgalmi szolgáltatásainak technológiafüggetlen árazása mellett döntött. Így tehát csak a letöltött adatmennyiségért kell fizetni, ha ezt az EDGE (240 kbps sebesség) vagy a 3G-hálózaton (384 kbps sebesség) tesszük, az nem befolyásolja a díjazást. Ráadásul már itthon is zajlik a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), a 3G-nél lényegesen nagyobb adatátviteli sebességet nyújtó technológia tesztelése, amellyel akár 1 megabites sebesség is elérhető.

Az EDGE-technológiát - amely a meglévő GSM/GPRS-hálózat továbbfejlesztése - egyik cég sem akarja leírni. A nem olcsó új hálózat kialakítása ugyanis elsősorban a sűrűn lakott településeken éri meg, miközben az EDGE segítségével a videotelefonáláson kívül a legtöbb új szolgáltatás elérhető, igaz, némileg lassabban. Ezenfelül a 3G-s mobilkészülékek még drágák és a kínálat is szűkösebb, az EDGE-képes telefonok száma viszont folyamatosan nő. A gyártók többsége már középkategóriás készülékeinél is használja ezt a technológiát.

Bár továbbra is a beszédforgalom biztosítása az elsődleges a mobilszolgáltatóknál, reményeik szerint a széles sáv által nyújtott szolgáltatások is gyorsan a mindennapok részévé válnak. Ezt elősegítendő mind a T-Mobile, mind a Pannon GSM viszonylag kedvező percdíjak mellett kínálja a talán a legnagyobb újdonságot jelentő videotelefonálást. A T-Mobile csúcsidőben hálózaton belül 120, hálózaton kívül 150 forintért nyújtja a percalapú szolgáltatást, míg csúcsidőn kívül 60 és 75 forintot számláz. A Pannon GSM előfizetői hálózaton belül 90 forintért, hálózaton kívül pedig 110 forintért videotelefonálhatnak percenként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #7
    Pár év múlva úgyis csak 3g telefon lesz és lesz olyan is ami megfizethető, az elején a gsm is több százezer volt.
  • Komolytalan #6
    Én továbbra is telefonálok a telefonomon, max SMSt írok, aztán ennyi. De telefonálni is ha gép közelben vagyok meg mód van rá akkor inkább Skype. Ehhez nem kell 3G készülék meg 3G hálózat, stb. Ha olcsóbb lesz a mobilos net mint a vezetékes - amin megfelelő szoftokkal most is lehet telefonálni, videotelefonálni - akkor majd elgondolkodom azon hogy váltsak. Addig meg hajukra kenhetik a G betűiket.
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Kár, hogy sem nekem, sem a Családomnak, ismerőseimnek nincs 150 ezre ilyen telefonra, és 150 Ft-ja percenként egy 1 perces videodumcsira...
  • Hegyikecske #4
    egy 2évvel ezelőtti ADSL-nek mondható.
    jah tök jó dolog. Kár, hogy nekem se az ismerőseimnek sincs felesleges 100-150ezre új készülékre.
  • onimusha #3
    hát azért a videotelefon annyira nem hiányzik, hogy headsetes telefont fél méterre maga előtt tartó emberke, jah ha nincs headset akkor me ordibálnak mobil internet ? hát ez a 384k nem mondható túl jónak
  • vincuska #2
    igen, tok jo dolog. Kar hogy se nekem se az ismeroseimnek nincsen felesleges 60-150Ft percenkent hulyesegre.
  • DKm #1
    Ez tök jó dolog. Kár, hogy se nekem, se az ismerőseimnek sincsen 3g-t támogató telefonunk.